A murit generalul Victor Atanasie Stănculescu

A murit generalul Victor Atanasie Stănculescu

A murit fostul general și ministru al Internelor, Athanasie Stănculescu. El a fost condamnat în 1999 pentru rolul avut la Revoluția din 1989 și și-a ispășit pedeapsa în perioada 2007 – 2014.

În anul 1990, o comisie guvernamentală de anchetă care cerceta evenentele petrecute la sfârșitul anului 1989, a propus trimitea generalului în judecată pentru că a ajutat la reprimarea revoluției. Lucrul acesta s-a întâmplat în 1997, iar în 1999 a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav în repirmarea revoluției de la Timișoara. Totuși, Athanasie Stănculescu a făcut recurs, iar hotărârea luată anterior a fost confirmată un an mai târziu.

Procurorul general, Tănase Joița, a promovat recursul în anluare a pedepsei, iar decizia judecătorească a fost clasată în 2004, dar după rejudecare faptele au fost reconfirmate în 2007.

În 2008, ÎCCJ, a respins recursul fostului general la decizia luată în 2007, iar Stănculescu a trebuit să-și ispășească pedeapsa primită în 1999.

Judecătorii ÎCCJ au arătat că fostul general nu era obligat să pună în aplicare ordinul dictatorului Ceaușescu, de deschidere a focului împotriva revoluționarilor, deoarece acesta era ”ilegal și neconstituțional”.

Athanasie Stănculescu a fost căsătorit cu Elena Stăculescu, şi au avut împreună o fiică, născută în 1954. În anul 2003, soția sa s-a sinucis, aruncându-se de la etaj în timp ce fostul general dormea.

În 2014, Athanasie Stănculescu a fost eliberat condiționat.

Fostul general ar fi suferit vineri un atac cerebral. El a fost internat la un spital privat din Capitală, unde s-a aflat sub supraveghere până în momentul morții.

Victor Atanasie Stanculescu - rol-cheie in Revoutie si in executarea sotilor Ceausescu

Victor Atanasie Stanculescu s-a nascut pe 10 mai 1928, la Tecuci.

El a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Artilerie din Sibiu, apoi Facultatea de Artilerie din cadrul Academiei Militare "I.V. Stalin" din Bucuresti si ulterior un curs postuniversitar in cadrul Academiei de Studii Economice din acelasi oras, potrivit Wikipedia.

A urmat apoi Academia Militara, fiind coleg cu viitorul general Vasile Milea.

In anul 1968, in perioada invaziei sovietice in Cehoslovacia, este inaintat la gradul de general-maior in Armata Romana (cu o stea).

Remarcat pentru cunostintele economice dobandite, a fost desemnat sa conduca Directia economica a Ministerului Apararii Nationale, indeplinind apoi functiile de adjunct (1981-1986) si apoi prim-adjunct (1986-1989) al ministrului apararii nationale.

In paralel, a fost presedinte al Federatiei Romane de calarie si pentatlon modern (1971-1990).

Pe 17 decembrie 1989, avand functia de ministru adjunct al apararii nationale, el a fost trimis de Vasile Milea la Timisoara pentru a reprima revolutia. Ceausescu a fost foarte multumit de activitatea lui, numindu-l comandant militar unic al Timisoarei.

Intors la Bucuresti in noaptea de 21-22 decembrie, s-a deplasat la Spitalul Militar din Bucuresti, unde l-a rugat discret pe comandantul spitalului, un bun prieten de-al lui, sa-i puna un picior in ghips, pentru a se sustrage in acest fel de implicarea pe mai departe in reprimarea revolutiei. Totusi s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceausescu, si a fost numit de acesta ministru al apararii nationale in locul lui Vasile Milea, care s-a sinucis in jurul orei 9.30 dimineata (pe 22 decembrie).

Dupa fuga sotilor Ceausescu din cladirea Comitetului Central pe 22 decembrie 1989, generalul Victor Atanasie Stanculescu a trecut de partea Revolutiei si a transmis telefonic Ordinul nr. 38 care prevedea urmatoarele: "Unitatile militare de pe intreg teritoriul tarii se retrag in cazarmi, in ordine si calm, fara a se lasa provocate, dezarmate sau dispersate. Unitatile militare care sunt angajate in fata sediilor comitetelor judetene de partid vor calma spiritele, fara sa traga, dupa care se retrag in cazarmi. In unitati se va organiza apararea cazarmilor si a tuturor obiectivelor militare."

De asemenea, el a preluat conducerea Armatei Romane, scotand-o de sub ordinele comandantului suprem al fortelor armate, care era Nicolae Ceausescu.

Victor Stanculescu a devenit membru in Consiliul Frontului Salvarii Nationale si a avut unul din principalele roluri in organizarea procesului sotilor Ceausescu si in executarea acestora la 25 decembrie 1989, participand la proces ca delegat al FSN, alaturi de Gelu Voican-Voiculescu si Virgil Magureanu.

Prin Decretul presedintelui Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stanculescu a fost inaintat in gradul de general-colonel (cu 3 stele).El a dat ordinul de impuscare a sotilor Ceausescu.

Pe 28 decembrie 1989, Stanculescu a fost numit ministru al Eonomiei. La data de 16 februarie 1990, este eliberat din aceasta functie si este numit ministru al Apararii nationale. A indeplinit aceasta functie pana la data de 30 aprilie 1991, cand a avut loc o remaniere a guvernului condus de Petre Roman.

Pe 13 mai 1991, Victor Atanasie Stanculescu a fost inaintat in gradul de general de armata (cu 4 stele) si trecut in rezerva.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...