A murit Edgar Mitchell, al șaselea astronaut american care a pășit pe Lună
Astronautul american Edgar Mitchell, unul dintre puținii oameni care au pășit pe Lună, a murit la vârsta de 85 de ani, în Florida, a anunțat NASA vineri. "Astronautul Edgar Mitchell, pilot al modulului lunar Apollo 14, a murit joi într-un spital din West Palm Beach, Florida, în ajunul celei de-a 45-a aniversări a aselenizării sale pe Lună", scrie Agenția spațială americană într-un comunicat citat de AFP.
''Edgar a fost unul dintre cei doisprezece bărbați care au pășit pe Lună și a contribuit la schimbarea percepției pe care o avem despre locul nostru în univers", a comentat șeful NASA, Charles Bolden, citat în comunicat.
Născut în Texas la 17 septembrie 1930, Edgar Mitchell a murit după o scurtă suferință, a declarat familia lui pentru publicația Palm Beach Post.
Edgar Mitchell a decolat de la centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, la 31 ianuarie 1971, la bordul Apollo 14, devenind în cadrul acestui program al șaselea astronaut care ajunge pe Lună. Însoțit de Alan Shepard și Stuart Roosa, Edgar Mitchell a fost responsabil pentru pilotarea modulului lunar Antares, care a aselenizat pe craterul Fra Mauro de pe satelitul natural al Pământului, la 5 februarie 1971.
Împreună cu Alan Shepard, "primul american ajuns în spațiu", amintește NASA, Edgar Mitchell a avut sarcina de a evalua suprafața lunară pentru a efectua teste de comunicare și a face fotografii.
Echipajul a prelevat peste 40 de kilograme de eșantioane de sol lunar în timpul acestei misiuni care a bătut mai multe recorduri la acea vreme: distanța cea mai lungă parcursă pe suprafața Lunii, cea mai grea sarcină transportată și cel mai lung timp petrecut pe Lună — 33 de ore, subliniază NASA. Cei doi astronauți au fost, de asemenea, primii care au retransmis imagini color televizate de pe Lună.
Misiunea s-a încheiat cu succes la 9 februarie 1971 și a fost singurul zbor în spațiu al lui Edgar Mitchell din cariera sa.Edgar Mitchell era ultimul în viață dintre membrii misiunii Apollo 14. Stuart Roosa a murit în 1994, iar Alan Shepard în 1998.
Mitchell a părăsit NASA în 1972, înainte de a înființa în 1973 Institutul de științe noetice, menit să studieze în special "puterile conștiinței, fenomene care nu se încadrează neapărat în modele științifice convenționale, dar păstrând rigoarea științifică", potrivit organizației.
Autor al mai multor cărți, opiniile sale heterodoxe au fost uneori controversate, mai ales atunci când a spus că, în opinia sa, unele obiecte zburătoare neidentificate ar putea aparține unor vizitatori de pe alte planete.
AGERPRES