A avea un creier mai mare nu este neapărat o veste bună (studiu)

A avea un creier mai mare nu este neapărat o veste bună (studiu)

Se știa deja că un creier mai mare nu este neapărat garanția unui plus de inteligență, însă, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista britanică 'Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences', o asemenea situație ar însemna mai degrabă un pericol de extincție în regnul animal, informează AFP.

De multă vreme circulă ideea preconcepută că un creier mai mare este generator de inteligență, de mari abilități cognitive, de capacități superioare de prelucrare a informațiilor, însă acest fel de supoziții trebuie privite cu prudență, scrie AFP. Unele animale cu un creier foarte mare nu au un nivel ridicat de inteligență, cum ar fi de exemplu cașalotul, al cărui creier are nouă kilograme.

Pentru a compara ceea ce poate fi comparat, oamenii de știință preferă să studieze coeficienții de encefalizare, care măsoară dimensiunea creierului în raport cu corpul. Chiar și în acest caz, coeficientul de encefalizare nu pare a fi un indicator real al coeficientului de inteligență (IQ). Conform unui studiu publicat în toamna anului trecut, inteligența umană este mai puțin legată de mărimea creierului și mai mult de modul în care este structurat.

De altfel bărbații, deși au în general creierul mai mare decât femeile, nu au demonstrat abilități cognitive mai avansate decât ale acestora.

Cercetătorul Eric Abelson, de la departamentul de științe biologice al Universității Stanford din SUA, a mers mai departe, avansând ideea că un creier cu dimensiuni mari ar putea fi un handicap în regnul animal.

Cercetătorul a calculat dimensiunea creierului la 1.679 animale (din 160 de specii diferite) și a comparat măsurătorile cu datele Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, care evaluează riscul de dispariție a mii de specii și sub-specii.

Specialistul a pus în evidență o corelație coeficientul de encefalizare și probabilitatea extincției, legătură care se dovedește mai puternică la animalele de talie mică.

Explicația ar fi că susținerea unui creier de dimensiuni mari are un cost metabolic semnificativ. Acesta implică un consum mai mare de energie, fără a aduce, se pare, un spor de valoare de adaptare. Conform studiului efectuat de Eric Abelson, costurile unui coeficient ridicat de encefalizare depășesc avantajele în cazul speciilor mici.

În plus, studiul atrage atenția că sporirea cunoașterii nu poate proteja fauna de pericolele de mediu ale epocii moderne, mai notează AFP.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”