A început Postul Crăciunului: Regulile, tradițiile și zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși

A început Postul Crăciunului: Regulile, tradițiile și zilele cu dezlegare la pește pentru credincioși

Postul Crăciunului 2024 a început astăzi, 15 noiembrie, și va dura 40 de zile, până pe 24 decembrie, fiind o perioadă dedicată pregătirii spirituale pentru celebrarea Nașterii Domnului.

Postul Crăciunului

Postul Crăciunului. Foto: Arhivă

Aceasta este prima mare perioadă de post din anul bisericesc, care începe la 1 septembrie, și este considerată mai blândă față de postul Paștelui, având o „asprime mijlocie”, conform preoților.

Postul Crăciunului este un moment de reflecție și purificare a sufletului, având ca scop apropierea de Dumnezeu înainte de sărbătoarea Nașterii lui Iisus. Preoții definesc această perioadă drept un timp de așteptare și liniște, similar cu așteptarea poporului din Vechime a venirii Mântuitorului. „Fiecare mare sărbătoare este precedată de o perioadă de așteptare. Postul Crăciunului este o perioadă de curățare sufletească și trupească, prin participarea la slujbe, spovedanie și împărtășanie", a declarat Părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București, pentru Digi24.

Reguli Alimentare și Abținerea de la Plăceri

Pe parcursul celor 40 de zile de post, credincioșii sunt îndemnați să se abțină de la carne, ouă, brânză, lapte și derivate ale acestora. Este un post de abstinență alimentară, dar și un timp de înfrânare de la plăceri și obiceiuri . Scopul acestei perioade este de a ajuta credincioșii să se concentreze mai mult pe viața spirituală, să reflecteze asupra semnificației Nașterii Domnului și să se pregătească pentru primirea darului mântuirii. În plus, postul este o oportunitate de a practica milostenia, iar creștinii sunt încurajați să ajute pe cei nevoiași.

Tradiții și Superstiții în Postul Crăciunului

În tradiția populară, există mai multe obiceiuri și superstiții legate de Postul Crăciunului. De exemplu, imediat după „Lăsatul Secului” (ziua în care se încheie consumul alimentelor de dulce), oamenii pun vasele cu care au mâncat alimente de dulce cu gura în jos pentru a alunga necazurile și bolile. Totodată, la începutul postului, tradiția spune că gospodinele din satele românești curăță temeinic vasele și tacâmurile pentru a le pregăti pentru perioada de abstinență.

În perioada postului, în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii sunt chemați să mănânce preparate simple, fără ulei și fără vin, conform regulilor bisericești. În schimb, în anumite zile, există „dezlegări” la pește, când credincioșii pot consuma acest aliment. Aceste zile sunt considerate momente de „alinare” sau „mângâiere” spirituală.

Zile cu dezlegare la pește

În Postul Crăciunului 2024, sunt mai multe zile cu dezlegare la pește, printre care:

  • Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Templu)
  • Sâmbătă, 23 noiembrie
  • Duminică, 24 noiembrie
  • Luni, 25 noiembrie (Sărbătoarea Sf. Grigorie Decapolitul)
  • Sâmbătă, 30 noiembrie (Sărbătoarea Sfântul Andrei)
  • Duminică, 1 decembrie
  • Marți, 3 decembrie (Sărbătoarea Sf. Gheorghe)
  • Joi, 5 decembrie (Sărbătoarea Sf. Sava)
  • Vineri, 6 decembrie (Sărbătoarea Sfântul Nicolae)
  • Sâmbătă, 7 decembrie
  • Duminică, 8 decembrie
  • Joi, 12 decembrie
  • Sâmbătă, 14 decembrie
  • Duminică, 15 decembrie

Pe lângă abținerea de la anumite alimente, Postul Crăciunului reprezintă și un timp pentru a cultiva virtuți precum bunătatea, iertarea și pacea sufletească. „Omul nu este chemat doar în perioada postului să fie blând și bun, ci permanent. Îndemnul meu pentru toți credincioșii este să vină la biserică, să participe la slujbe, să se spovedească, să se împărtășească și să fie buni cu toți cei din jurul lor în fiecare zi”, a adăugat Părintele Vasile Ioana.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă