A fost publicată o fotografie cu un suspect terorist care s-ar fi aflat în locaţia secretă CIA din România. Unde anume era închisoarea şi ce a spus el despre acest loc
The Guardian a publicat prima fotografie a unui spuspect pentru atentatele din 11 septembrie 2001, despre care spune că ar fi fost făcută, în 2004, într-o închisoare secretă CIA aflată în Bucureşti, cunoscută sub numele de Locația nr. 7. Unde anume era aceasta şi ce a povestit teroristul despre ea.
Ammar al-Baluchi, 2004, închisoarea CIA din Bucureşti. Sursă foto: The Guardian
Aceasta este prima imagine publicată a unui deținut în „războiul împotriva terorismului” aflat într-o închisoare secretă a CIA, deşi există peste 14.000 de astfel de fotografii, în mare parte secretizate.
Bărbatul, care apare în această imagine gol, doar cu cătuşele la mâini, ras în cap, dar cu barbă, este Ammar al-Baluchi, unul dintre cei cinci terorişti de la Guantánamo Bay acuzați de guvernul american că au plănuit atentatele de la 11 septembrie 2001. Miercuri, Pentagonul a anunțat că trei dintre cei cinci suspecţi, dar nu și Ammar al-Baluchi, au fost de acord să pledeze vinovați pentru toate acuzațiile și vor evita posibile condamnări la moarte.
Ammar al-Baluchi a fost arestat pentru prima dată în Karachi, Pakistan, în aprilie 2003, apoi a fost transferat în secret între cinci locuri secrete din mai 2003 până în septembrie 2006. De atunci, el a fost deținut la Guantánamo, deși nu a fost condamnat pentru nicio infracțiune.
Această fotografie, care a fost transmisă publicaţiei de avocații lui Baluchi, se crede că datează de la începutul anului 2004, când acesta avea 26 de ani, și ar fi fost făcută în închisoarea secretă a CIA din București, România, cunoscut în comunicatele guvernului american atât sub denumirea de Locația nr. 7, cât și sub denumirea de Sit de detenție negru.
Se presupune că fotografia a fost făcută înainte ca Ammar al-Baluchi, a cărui poveste a stat la baza unui personaj din filmul Zero Dark Thirty, să fie transportat către o altă locaţie secretă a CIA. Bara neagră vizibilă în imagine de-a lungul mijlocului său a fost adăugată de avocații săi, pentru a păstra demnitatea lui Baluchi.
Între 2002 și 2008, cel puțin 119 bărbați musulmani au fost ascunși, adăpostiți și interogați în închisori secrete ale CIA din întreaga lume, 39 dintre aceștia fiind supuși la ceea ce administrația Bush a denumit eufemistic „tehnici de interogare îmbunătățite”. În 2014, guvernul SUA a recunoscut că aceste practici constituiau tortură, când Barack Obama a declarat că americanii au „torturat unele persoane”, dar nimeni din cadrul CIA nu a fost tras vreodată la răspundere, informează The Guardian .
Unde era închisoarea secretă CIA În România
În ceea ce priveşte locaţia secretă din România, aceasta ar fi fost între timp identificată. Potrivit The Guardian, este vorba despre subsolul Oficiului Naţional de Evidenţă a Informaţiilor Clasificate (ORNISS), o clădire guvernamentală de dimensiuni considerabile situată în apropiere de centrul Bucureştiului. Aici ar fi fost amenajate şase celule din prefabricate, vopsite în alb şi placate cu sticlă rezistentă la impact. România, care la acea vreme dorea să intre în NATO, a fost de acord să coopereze cu CIA prin găzduirea locaţiei şi a primit în schimb milioane de dolari, mai scrie The Guardian.
CIA a realizat aproximativ 14.000 de fotografii ale locurilor sale secrete și ale deținuților aflați în custodia lor, dar această informaţie nu s-a aflat decât în 2015, iar fotografiile rămân, în continuare, în mare parte clasificate. Pentru că avocații apărării care îi reprezintă pe deținuții de la Guantánamo au contestat ani întregi sistemul drastic de clasificare al instanței militare, treptat au fost pblicate mai multe materiale clasificate anterior drept secrete, inclusiv această fotografie.
De ce deţinutul e fotografiat nud
Deși nuditatea forțată a fost frecvent utilizată de CIA ca „tehnică de interogare îmbunătățită” în siturile negre, Baluchi este gol în această fotografie, probabil din cauza protocoalelor de transport ale CIA. Potrivit unui raport declasificat anterior al inspectorului general al CIA, Baluchi fusese deja supus „procedurilor standard de predare” atunci când a fost adus în România de la primul său loc de detenție secret, Salt Pit, o închisoare secretă din Afganistan, cunoscută și sub numele de Detention Site Cobalt. Procedurile de transport între locurile negre includeau „o verificare a cavităților corporale” și examinarea lui Baluchi de către un ofițer medical. Cartierul general al CIA a indicat ofițerilor de teren că trebuie „să îi facă fotografii pentru a documenta starea sa fizică în momentul transferului”.
Cum a descris Ammar al-Baluchi închisoarea CIA din România
La Salt Pit din Afganistan, cu câteva luni înainte ca această fotografie să fie făcută, Baluchi a fost supus celor mai brutale tratamente din partea CIA, inclusiv lovirea repetată a cefei de un perete, o tehnică denumită de guvern „walling”. El a fost ținut dezbrăcat în timpul procesului, pentru sesiuni care durau două ore.
La Salt Pit din Afganistan, deținuții „erau ținuți în întuneric total și încătușați în permanență în celule izolate, cu zgomot puternic sau muzică și doar o găleată pentru deșeuri umane”, potrivit subcomisiei Senatului pentru informații.
În schimb, situl negru din România era luminat 24 de ore pe zi, ceea ce poate explica luminozitatea acestei fotografii. (În documentele depuse în instanță, Baluchi a descris perioada petrecută în România „ca și cum aș fi trăit într-un frigider. Aici am avut, în sfârșit, haine, pantaloni scurți și o pătură, ceea ce nu a fost suficient pentru a alunga frigul din acest loc”). Şi în Bucureşti deținuții au fost supuși izolării, privării de somn și maltratării fizice.Li se permitea să facă duș o dată pe săptămână, o noutate în comparație cu locurile negre înființate înainte de acesta, dar erau în continuare deținuți extrajudiciar și incommunicado și nu aveau voie să comunice cu nimeni.
Sursa: adevarul.ro