A murit fondatorul sectei japoneze „Happy Science”. Critica dură adusă de propriul fiu
Ryuho Okawa, fondatorul sectei japoneze „Happy Science”, s-a stins din viață la vârsta de 66 de ani. Cauza decesului este necunoscută. De-a lungul timpului, secta din care fac parte milioane de oameni, din peste 160 de țări, a primit numeroase critici, inclusiv din partea fiului fondatorului.
Ryuho Okawa, fondatorul sectei japoneze „Happy Science” FOTO Twitter
Ryuho Okawa fondase grupul religios „Happy Science” în anul 1986 și a atras numeroși adepți, dar și critici aspre. Membrii sectei cred în teoria reîncarnării, iar fondatorul acesteia își propusese să „instaureze o lume în care să domnească dragostea, fericirea şi prosperitatea”, relatează Agerpres.
Ryuho Okawa, criticat de propriul său fiu
Secta a fost criticată, în special din cauza veritabilului cult al personalităţii în jurul fondatorului său. O critică dură a venit chiar din partea fiului său, Hiroshi.
„Cred că ceea ce face tatăl meu este complet absurd”, declarase acesta în 2020 pentru New York Times, adăugând că Ryuho Okawa „şi-a minţit fără încetare adepţii”.
Okawa era cunoscut publicului japonez pentru afirmaţiile sale fanteziste potrivit cărora putea comunica cu spiritele unor persoane importante, publicând cărţi de „interviuri” cu preşedintele rus Vladimir Putin, fostul preşedinte american Donald Trump sau chiar cu Iisus Hristos.
Fondatorul sectei s-a ţinut departe de mass-media, dar a fost prezent în mod regulat în ziare prin reclame pentru cărţile, filmele şi discurile sale.
În 2009, el a lansat un partid politic care urmărea, printre altele, să frâneze ascensiunea Chinei şi să restrângă drepturile comunităţii LGBT+.
Până în prezent, niciun candidat al „Partidului pentru realizarea fericirii” nu a fost ales în parlament, dar mai mulţi au obţinut locuri în administraţia locală.
Cauza decesului lui Ryuho Okawa nu este cunoscută, potrivit postului Fuji TV. Responsabilii sectei nu au putut fi contactaţi imediat pentru a confirma decesul.
Restricții pentru grupurile religioase, după asasinarea prim-ministrului japonez
Grupurile religioase marginale , cum ar fi „Happy Science”, au activat mult timp în Japonia cu relativ puţine restricţii, dar au fost supuse unui control sporit de la asasinarea, anul trecut, a fostului prim-ministru Shinzo Abe.
Presupusul său asasin, Tetsuya Yamagami, a declarat că l-a vizat pe Abe din cauza presupuselor sale legături cu secta Moon, cunoscută şi sub numele de Biserica Unificării.
Suspectul îi purta pică acestei grupări, căreia mama sa i-ar fi făcut donaţii foarte mari, ducând familia lor la ruină.
Guvernul japonez a fost supus unei avalanşe de critici în legătură cu legăturile dovedite între parlamentari din partidul său şi secta Moon .
O lege menită să înăsprească regulile privind donaţiile către grupurile religioase a fost adoptată în luna decembrie.
Sursa: adevarul.ro