A apărut un nou suspect în vânzarea pagerelor care au explodat simultan în Liban. A fost dat în urmărire internaţională

A apărut un nou suspect în vânzarea pagerelor care au explodat simultan în Liban. A fost dat în urmărire internaţională

Un bărbat de 39 de ani a fost dat în căutare internaţională de poliţia norvegiană, fiind bănuit de implicare în vânzarea pagerelor către gruparea islamistă pro-iraniană Hezbollah care au explodat săptămâna trecută în Liban.

A apărut un nou suspect implicat în vânzarea pagerelor care au explodat în Liban. Foto arhivă

A apărut un nou suspect implicat în vânzarea pagerelor care au explodat în Liban. Foto arhivă

Poliţia norvegiană a dat joi în urmărire internaţională un bărbat cu dublă cetăţenie, norvegiană şi indiană, suspectat de implicare în vânzarea a pagerelor care au explodat simultan marţea trecută în Liban, într-o operaţiune atribuită Israelului, provocând numeroase victime, inclusiv mulţi civili fără vreo legătură cu această grupare, relatează Agerpres ,.

Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani, a fost văzut ultima dată săptămâna trecută, când a plecat într-o călătorie în interes de serviciu în SUA. Este angajat la departamentul de vânzări al unei companii norvegiene, DN Media Group, care afirmă că el a plecat la o conferinţă la Boston pe 17 septembrie şi de atunci nu a mai reuşit să-l contacteze.

Rinson Jose a înregistrat în Bulgaria o companie ce pare să facă parte din lanţul de furnizare a acelor pagere către Hezbollah şi care ar putea fi doar una dintr-o serie de societăţi-paravan folosite în tranzacţie.

Bărbatul a fost contactat miercurea trecută, dar a închis telefonul când a fost întrebat despre compania bulgară, iar apoi nu a mai răspuns la telefon şi nici la mesaje.

Vă reamintim că, marţea trecută, mii de pagere achiziţionate de Hezbollah au explodat simultan în diferite alte zone ale Libanului, a doua zi explodând, tot simultan, sute de staţii de emisie-recepţie ale aceleiaşi grupări, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi. Numeroşi răniţi şi-au pierdut vederea ori au rămas fără degete.

Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar şi neagă orice activitate de producţie, informaţie confirmată de autorităţile ungare.

Un alt intermediar pare a fi o companie de „consultanţă” înregistrată în Bulgaria, Norta Global Ltd, creată de cetăţeanul norvegian dat acum în urmărire internaţională şi care este suspectată că ar fi avut legături cu respectiva companie ungară şi ar fi cumpărat şi revândut pagerele către Hezbollah într-o tranzacţie efectuată în afara teritoriului bulgar.

Se pare că Mossad a interceptat livrările înainte ca acestea să sosească în Liban şi a implantat în fiecare dintre respectivele aparate un exploziv cu un sistem de detonare activat în momentul recepţionării unui mesaj anume transmis tot de serviciul israelian printr-un procedeu de piratare astfel încât mesajul să pară că este transmis de Hezbollah, miile de pagere explodând simultan, la fel şi aparatele walkie-talkie ulterior.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultima postare a Loredanei Groza...

2 Aceste imagini au apărut pe cer în Grecia...

3 Penibilă imagine. Selly tot un gherțoi rămâne, cu toți banii lui...

4 „Am descoperit întâmplător. Mă consider un consumator înșelat și dezamăgit” / Mihaela Bilic face o dezvăluire despre Cola

5 S-a furat mireasa. Din cavou...