A fost descoperită o creatură marină veche de 500 de milioane de ani: „remarcabil de conservată”
O creatură marină antică a fost descoperită într-o „stare remarcabilă de conservare” de către oamenii de știință, în Maroc. Chiar dacă trilobiții au trăit în oceane în urmă cu aproximativ 500 de milioane de ani, cercetătorii au spus că animalele încă arată ca și cum ar fi „murit ieri”.
Trilobiți din Pompei FOTO captura Science X Youtube png
Creaturile și-au găsit sfârșitul după ce au fost complet învăluite în cenușă, în urma unei explozii vulcanice, păstrând țesuturile moi și alte părți ale corpului în stare impecabilă, potrivit independent.co.uk.
„Am studiat trilobiții de aproape 40 de ani, dar niciodată nu am simțit că mă uit la animale vii la fel de mult cum le-am făcut cu acestea. Conservarea 3D de aici este cu adevărat uluitoare”, a spus Dr. Greg Edgecombe, paleontolog la Muzeul de Istorie Naturală din Maroc, pentru sursa citată.
Trilobiții sunt unele dintre cele mai studiate animale marine fosile , cu peste 20.000 de specii identificate în ultimii 200 de ani.
Dr. Edgecombe a spus că studiul trilobiților este important pentru că aceștia oferă oamenilor de știință „unul dintre cele mai cuprinzătoare seturi de date” pentru analiza istoriei evolutive a unei specii dispărute.
Creaturile edescoperite sunt, de asemenea, excelente pentru geologi, care calculează vârsta rocilor în care se găsesc.
Chiar dacă fosilele de trilobiți se găsesc mai peste tot pe glob, țesutul moale bine conservat este mai greu de găsit, deoarece bacteriile și alte microorganisme grăbesc descompunerea. Scanările au arătat că majoritatea părților corpului erau bine conservate, inclusiv sistemul digestiv.
Trilobiții actuali, care variază între 10 mm și 26 mm lungime, au fost găsiți în lanțul muntos Atlas înalt din Maroc.
Oamenii de știință i-au poreclit „trilobiți din Pompei”, deoarece au avut parte un sfârșit similar cu locuitorii din Pompei după erupția Muntelui Vezuviu.
Harry Berks, de la Universitatea din Bristol, a spus că aceste detalii oferă „o imagine mai clară a modului în care se hrăneau trilobiții”.
„Ca om de știință care a lucrat la fosile din diferite epoci și locații, descoperirea fosilelor într-o stare de conservare atât de remarcabilă într-un cadru vulcanic a fost profund entuziasmantă”, a spus profesorul Abderrazak El Albani, geolog cu sediul la Universitatea Poitiers, în Franța.
El a spus că depozitele de cenușă vulcanică ar putea fi, de asemenea, potențiale depozite pentru noi descoperiri ale unor specii antice.
Sursa: adevarul.ro