A intrat în vigoare Ordinul de protecţie extins. Alina Gorghiu: „O viață trăită în frică nu este viață”. Critici aduse de polițiști

A intrat în vigoare Ordinul de protecţie extins. Alina Gorghiu: „O viață trăită în frică nu este viață”. Critici aduse de polițiști

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat intrarea în vigoare a Legii 26/2004 privind Ordinul de protecție extins, care oferă protecție tuturor victimelor violenței, indiferent dacă aceasta este fizică sau psihică.

Intră în vigoare ordinul de protecție extins - Foto Arhivă

Intră în vigoare ordinul de protecție extins - Foto Arhivă

Noul act normativ extinde protecția dincolo de violența domestică, acoperind toate formele de abuz, de la agresiuni fizice la hărțuire online. Ministerul Justiției a lansat și campania „O viață trăită în frică nu este viață” pentru a informa publicul și victimele despre drepturile lor și măsurile de protecție disponibile.

Legea 26/2004 privind Ordinul de protecţie extins intră chiar astăzi în vigoare. Toate victimele pot beneficia de protecţie, indiferent de forma de violenţă, că este fizică sau psihică. De ce îi spun extins? Pentru că până acum exista Ordinul de protecţie numai în cazul violenţei domestice. Îl extindem acum prin lege la toate situaţiile şi e normal să mergi la metrou sau pe stradă, fără să priveşti cu frică peste umăr, să intri în scara blocului, fără spaima de vecinul agresor. Să stai fără teama că un fals prieten îţi fură poze private din telefon pentru a le populariza în mediul online. Să nu primeşti apeluri telefonice repetate la ore nepotrivite", a transmis ministrul Alina Gorghiu, într-o postare pe pagina de Facebook.

Încurajez toate victimele să ceară ajutor, să sesizeze abuzurile, indiferent de formă, indiferent de agresor", a mai punctat ministrul Gorghiu.

Legea privind ordinul de protecție extins, intrată în vigoare recent, are scopul de a proteja toate victimele violenței, indiferent de relația cu agresorul. Anterior, protecția era limitată la violența domestică, dar noul act normativ extinde protecția la orice formă de violență, fizică sau psihică. Printre formele de violență fizică sunt incluse lovirea și violența sexuală, iar printre cele de violență psihică se numără amenințările, hărțuirea, urmărirea și hărțuirea online. Măsurile dispuse pot include evacuarea agresorului, impunerea unei distanțe minime față de victimă, purtarea unui dispozitiv electronic de supraveghere și interdicția de a contacta victima.

Critici aduse de polițiști: Victimele vor fi protejate doar de o hârtie

Sindicatul Europol critică noua lege privind ordinul de protecție extins, evidențiind că polițiștii sunt suprasolicitați și că nu există suficiente resurse pentru a gestiona eficient creșterea numărului de ordine de protecție.

Plecând de la cazurile de violență domestică la care intervin polițiștii pentru aplanare, unde desfășoară activități de consiliere mai ceva ca sociologii și psihologii pentru emitere ordinelor de protecție provizorii, astăzi polițiștii au fost puși în fața faptului împlinit, aflând că atribuțiile acestora în privința emiterii unor astfel de ordine s-au extins, fiind nevoiți ca la solicitarea oricărui cetățean, care a intrat în conflict cu o persoană față de care nu are o legătură de rudenie, să emită noi ordine de protecție provizorii.”, spun polițiștii de la Sindicatul Europol.

Aceștia subliniază că extinderea atribuțiilor polițiștilor pentru emiterea ordinelor de protecție provizorii, care acum se aplică și în cazuri de violență între persoane fără legături de rudenie, va duce la o suprasolicitare masivă.

Sindicatul Europol a realizat un calcul care arată că 143 de polițiști dedicați segmentului de activitate ce ține de emiterea ordinelor de protecție „își vor putea duce la bun sfârșit sarcinile numai în cazul în care ar munci non-stop timp de 3 ani”.

Asta pentru că, în medie, un polițist alocă pentru emiterea unui ordin de protecție 4 ore. Numai în primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii au emis peste 6000 de ordine de protecție provizorii numai în cazul faptelor de violență domestică.

Dacă ne imaginăm că numărul de solicitări pentru emiterea ordinelor de protecție provizorii ar crește cu 95%, vom avea un număr de 5700 de ordine emise în plus, ajungând astfel la cifra de 11700 de solicitări de emitere a ordinelor de protecție provizorii strict pentru actele de violență la care se adaugă și solicitările de emitere a ordinelor pentru cazurile de violență domestică, rezultând un număr total de 17.700 de ordine de protecție ce urmează a fi emise de același număr de polițiști pe care astăzi instituția îi are la dispoziție.”, arată Sindicatul Europol.

Sindicatul estimează că numărul de ordine de protecție ar putea crește semnificativ, iar fără suplimentarea personalului, polițiștii nu vor putea gestiona toate cazurile, ceea ce ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor.

Chiar dacă MAI plănuiește să suplimenteze numărul de polițiști, reprezentanții sindicatului Europol spun că acest lucru nu poate fi realizat rapid din cauza mai multor etape necesare: scoaterea la concurs a funcțiilor, școlarizarea, perioada de tutelă și formarea completă a polițiștilor, un proces care ar dura până în 2030.

În prezent, polițiștii nu pot monitoriza eficient respectarea ordinelor de protecție, pentru că lipsește un cadru legal adecvat.

„În acest moment, colegii noștri se află în imposibilitatea monitorizării în timp real a situațiilor de nerespectare a distanțelor menționate în ordinele de protecție provizorii emise în cazul persoanelor între care nu există grad de rudenie, neexistând încă un cadru legal în acest sens. Practic, victimele vor fi protejate doar de o hârtie și de posibilitatea ca numărul limitat de polițiști pe care MAI-ul îi are la dispoziție să poată ajunge la fiecare caz în parte pentru a verifica în ce manieră sunt respectate condițiile de siguranță impuse prin ordinul de protecție provizoriu.”, spun ei.

Sindicatul Europol avertizează că, în cazul unei tragedii, responsabilitatea va cădea pe umerii polițiștilor, care nu au suficiente resurse pentru a gestiona toate cazurile de violență.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobânzi cămătărești, de 180% pe an, impuse de magistrați statului român, fiindcă întârzie plata salariilor câștigate de un judecător care s-a pensiona…

2 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

3 E disperare mare, Rusia își retrage mercenarii „Brigada Ursul” din Burkina Faso și îi trimite să lupte în regiunea Kursk

4 Nicole Kidman spune că scenele erotice din noul ei film au făcut-o să se întrebe „Ce am făcut?”

5 Condamnat în România, Sorin Oprescu se lăfăie în Grecia, la restaurante de lux