A fost creat cadrul legal pentru delegarea „Rabla Local" şi „Casa Verde Fotovoltaice"
Programul „Rabla Local", cu finanţare din Fondul de Mediu, va demara în acest an doar pentru primăriile care decid să deruleze propriile programe de casare a autovehiculelor uzate, în timp ce, din 2023, programul „Casa Verde Fotovoltaice" va fi descentralizat, iar un sistem informatic de înscriere a solicitanţilor va fi dezvoltat, pe baza căruia autorităţile locale vor acorda bani locuitorilor, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.
Tanczos barna / Foto: Arhivă / Facebook
„Descentralizăm programele 'Rabla Local' şi 'Casa Verde Fotovoltaice'. Am creat cadrul legal pentru delegarea implementării acestor programe la autorităţile locale şi lucrăm la detaliile tehnice de derulare. Scopul este eficientizarea programelor, simplificarea procedurilor şi scurtarea perioadei de analiză a dosarelor, astfel încât cetăţenii să beneficieze, în cel mai scurt timp, de sprijinul financiar.
Am avut, astăzi, o discuţie constructivă cu reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România despre pregătirea lansării programelor 'Rabla Local' şi 'Casa Verde Fotovoltaice', dar şi despre finanţările din PNRR acordate localităţilor prin Ministerul Mediului.
Conform discuţiilor, anul acesta ne propunem să pornim 'Rabla Local', finanţat de AFM, doar pentru primăriile care decid să deruleze propriile programe de casare a autovehiculelor uzate. Din 2023, pornim atât programul 'Rabla Local', cât şi programul 'Casa Verde Fotovoltaice', dezvoltând un sistem informatic centralizat de înscriere în program, pe baza căruia autorităţile locale vor acorda bani locuitorilor", a scris Tanczos Barna, joi, pe pagina sa de Facebook.
La finele lunii septembrie, ministrul Mediului anunţa, într-o conferinţă de presă, că unele programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) vor fi descentralizate, iar primul program de acest fel va fi "Rabla Local", pentru casarea maşinilor mai vechi de 15 ani.
„Am aprobat o Ordonanţă de Urgenţă acum două săptămâni prin care am făcut posibilă inclusiv descentralizarea unor programe finanţate de AFM, tocmai pentru a creşte poate şi de mii de ori capacitatea de implementare. Prin includerea autorităţilor publice locale în procesul de implementare putem să creştem foarte mult capacitatea de implementare a acestor programe. Discutăm zilele acestea cu AFM aceste aspecte. Primul program descentralizat va fi 'Rabla' local, pentru maşini mai vechi de 15 ani, acolo unde banii vor fi, conform Ordonanţei de Urgenţă, daţi în prealabil autorităţii locale cu un scop anume", a spus oficialul.
Acesta a adăugat că ministerul de resort pregăteşte pentru acest an o nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice".
„În mod similar, căutăm soluţia şi pentru fotovoltaice. Ne aşteptăm la o nouă sesiune a Programului 'Casa Verde Fotovoltaice', în acest an. Din calculele noastre, cererea este una imensă, de sute mii de gospodării, probabil, care doresc să instaleze asemenea panouri fotovoltaice.
Noi trebuie să eliminăm barierele instituţionale, birocratice, să creştem capacitatea de implementare. Am identificat sursele pentru finanţare şi putem asigura un buget multianual de ordinul miliardelor de lei pentru acest program naţional foarte mult aşteptat. Singura barieră rămâne partea de cantităţi de panouri fotovoltaice produse şi capacitatea de instalare a companiilor care lucrează în acest domeniu. Dacă reuşim să facem această descentralizare, cu siguranţă rezolvăm partea administrativă şi birocratică", a precizat Barna Tanczos.
Datele oficiale arată că, până la sfârşitul lunii septembrie 2022, în Programul „Casa Verde Fotovoltaice" au primit decizia de finanţare 13.000 de dosare, iar până la finele anului în curs toate cele 45.000 de solicitări depuse vor fi rezolvate.
Sursa: adevarul.ro