9 REGLEMENTĂRI care-ți vor INFLUENȚA buzunarul începând cu 1 iulie!

9 REGLEMENTĂRI care-ți vor INFLUENȚA buzunarul începând cu 1 iulie!

Începând cu data de 1 iulie intră în aplicare o serie de normative care vor genera plusuri în bugetele populaţiei. Energia electrică şi gazele naturale se ieftinesc cu câteva procente, indemnizaţiile minime pentru mame cresc cu peste 400 de lei, dispărând plafonul maxim şi concediul pentru creşterea copiilor se va acorda urmând proceduri simplificate. 

„Comisarul” vă prezintă principalele schimbări care vor interveni odată cu intrarea în vigoare a unor măsuri anunţate recent pentru data de 1 iulie.

* Românii vor plăti cu 2% mai puţin la electricitate. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea contribuţiei de cogenerare de înaltă eficienţă cu 12,7% faţă de primul semestru al anului 2016, apoi scăderea tarifului de transport în medie cu 12,7% şi a celui de sistem cu 10,8%. Concomitent, tariful de componentă de piaţă concurenţială a fost scăzut cu 2,5% faţă de perioada aprilie-iunie şi toate acestea duc la o scădere cu 2% a preţurilor reflectate pe factura la curent. Tot de la 1 iulie creşte cu încă 10% gradul de deschidere a pieţei energiei electrice.

* Gaze: factura scade cu 3%, liberalizarea pieţei se amână. Tot ANRE a decis să reducă, în medie, cu 3% preţul pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienţii casnici din România de la 1 iulie, după ce Guvernul a hotărât, în şedinţa de miercuri, să suspende calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru populaţie până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu îngheţarea preţurilor în următoarele nouă luni. Decizia guvernului îngheaţă preţul reglementat al gazelor naturale din producţia internă la nivelul de 60 lei/MWh, deşi calendarul de liberalizare prevedea o creştere până la 66 lei/MWh. Decizia ar urma să aibă ca efect o uşoară reducere a facturilor efective plătite de către populaţie.

* Indemnizaţia pentru creşterea copilului se majorează de la 600 la 1.063 de lei. Aproximativ 78.000 de persoane care beneficiază în prezent de indemnizaţia minimă de 600 de lei pe lună urmează să încaseze 1.062 de lei, iar cele 5.500 de persoane care primesc acum nivelul maxim, de 3.400 de lei, vor beneficia de eliminarea plafonului. Mai exact, mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani, dar nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţară (85% din 1.250 de lei). În plus, dacă decid să se întoarcă la muncă, mamele vor primi stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă, adică 531 de lei.

De asemenea, perioada de concediu pentru creşterea copilului se poate prelungi: în cazul părinţilor care au optat pentru un an, dar acest an nu a expirat încă şi nu s-au întors la muncă, prelungirea se face în mod automat, a arătat ministrul. „Se face prelungire automată pentru că dreptul lor se prelungeşte. Ca să nu pui pe drumuri încă 140.000 de oameni“, a afirmat Dragoş Pâslaru, ministrul Muncii.

* Proceduri mai simple pentru facilităţile de creştere a copilului. Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, modificările şi completările normelor de aplicare a programului de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Potrivit noilor reglementări, instituţiile care primesc documente şi dosare pentru indemnizaţii vor fi obligate să primească aceste documente şi în format electronic, iar dacă mamele trebuie să primească documente, să le poată primi şi online. În plus, documentele vor fi mai puţine şi nu mai trebuie documente legalizate.

* Disponibilizări masive la CE Oltenia. Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a aprobat, la sfârşitul lunii aprilie, planul de disponibilizări pentru perioada 2016-2017, care va fi pus în aplicare de la 1 iulie. Planul vizează renunţarea la 2.000 de angajaţi în acest an, din care circa jumătate sunt persoane pensionabile până la sfârşitul anului 2019. În prezent, producătorul de energie are 15.168 de salariaţi.

* Organizatorii de nunti si botezuri pot solicita autoritatilor fiscale majorarea plafonului de incasari cu numerar in astfel de situatii. Dupa primirea acordului de la autoritati sumele incasate cu numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decat actualul plafon de 10 mii lei. Aceasta procedura se poate aplica incepand cu data de 01.08.2016. Cererea trebuie sa fie justificata.

* Incepand cu veniturile lunii August 2016, persoanele fizice ce realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor din activitati de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.

* Băncile transmit zilnic informaţii către Fisc. De la 1 ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi trebuit să primească zilnic de la bănci o listă cu persoanele care îşi deschid sau închid un cont bancar, potrivit noului Cod de Procedură fiscală. De asemenea, băncile trebuiau să raporteze Fiscului datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum şi o listă a celor care închiriază casete de valori. Cum procedura de aplicare a acestor prevederi nu a putut fi aplicată până acum din cauza neadaptării sistemelor informatice ale băncilor, ANAF a decis recent amânarea termenului de aplicare a noilor reglementări până la 1 iulie.

Aşadar, băncile trebuie să transmită, zilnic, lista titularilor care deschid ori închid conturi, precum şi datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea. În plus, ANAF va primi, în fiecare zi lucrătoare, o listă a persoanelor care închiriază casete de valori, precum şi date privind încetarea contractului de închiriere. Toate acestea sunt prevăzute în Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 1.106/2016.

* Incepand cu 01.08.2016 se aplica o cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, seminte si alte materiale agricole destinate insamantarii. Aceiasi cota redusa se va aplica si pentru serviciile prestate in agricultura (arat, semanat, discuit etc). Enumerarea punctuala a bunurilor si serviciilor din domeniul agricol la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finantelor si Ministrului Agriculturii.

Cărţi noi de identitate pentru maşini

Registrul Auto Român va elibera clienţilor actualul model al Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV) până la epuizarea stocului existent de formulare. Instituţia menţionează că, indiferent de modul în care se va face tranziţia către următorul CIV, posesorii de vehicule nu sunt şi nici nu vor fi afectaţi financiar sau în alt mod.

 


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”