98% dintre europeni respiră un aer extrem de nociv. Ce arată datele despre România

98% dintre europeni respiră un aer extrem de nociv. Ce arată datele despre România

Europa se confruntă cu o „criză gravă ce ține de sănătatea publică”, aproape toată lumea de pe continent trăind în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului, potrivit unei investigații realizate de The Guardian.

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă oră - inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol - dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului murdar, 98% dintre oameni trăind în zone poluate cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc standardele Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape două treimi trăiesc în zone în care calitatea aerului este mai mult decât dublă față de aceste linii de referință ale OMS.

Cea mai afectată țară din Europa este Macedonia. Aproape două treimi din populația acestei țări trăiesc în zone în care poluarea aerului depășește de peste patru ori standardele OMS pentru PM2,5, în timp ce în patru zone s-a constatat că poluarea aerului este de aproape șase ori mai mare, inclusiv în capitala Skopje.

Situația din Europa de Est este semnificativ mai rea decât cea din Europa de Vest, cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea Padului și în zonele înconjurătoare din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai nociv decât cel stabilit de OMS privind gradul cel mai periculos al poluării aerului.

The Guardian a colaborat cu experți în poluare pentru a realiza o hartă interactivă care dezvăluie cele mai afectate zone de pe continent. Măsurătorile se referă la PM2,5 - particule minuscule în suspensie în aer, produse în principal din arderea combustibililor fosili, dintre care unele pot trece prin plămâni și în fluxul sanguin, afectând aproape toate organele corpului. Conform actualelor orientări ale OMS, concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu ar trebui să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Noua analiză a constatat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone care se încadrează în această limită.

Experții spun că poluarea cu PM2,5 provoacă aproximativ 400.000 de decese pe an pe întregul continent.

„Aceasta este o criză gravă de sănătate publică”, a declarat Roel Vermeulen, profesor de epidemiologie de mediu la Universitatea din Utrecht, care a condus echipa de cercetători de pe întregul continent care a adunat datele. „Ceea ce vedem destul de clar este că aproape toată lumea din Europa respiră un aer nesănătos”.

Datele relevă, de asemenea, următoarele:

  • Aproape toți locuitorii din șapte țări din Europa de Est - Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria - au un nivel dublu față de cel recomandat de OMS.
  • Mai mult de jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei trăiește cu o valoare de patru ori mai mare decât cea a OMS.
  • În Regatul Unit, trei sferturi din populație trăiește în zone în care expunerea este între una și două ori mai mare decât cea recomandată de OMS
  • Aproape 30 de milioane de europeni locuiesc în zone în care concentrațiile de particule mici sunt de cel puțin patru ori mai mari decât orientările OMS.
  • În Suedia, în schimb, nu există nicio zonă în care PM2,5 să atingă mai mult de două ori valoarea recomandată de OMS, iar unele zone din nordul Scoției sunt printre puținele din Europa care se situează sub această valoare.

Traficul, industria, încălzirea locuințelor și agricultura sunt principalele surse de PM2,5, iar impactul este adesea resimțit în mod disproporționat de comunitățile cele mai sărace.

Poluarea atmosferică a devenit o problemă cheie în Europa, UE fiind supusă la presiuni pentru a face mai mult pentru a aborda această criză de sănătate publică în creștere. Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat pentru adoptarea, până în 2035, a orientărilor OMS privind PM2,5. Legea, care trebuie încă finalizată în cadrul negocierilor cu Consiliul, ar stabili o limită obligatorie din punct de vedere juridic pentru concentrațiile anuale de PM2,5 de 5 μg/m3, față de 25 μg/m3 în prezent.

Dar experții spun că trebuie să se ia măsuri urgente acum. Aceștia indică un număr tot mai mare de dovezi care arată că poluarea atmosferică afectează aproape fiecare organ din corp și este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, de la boli cardiace și pulmonare la cancer și diabet, depresie și boli mintale la tulburări cognitive și greutate mică la naștere.

Un studiu recent a constatat că poluarea aerului este responsabilă pentru 1 milion de nașteri de copii morți pe an, iar un altul că tinerii care trăiesc în orașe au deja miliarde de particule toxice de poluare atmosferică în inimă.

Dr. Hanna Boogaard, expert în poluarea atmosferică în Europa la Institutul american pentru efectele asupra sănătății, a declarat că noua analiză este crucială pentru a contribui la fundamentarea dezbaterii privind poluarea atmosferică și efectele acesteia pe continent, despre care a spus că a dus la sute de mii de decese în fiecare an.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”