A fost devoalat numele primului general care l-a trădat pe Putin
Un general rus știa că liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin, plănuia să pornească o rebeliune armată împotriva conducerii militare a Rusiei, susțin oficiali americani pentru New York Times, potrivit Reuters.
Oficialii americani citați de publicație încearcă să afle dacă generalul l-a ajutat pe fondatorul grupării paramilitare să planifice insurgența și dacă alți membri ai armatei ruse au sprijinit sau nu insurecția.
Prigojin se află în exil în Belarus, unde a ajuns marți, în baza unui acord care a pus capăt unei scurte revolte a luptătorilor săi Wagner în weekend, în timp ce președintele Vladimir Putin a lăudat forțele sale armate pentru evitarea unui război civil.
Actuali și foști oficiali americani au speculat că Prigojin nu ar fi lansat rebeliunea dacă nu ar fi crezut că și alte persoane aflate în poziții cheie îl vor susține, ceea ce i-a făcut să creadă că șeful mercenarilor a avut un sprijin pe plan intern pentru a a desfășura rebeliunea.
Generalul Surovikin l-a trădat pe Putin
Generalul Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, fostul comandant al trupelor ruse din Ucraina, este cel indicat de oficialii americani că l-ar fi ajutat pe Prigojin să-și plănuiască rebeliunea care viza decapitarea conducerii militare ruse.
Dacă participarea comandatului de top la revolta din weekend va fi confirmată, acest lucru ar indica că guvernului rus este puternic divizat.
The New York Times a relatat că oficialii americani au declarat, de asemenea, că există semne că și alți generali ruși l-ar fi susținut pe Prigojin.
Rebeliunea care a ținut doar o zi a evidențiat slăbiciunile conducerii lui Putin și a expus cât de nepregătit este Ministerul rus al Apărării pentru un atac, mai notează NYT.
„Generalul Armageddon”, înlocuit de Gherasimov
Surovikin, poreclit „generalul Armageddon" de către presa rusă, fusese pus la conducerea generală a operațiunilor din Ucraina în octombrie.
Însă în ianuarie, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, l-a numit în locul său pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru a supraveghea campania, Surovikin rămânând adjunctul său.
Înainte de a declanșa revolta, Prigojin s-a dezlănțuit atât împotriva lui Șoigu, cât și a lui Gherasimov, acuzându-i de eșecurile campaniei și de lipsa de sprijin din partea armatei pentru luptătorii Wagner.
Surovikin i-a îndemnat pe cei din grupul Wagner să renunțe la opoziția față de conducerea militară și să se întoarcă la bazele lor, chiar înainte ca Prigojin să-și trimită luptătorii într-un așa-numit „marș pentru dreptate" către Moscova.
După ce a pornit din orașul Rostov pe Don, din sudul Rusiei, în weekend, Prigojin a anulat subit marșul la 200 de kilometri de Moscova.
„Generalul Armaghedon”, criticat pentru eșecurile Rusiei în Ucraina
Gherasimov, la fel ca și Șoigu, s-a confruntat cu critici aspre din partea bloggerilor militari pro-război pentru multiplele eșecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă și pentru eșecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aștepta să fie victorioasă în scurt timp.
Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” de presa rusă din cauza brutalității sale, a fost cel care i-a propus pe 9 noiembrie ministrului Apărării Serghei Șoigu retragerea forțelor Moscovei de pe malul de vest al Niprului și abandonarea orașului Herson unde acestea erau periculos de expuse.
Un veteran în vârstă de 56 de ani al războaielor din Cecenia și Siria care a fost decorat personal de președintele Vladimir Putin, Surovikin a argumentat că retragerea, finalizată oficial două zile mai târziu, va permite Moscovei să salveze echipamente și să redesfășoare forțe - estimate de SUA la 30.000 de militari - în acțiuni ofensive de pe alte fronturi.