A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum se pot promova cei 11 candidați

A început campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Cum se pot promova cei 11 candidați

Odată cu debutul campaniei, cei 11 candidați la prezidențiale trebuie să respecte mai multe reguli în încercarea de a convinge electoratul să le acorde votul. Campania a început vineri, 4 aprilie, la 00.00, și se încheie pe 3 mai, la 7:00.

FOTO Colaj / Inquam Photos

FOTO Colaj / Inquam Photos

În cursa prezidențială din luna mai s-au înscris 11 candidați, primul tur al alegerilor urmând să aibă loc pe 4 mai (2, 3 și 4 mai 2025, în cazul secțiilor de votare din străinătate), iar cel de-al doilea în data de 18 (16, 17 și 18 mai 2025, în cazul secțiilor de votare din străinătate).

Cine sunt candidații pentru scrutinul de pe 4 mai

Cei care și-au depus candidaturile și au trecut de filtrul Curții Constituționale (CCR) se vor regăsi în ordinea următoare pe buletinele de vot:

1 George Nicolae Simion, propus de Alianţa pentru Unirea Românilor;

2 George-Crin-Laurențiu Antonescu, propus de alianţa electorală "Alianţa Electorală

3 Elena-Valerica Lasconi, propusă de Uniunea Salvaţi România;România Înainte";

4 Cristian Vasile Terheș, propus de Partidul Naţional Conservator Român;

5 Marcela-Lavinia Șandru, propusă de Partidul Umanist Social Liberal;

6 Victor Viorel Ponta, candidat independent;

7 Sebastian-Constantin Popescu , propus de Partidul Noua Românie.

8 Silviu Predoiu, propus de Partidul Liga Acţiunii Naţionale;

9 John-Ion Banu-Muscel , candidat independent;

10 Petru-Daniel Funeriu, candidat independent;

11 Nicușor-Daniel Dan, candidat independent.

Regulile pe care trebuie să le respecte

În cele 30 de zile de campanie, pentru promovare în timpul campaniei electorale pot fi utilizate numai afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm pe o latură şi 350 mm pe cealaltă latură. Materiale de propagandă electorală pot fi audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, pot fi sub formă de publicitate în presa scrisă, pot fi materiale de propagandă electorală online și broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

Sunt acceptate și afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală. Acestea trebuie să aibă 400 mm pe o latură şi 250 mm pe cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj.

Primăriile trebuie să asigure panouri electorale destinate tipului de alegeri, iar pe fiecare panou trebuie să se regăsească un singur afiș electoral pentru fiecare candidat.

Restricțiile din campania electorală

În cazul materialelor publicitare, este interzisă combinarea culorilor într-o succesiune ce reproduce drapelul României sau pe cel al altui stat, cu excepţia situaţiei în care succesiunea se regăsește în semnul electoral al competitorului electoral.

Este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Toate materialele electorale trebuie îndepărtate în preziua votării şi în ziua votării din clădirea sediului secţiei de votare din ţară şi de pe respectiva clădire.

De asemenea, după încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale.

Schimbările pentru prezidențialele din luna mai

Alegerile prezidențiale din luna mai aduc mai multe modificări, atât în ceea ce privește regulile de campanie, cât și durata votului.

„Indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații (eticheta):

a) o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;

b) candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;

c) o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art.3 pct.11 și 12 din Regulamentul (UE)2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;

d) o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

e) după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;

f) codul unic de identificare a mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă”, precizează AEP.

Este modificat și programul alegerilor. Votul în străinătate se va desfășura pe 3 zile. Prima zi a votării în străinătate va fi 2 mai 2025, între orele 7:00 - 21:00. A doua zi a votării în diaspora va fi 3 mai 2025, între orele 7:00 - 21:00. A treia zi a votării în străinătate va fi pe 4 mai 2025, între orele 7:00 - 21:00.

Pentru cel de-al doilea tur de scrutin, campania electorală începe de la data validării rezultatelor primului tur de scrutin de către Curtea Constituțională a României și se încheie pe 17 mai, ora 07:00, aplicându-se aceleași reguli menționate anterior.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…