A început vânătoarea galionului cu o comoară de 4 miliarde de euro, cea mai bogată epavă din istorie

A început vânătoarea galionului cu o comoară de 4 miliarde de euro, cea mai bogată epavă din istorie

O ancoră gigantică, pescuită din întâmplare în largul coastei Cornwall: „Este cea a lui El Dorado”, spun experții. Când s-a scufundat, nava avea în cală o comoară în valoare de peste 4 miliarde de dolari. Acum a început vânătoarea pentru a o recupera, relatează istoria celei mai râvnite epave Corriere della Sera.

Se numea „The Royal Merchant”, dar marinarii care au bătut oceanele în secolul al XVII-lea au redenumit-o ” El Dorado al mărilor ” și aveau un motiv întemeiat: era o navă de comori a marinei britanice, iar când a ajuns în Anglia vestea că o furtună a provocat scufundarea ei, Camera Comunelor a suspendat ședința, în timp ce regele Carol I a descris nenorocirea ca fiind „cea mai mare tragedie suferită vreodată prin scufundarea unei nave”. Era anul 1641. Și, într-adevăr, odată cu El Dorado a dispărut pe fundul mării o încărcătură a cărei valoare, între lingouri, bijuterii și așa mai departe, a fost calculată la peste 4 miliarde de dolari. Mai exact, 4,3 miliarde de dolari. Vestea bună este că ancora acelei nave a fost găsită acum. Sau cel puțin: a fost găsită o ancoră care, potrivit mai multor indicii, ar fi cea a navei Royal Merchant. Și astfel, în câteva zile, o expediție va pleca cu speranța de a găsi și restul.

Naufragiul a avut loc în largul Lands End, în estul Angliei. Nava se întorcea la Dartmouth din Mexic. În cală avea ceva de genul echivalent cu 100.000 de lire sterline de aur (adică 45 de tone, mai mult sau mai puțin), 400 de lingouri de argint mexican și 500.000 de „piese de opt”: cele al căror nume îl repetă piratul Long John Silver, în Insula Comorii, pe tot parcursul romanului, până la ultima pagină.

Echipajul era format din 80 de persoane, sub ordinele căpitanului John Limbrey, și se spune că ar fi transportat 300.000 de lire sterline în argint, 100.000 în aur și alte 100.000 în bijuterii.

Și cu un salt de patru secole ajungem la punctul care ne interesează în prezent. În 2019, în largul coastei Cornwall, marinarii de pe vasul de pescuit Spirited Lady au scos din greșeală o ancoră uriașă de pe fundul mării. Acum, experții speculează că aceasta a aparținut negustorului regal. Iar echipele de experți în recuperarea încărcăturii maritime – compania se numește Multibeam Services, cu sediul în Cornwall – lucrează deja cu foști pescari locali în pregătirea vânătorii de comori.

Compania plănuiește să petreacă tot anul 2024 în căutarea epavei, acoperind o zonă de 200 de mile pătrate din Canalul Mânecii. Numai acest lucru îi va costa 20 de milioane de lire sterline. Ei promit că, dacă vor găsi nava scufundată, vor anunța imediat guvernul… ceea ce valorează imediat milioane de lire sterline britanice. Ei spun că, dacă vor găsi vasul, autoritățile guvernamentale vor fi anunțate.

„Dispunem de tehnologie de ultimă generație și de una dintre cele mai bune echipe de scafandri din lume”, a declarat Nigel Hodge de la Multibeam Services. „Vom găsi cu siguranță, am găsit întotdeauna ceea ce căutam și lucrăm în acest domeniu de 35 de ani”, a completat el.

Multibeam va folosi submersibile fără pilot, controlate de la distanță, echipate cu sonar și camere de luat vederi, fiecare costând aproximativ 3,8 milioane de dolari. Compania le-a folosit anterior pentru a găsi submarine și alte epave.

Acestea fiind spuse, este clar că cele patru miliarde sunt râvnite de mulți, iar Multibeam nu este singura parte interesată să le găsească. Unii chiar au crezut că au reușit. Cum ar fi compania americană Odyssey Marine Exploration în 2007. Dar afacerea s-a încheiat cu o bătălie juridică dezvăluită de cablogramele publicate de Wikileaks: se pare că nava nu era britanică, ci spaniolă. Iar acum vânătoarea, așa cum am menționat, a început din nou.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…