A fost confirmat primul caz de HMPV în Capitală. Pacientul este un copil. Care a fost diagnosticul inițial SURSE

A fost confirmat primul caz de HMPV în Capitală. Pacientul este un copil. Care a fost diagnosticul inițial SURSE

Primul caz de metapneumovirus din București a fost confirmat vineri, persoana infectată fiind un copil, una dintre categoriile foarte vulnerabile la HMPV.

Copiii sunt vulnerabili în fața HMPV. FOTO Shutterstock

Copiii sunt vulnerabili în fața HMPV. FOTO Shutterstock

Primul caz de metapneumovirus din acest sezon, detectat și raportat în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI), este, de fapt, din București, potrivit INSP.

Potrivit surselor Antena 3 CNN, este vorba despre un copil de 12 ani, diagnosticat inițial cu pneumonie la Institutul „Matei Balș”.

Pacientul a fost externat și se află în stare bună.

Miercuri, conducerea DSP Bihor anunțase confirmarea primului caz de metapneumovirus uman ( HMPV ) la o pacienta în vârstă de 67 de ani care nu a călătorit în străinătate, despre care preciza, pentru Bihoreanul, că este internată în spital, izolată şi în stare bună.

Amintim că, joi, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că „ majoritatea copiilor se pot îmbolnăvi cel puțin o dată cu acest virus. Oricine îl poate lua. Se răspândește rapid dacă intri în contact cu o persoană infectată. Incubația e de 3-6 zile. Simptomele sunt ușoare. Nu există vaccin”.

„Zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”

Ministrul a mai spus că „nu are rost să facem o testare în masă pentru o infecție banală”.

„Virusul a fost identificat acum 20 de ani, nu știu de unde isteria asta cu metapneumovirusul (...). Purtarea măștii, o alternativă pentru cei bolnavi pentru a nu răspândi boala. Dar nu mă refer la metapneumovirus, ci mai degrabă la gripă (...). Și în sezoanele anterioare au fost cazuri. 4 în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul următor, adică în anul 2022-2023, iar anul trecut an avut 7 cazuri.vorba despre nici o noutate (...)Nu există nici o evidență de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România (...) Sunt zeci de mii de cazuri de metapneumovirus neconfirmate în România”, a mai spus Rafila, care a precizat că, în cazul unei astfel de infectări, se recomandă antibiotice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…