A doua execuţie publică în Afganistan realizată de talibani. 2.000 de persoane au privit uciderea unui bărbat
Autorităţile talibane au anunţat că au executat marţi un bărbat condamnat pentru omucidere, a doua execuţie publică de la preluarea puterii de către talibani, în august 2021, şi care a fost efectuată cu armă de foc într-o moschee din estul Afganistanului, informează AFP, citată de Agerpres.
Talibanii au preluat puterea în august 2021 FOTO Getty Images
"El a fost executat în public, în oraşul Sultan Ghazi Baba, în centrul provinciei Laghman, de o manieră care să-l facă să sufere şi pentru ca (moartea sa) să servească drept lecţie altora", au scris responsabili ai provinciei într-un comunicat.
Textul îl numeşte pe bărbatul executat drept "Ajmal, fiul lui Naseem" şi precizează că el a fost condamnat pentru uciderea a cinci persoane.
Un responsabil a serviciului de comunicare şi cultură al provinciei a declarat pentru AFP că circa 2.000 de persoane au asistat la execuţie - printre care şi părinţii victimelor lui - şi că aceasta a fost efectuată în conformitate cu legea islamică.
O primă execuţie publică a avut loc în decembrie în provincia Farah, vestul Afganistanului.
Execuţiile publice erau curente în timpul primului regim al talibanilor, între 1996 şi 2001. Condamnaţii erau cel mai adesea ucişi cu focuri de armă sau prin lapidare, în funcţie de crimele imputate.
ONU: Tratamentul la care talibanii supun femeile poate fi calificat „apartheid de gen“
Și femeile au parte de un tratament inuman. Femeile şi fetele afgane din partea regimului taliban ar putea fi calificat drept ''apartheid de gen'' întrucât drepturile lor continuă să fie încălcate grav de autorităţile de facto de la Kabul, a declarat recent un expert al ONU, potrivit Reuters.
''Discriminarea instituţionalizată, sistematică şi gravă împotriva femeilor şi fetelor se află în centrul ideologiei şi regimului talibane, ceea ce dă naştere temerilor că talibanii ar putea responsabili pentru apartheid de gen'', a declarat raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett, în Consiliul pentru drepturile omului, reunit la Geneva, conform Agerpres.
ONU defineşte apartheidul de gen drept ''discriminare sexuală socială şi economică împotriva indivizilor din cauza sexului sau genului lor''.
''Am evidenţiat nevoia de examinare sporită a apartheidului de gen, care în prezent nu este, dar ar putea deveni, o infracţiune internaţională'', a declarat Bennett în faţa presei.
Sursa: adevarul.ro