A apărut proiectul de modificare a legilor justiției/DOCUMENTUL

A apărut proiectul de modificare a legilor justiției/DOCUMENTUL

Ministerul Justitiei a publicat, miercuri seara, proiectul de modificare a legilor justitiei, trimis pentru avizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de ministrul Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

'Proiectul isi propune sa aduca modificari, in principal, prevederilor privind evaluarea profesionala, promovarea in functii de executie la instante si parchete, numirea in functii de conducere la instante si parchete, reglementarea situatiilor in care magistratii sunt in imposibilitatea de a-si exercita functia, precum si eficientizarea managementului instantelor si parchetelor', se arata in expunerea de motive a proiectului postat pe site-ul MJ.

Procurorul general, procurorul sef al DNA si al DIICOT se va face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea ministrului Justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de procuror. Ministrul Justitiei trebuie sa inainteze CSM cel putin doua propuneri. Durata mandatului este de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Proiectul lui Toader, sluga penalilor:

Procurorii participanti la selectie vor sustine un interviu in fata ministrului Justitiei.

CSM poate refuza motivat, o singura data, numirea in aceste functii de conducere, facand publice motivele refuzului.

De asemenea, Inspectia Judiciara trece  in subordinea Ministerului Justitiei.

Proiectul propune cresterea vechimii pentru promovarea ca judecator la ICCJ de la 15 la 18 ani si eliminarea probei scrise din cadrul concursului de promovare pentru accedere in aceasta functie.

Durata mandatelor pentru functiile de conducere la instante si parchete creste de la 3 la 4 ani.

Magistratii care sunt exclusi din magistratura raman fara pensie de serviciu.

De asemenea, magistratii care este reincadrat dupa pensionare nu mai poate cumula pensia de serviciu cu indemnizatia de magistrat.

Potrivit proiectului, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt supusi la fiecare 5 ani unei evaluari psihologice si medicale.

Potrivit acestui proiect, presedintele Romaniei numeste presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani.

Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in aceste functii decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”