A devenit lumea mai periculoasă după ce SUA l-au eliminat pe generalul Suleimani?
Șeful diplomației americane Mike Pompeo a declarat la CNN că Franţa ''greşeşte'' dacă socotește că lumea a devenit ''mai periculoasă'' după ce SUA l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un raid în Irak. Președintele Donal Trump a explicat și el că eliminarea lui Soleimani a avut loc pentru „oprirea războiului” .
Secretarulde stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin explicase anterior pentru RTL că ne regăsim astăzi ''într-o lume mai periculoasă'' din cauza riscurilor de ''escaladare militară'' în Orientul Mijlociu.
Mark Pompeo a explicat pe Twitter că a avut o convorbire telefonică cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian și că au ajuns la concluzia că „lupta împotriva activităţilor nefaste ale regimului iranian este o prioritate comună”. De partea cealaltă, șeful diplomației francize,Jean-Yves Le Drian a cerut Iranului să evite orice reacţie după uciderea generalului Soleimani, pentru a nu se ajunge la „o gravă criză a proliferării nucleare”: „Franţa îndeamnă pe fiecare la reţinere şi Iranul să evite orice măsură susceptibilă să agraveze instabilitatea regional”
Iranul a promis vineri că va răzbuna „la locul şi momentul potrivit” uciderea comandantului Forţei Al-Quds, generalul Qassem Soleimani, al cărui convoi a fost ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad.
Mark Pompeo a mai declarat că generalul Soleimani pregătea o „acţiune de anvergură” în regiune, care ameninţa "viaţa a sute de americani": „știam că este iminent. Am luat decizia pe baza unor evaluări ale serviciilor noastre de informaţii".
Secretarul de Stat al SUA şi-a petrecut ziua de vineri vorbind cu omologii săi și cu liderii lumii pentru a le reaminti despre „angajamentul” Washingtonu-ului de a nu escalada situația din Orientul Mijlociu
Potrivit responsabililor americani şi preşedintelui Donald Trump, care a ordonat raidul, acesta a fost menit să prevină noi operaţiuni ale Forţei Al-Quds , după ce Al-Quds a provocat moartea mai multor militari americani sau aliați, ultima fiind atacul cu rachete în urma căruia un subcontractor american a fost ucis într-o bază irakiană din oraşul Kirkuk.
La câteva ore după acest raid, Washingtonul le-a cerut cetăţenilor americani aflaţi în Irak să părăsească imediat această ţară, iar un purtător de cuvânt al Ministerului irakian al Petrolului a confirmat că angajaţi americani care lucrează pentru companiile petroliere pleacă din Irak.
Sabina Fati/ Europa Liberă