A început sezonul gripal. A fost înregistrat și un caz de Flurona, gripă și COVID în același timp

A început sezonul gripal. A fost înregistrat și un caz de Flurona, gripă și COVID în același timp

Autoritățile au anunțat că în România au apărut primele nouă cazuri de gripă confirmate de laborator. În același timp au fost înregistrate și aproape 86.000 de infecţii respiratorii într-o singură săptămână, dar și un caz de co-infecție – gripa cu COVID.

Primele cazuri de gripă în România - Foto Pexels

Primele cazuri de gripă în România - Foto Pexels

Peste 86.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost înregistrate săptămâna trecută, cu 3,2% mai multe faţă de cea anterioară, fiind semnalat şi un caz de gripă confirmat de laborator, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

De la începutul sezonului, au fost confirmate de laborator nouă cazuri de gripă. Totodată, a fost semnalat un caz de co-infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2, relatează News.ro.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, în săptămâna 16-22 octombrie au fost raportate 86.267 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 8,8% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (79.270) şi cu 3,2% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (83.587).

În acelaşi interval, au fost înregistrate 137 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ cu 236 de cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent. Un caz de gripă a fost confirmat de laborator, fiind vorba despre virus gripal A nesubtipat.

De la începutul sezonului au fost raportate 9 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care 2 cazuri cu virus gripal AH1, 3 cazuri cu virus gripal AH3, 3 cazuri cu virus gripal B şi un caz cu virus gripal A nesubtipat.

De asemenea, a fost semnalat un caz de co-infecţie de virus gripal cu SARS-CoV-2.

Până în 22 octombrie, au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 368.556 de persoane vaccinate antigripal, din care 358.391 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Cum ne vaccinăm anul acesta

Începând din acest an, vaccinul gripal se eliberează din farmacie, pe baza rețetelor electronice eliberate de medic. Vaccinarea efectivă se va putea face în unele farmacii sau la medicii de familie.

Spre deosebire de anii trecuți când vaccinul gripal era ridicat de către medicii de familie de la sediul DSP pentru grupele populaționale la risc, începând cu acest an vaccinul gripal se eliberează din farmacie pe baza rețetei electronice eliberată de către medici“, spune medicul de familie Corina Popovici.

Potrivit acesteia, beneficiază de vaccin gratuit: „Copii cu vârsta ≥ 6 luni și <19 ani; gravidele, persoanele cu vârsta ≥ 19 ani și <65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cardiovasculare cronice , boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecție HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitală“.

De asemenea, beneficiază de vaccin gratuit persoanele cu vârsta de peste 65 de ani; personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar. Persoanele cu vârste cuprinse între 45 si 65 de ani, fără boli cronice, au dreptul la vaccin gripal compensat 50%.

Medicul prezintă și pașii de urmat pentru pacienții din grupele de risc:

1. Programare la cabinetul medical pentru consiliere prevaccinare și eliberarea rețetei compensate.

2. Primirea rețetei compensate/gratuite cu vaccinul gripal.

3. Procurarea vaccinului de la farmacie.

4. Respectarea lanțului de frig până la prezentarea la cabinetul medical (conform programării) pentru administrarea vaccinului.

5. Administrarea vaccinului de către medicul vaccinator.

Medicii de toate specialitățile, aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate, eliberează rețeta compensată/gratuită pentru vaccinul gripal“, susține dr. Popovici.

Pentru sezonul epidemic 2022-2023, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat o cantitate de 1.500.000 de doze vaccin gripal sezonier. Din informaţiile raportate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, până la data de 21.05.2023, au fost vaccinate antigripal un număr total de 1.479.497 de persoane din grupele de risc .

Simptome

Gripa este o afecțiune respiratorie cauzată de virusuri. Este extrem de contagioasă și se răspândește prin tuse, strănut sau prin atingerea unei suprafețe infectate. Adulții sunt contagioși 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și până la 7 zile după apariția acestora. Simptomele cele mai frecvente ale gripei sunt foarte asemănătoare cu manifestările unei răceli obișnuite: durere de cap, febră, transpirații, frisoane, dureri musculare, articulare, chiar vărsături. Gripa se poate transmite chiar dacă bolnavul nu are simptome. Statistic, o persoană bolnavă de gripă poate infecta 1-3 persoane sănătoase.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...