A început Festivalul RO-Wine: Două zile de vinuri de top româneşti şi de renume internaţional - GALERIE FOTO

A început Festivalul RO-Wine: Două zile de vinuri de top româneşti şi de renume internaţional - GALERIE FOTO

Festivalul RO-Wine, cel mai important festival de vinuri din România, a început sâmbătă la Fratelli Studios, evenimentul desfăşurându-se pe parcursul acestui weekend, între orele 10:00-20:00, adresat atât cunoscătorilor şi celor pasionaţi de domeniu, dar şi celor ce doresc să cunoască această lume.

În acest weekend demarează un eveniment plin de arome şi de alcool. Este vorba de prima ediţie a Festivalului RO-Wine | The Wine Festival of Romania, festival ce s-a născut din dorinţa de a reuni vinurile de top româneşti, cunoscute în întreaga lume cu cele de renume internaţional şi de a le aduce mai aproape de consumator.

Cunoscătorii de vinuri, dar şi cei mai puţin iniţiaţi în acest domeniu au de ales dintre sute de “titluri”, mai precis în jur de 300 de etichete provenite de pe plaiurile ţării organizatoare, sau de pe alte meleaguri. Soiuri tinere şi sprinţare, sau vechi, prefiloxerice. „Oenologia” ca ştiinţă a vinului. Participanţii la un festival de vin se strecoară discret afară din amfiteatrul unde licorile devin obiecte de studiu părunzând într-un univers al asocierilor, al stilurilor şi al metaforelor gustative.

„Este privilegiul nostru, al organizatorilor, să vă facem să fiţi bine-veniţi în acest univers unde vinul începe prin a fi gazdă şi sfârşeşte prin a deveni prieten.”, invită organizatorii Festivalului, Marinela V. Ardelean

Wine Critic & Bussines Development, specialist în enogastronomie, dar şi Liviu Popescu, Managing Director şi Mihai Popescu, Creative Director, fraţi gemeni şi co-proprietari ai Fratelli Group.

Marinela V. Ardelean, specialist în branding şi business development în industria enogastronomică, numită „la Dame d'excellence du vin de la Roumanie” de Helmuth Helmuth Köcher, ambasadorul Festivalului RO-Wine 2016, este autoarea cărţii „50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, precum şi a vastului volum „Cartea vinurilor româneşti/ The Wine Book of România 2015-2016”, primul ghid care reuneşte cele mai bune vinuri din România şi din Republica Moldova.

Într-un interviu acordat pentru MEDIAFAX, Marinela V. Ardelean vorbeşte despre soiul său preferat de vin, despre iniţiative personale în acest domeniu, despre necesitatea ca lumea vinului să includă bunul gust şi graţia feminină, într-o sferă dominată preponderent de bărbaţi. Nu în ultimul rând, specialistul în enogastronomie Marinela V. Ardelean îi invită pe toţi cei care doresc să experimenteze bunul gust prin intermediului vinului la Festivalul RO Wine.

Despre vin ca formă de comunicare şi ca formă de uniune, despre pasiunea unei vieţi şi despre această lume vastă şi aromată a licorii alcoolice, precum şi o serie de recomandări ale specialistului făcute în apropiera sărbătorii Sfinţilor Constantin şi Elena, mai jos în interviul acordat de Marinela V. Ardelean pentru MEDIAFAX:

Reporter: Care sunt vinurile dumneavoastră preferate?

Marinela Ardelean: Sunt fidelă soiului Fetească Neagră căruia îi acord o atenţie deosebită atât în prezent, cât mai ales în viitor. Am început un program, o iniţiativă personală de cercetare a acestui soi cu instituţii din Italia şi din Franţa. Aşadar îmi doresc să cunosc mai multe lucruri despre acest soi şi să îl pun cât mai bine în valoare.

Reporter: În volumul dumneavoastră „Cartea vinurilor româneşti/ The Wine Book of România 2015-2016”, menţionaţi sintagma „diplomaţia culturală a vinului”. Ce înseamnă această idee?

Marinela Ardelean: Consider că vinul ne poate uni şi am demonstrat acest lucru prin faptul că am pus împreună cele două ţări, România şi Republica Moldova. Am făcut mai mulţi paşi în special prin a doua carte unde am pus împreună cele două ţări prin vin, în mod ideal. Şi prima carte poate fi interpretată ca o formă de diplomaţie. Am asociat vinurile unei ţări cu gastronomia altei ţări astfel încât le-am unit prin mâncare şi prin vin. În prima mea carte, „50 de vinuri româneşti întâlnesc 50 de preparate culinare italiene” sunt prezentate 50 de vinuri din România şi 50 de preparate din Italia. Eu am făcut o asociere între cele două ţări, între cele două preparate. Eu militez pentru o anumită direcţie: să fim uniţi, să ne unim forţele şi să avem un dialog cât mai natural, cât mai transparent, cât mai deschis şi constructiv. Aşadar, prin vin şi prin mâncare, dialogul este mult mai facilitat. Iată şi de ce la cele mai importante acţiuni sau întâlniri se acordă o atenţie deosebită vinului.

Reporter: Sunt multe femei în lumea vinului?

Marinela Ardelean: Sunt puţine femei în lumea vinului. Refuz să fiu de acord cu faptul că lumea vinului este o lume a bărbaţilor, chiar dacă uneori este evident acest lucru. Prin ceea ce fac şi voi face încurajez tot mai mult rolul femeii în industria vinului şi nu numai, în societatea noastră. Femeia are un rol extraordinar de important cu atât mai mult în industria vinului unde sensibilitatea este apreciată, valorizată şi valorificată foarte mult, iar în România începe să apară din ce în ce mai mult interes pentru acest domeniu. De altfel, lipsesc încă foarte multe informaţii. Ne-am propus să realizăm materiale informative şi îndrumări astfel încât să fie accesibile tinerelor talente şi, cu atât mai mult, doamnelor. Pentru că există femei enologi, somelieri, directori de crame, doar că nu sunt puse suficient de mult în valoare.

Reporter: Am înţeles că există o lipsă de personal în această sferă.

Marinela Ardelean: Am început o colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara unde voi coordona un curs postuniversitar, aprobat deja de Ministrul Educaţiei, care va începe în luna ianuarie: „Wine business şi strategie de marketing”. Se vor aborda diverse aspecte ale industriei vitivinicole, cum ar fi: start-up-ul unei crame, crearea unei etichete pentru o sticlă de vin, preţul vinului, dar şi diverse aspecte legate de legislaţie si de export.

Reporter: O recomandare pentru Sfinţii Constantin şi Elena. Ne puteţi recomanda câteva vinuri care s-ar putea potrivi acestei sărbători? Ce vinuri ar putea consuma românii cu această ocazie?

Marinela Ardelean: Să spunem cinci vinuri de Sf. Constantin. Cuvée Vişan 2015, este din Nordul Moldovei, crama Gramma. Din Muntenia, Revelatio 2015 de la Davino. În Vestul ţării aş merge pe un vin dulce, Conac Ambrozy de la Cramele Recaş, apoi în Est; aici aş merge pe Avincis, Fetească Regală cu Pinot Gris, 2013. Iar în final, Fetească Neagră Apogeum anul II de la Domeniile Tohani.

Reporter: Pot fi asortate cu preparate dulci?

Marinela Ardelean: Cuvée-ul Ambrozy de la Cramele Recaş este cel care se potriveşte cel mai bine cu preparatele dulci, cu deserturile dar merge foarte bine şi cu brânzeturile. Aş mai pune şi un vin frizant, Friza, 2015, care este o Fetească Regală de la Carastelec. Avem crame răspândite pe tot teritoriul României şi ne dorim să încurajăm diversitatea şi evoluţia şi a cramelor mici.

Referitor la Festivalul RO-Wine, Marinela Ardelean a declarat că „Personajul principal al acest festival este vinul. Avem nevoie de acces la vinuri speciale, deosebite care să ne ajute să ne îmbogăţim cultura de vin”.

„Marinela Ardelean, doamna cu o mie şi unul de talente, dar şi cu o curiozitate aparte, îşi cultivă pasiunea pentru nenumăratele expresii şi faţete ale vinului, în toate formele lui, dar şi în amestec cu moda şi artele. Vinul a devenit elixirul determinant al vieţii sale. Caleidoscopică şi futuristă, îşi păstrează sufletul strâns legat de tradiţiile, cultura şi istoria României. (...) A înţelege, a respecta munca, devotamentul şi convingerea celui care a reuşit să creeze conjuncţia dintre vin şi pământ, dintre istorie şi tradiţie, dintre cultură şi evoluţie, iată în ce constă energia Marinelei. (...) Cu impresiile formate şi trecute prin filtrul analizei, reuşeşte să îi cucerească pe toţi şi să implice deopotrivă producători, operatori, gourmet şi jurnalişti”, apreciază Helmuth Kocher munca şi personalitatea specialistului în enogastronomie, Marinela V. Ardelean, în prefaţa cărţii „Cartea vinurilor româneşti/ The Wine Book of România 2015-2016”.

Marinela Vasilica Ardelean lucrează în industria vinului de aproximativ 10 ani. Aceasta este implicată activ în promovarea vinurilor româneşti în străinătate şi în îmbunătăţirea imaginii României prin intermediul vinurilor.

De asemenea, Marinela Ardelean este critic de vin şi degustător profesionist în concursuri internaționale de vinuri şi profesor la Italian Chef Academy din Roma unde predă un curs despre cultura şi istoria şampaniei, dar şi a uleiului de măsline. Ea a fost semifinalistă la concursul mondial de somelier (Londra), Dame Chevalier de l'Ordre des Coteaux de Champagne (Franţa) şi finalistă a concursului Ambassadeurs du Champagne în 2013. Marinela Ardelean a fost numită "Sommelier d'Onore" de către Fundaţia Italiană de Somelieri şi BIBENDA, potrivit site-ului personal.

Pe parcursul celor două zile ale Festivalului RO-Wine, cel mai important festival de vinuri din România, toţi cei interesaţi de gustul şi parfumul vinului vor putea degusta vinurile de top a peste 60 de producători, dintre care 35 autohtoni şi 26 internaţionali. Participanţii la eveniment se vor putea delecta cu aproximativ 300 de vinuri premiate.

„În calitate de coproprietar al Fratelli Group îmi dau seama cât de important este să am o relaţie cu producătorii”, a exprimat Liviu Popescu, co-proprietar, alături de fratele său, Mihai Popescu, al Fratelli Group, vorbind despre discuţiile cu marii producători de vinuri şi arătându-se încântat de faptul că aceştia au fost de acord să participe la eveniment.

„Festivalul va fi aparte şi prin prisma locaţiei care este o locaţie de evenimente, Fratelli Studios, pe care fratele meu geamăn o va transformă după necesitate. Fiecare producător va avea acelaşi stand, doar logo-ul lor va fi diferit. Luminile, culorile, happeningurile din timpul Festivalului vor fi la dispoziţia producătorilor, proprietarilor de restaurante şi a publicului amator de vinuri”, a mai completat acesta.

“RO-Wine | The Wine Festival of Romania s-a născut din dorinţa de a reuni vinurile româneşti de top, cunoscute în întreaga lume, cu cele de renume internaţional şi de a le aduce mai aproape de consumator. Ne dorim ca acesta să fie primul pas în educaţia consumatorilor, prin expunerea lor la vinuri premiate şi producători de top”, potrivit Marinelei Ardelean.

Pentru mai multe informaţii despre RO-Wine | The Wine Festival of România, pot fi consultate paginile: www.romaniawinefestival.com sau www.marinelaardelean.com , iar biletele la eveniment pot fi achiziţionate de pe www.bilete.ro . Evoluţia proiectului poate fi urmărită şi pe Facebook, pe pagină oficială a ghidului, The Wine Book of România.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”