9 greşeli pe care le facem în bucătărie atunci când gătim carnea de pui
Gătită cum trebuie, carnea de pui este irezistibilă pentru mulţi gurmanzi, dar mai ales este adorată de bucătari, pentru este uşor de preparat şi se poate folosi în multe reţete.
Secrete pentru un pui bine gătit FOTO Shutterstock
Drumul spre un pui gătit delicios este presărat cu multe obstacole din cauza unor greșeli de gătit pe care chiar și bucătarii experimentați le fac mereu și mereu.
Iată unde greșim și cum putem rezolva data viitoare, potrivit CNN .
1: Spălarea puiului înainte de a fi gătit
De ce nu este bine: Puiul crud nu este steril, iar spălarea, clătirea sau înmuierea nu va distruge bacteriile. Există, de asemenea, o șansă bună să stropiți sau să împrăștiați germenii periculoși în toată bucătăria, contaminând chiuveta, suprafața de lucru și ustensilele, împreună cu orice alt aliment care ar putea fi în cale.
Data viitoare: Uscați puiul cu prosoape de hârtie. Nu vă faceți griji! Căldura mare de care este nevoie pentru a-l găti va ucide și germenii.
2: Să folosești pieptul dezosat și fără piele în orice lucru
De ce nu este bine: Sunt foarte slabe și sfârșesc prin a se usca și a deveni uscate și fibroase în rețete gătite timp îndelungat, cum ar fi tocănițele și mâncărurile la slow-cooker.
Data viitoare: Încercați pulpe cu os și piele. Sau, dacă sunteți o persoană care preferă doar carnea albă, folosiți piept cu piele și os, și aveți grijă să nu-i gătiți prea mult. Dacă aveți dubii, luați o bucată din oală și folosiți un termometru instant pentru a testa. Gătiți doar până la o temperatură internă de 165 grade F și carnea va fi fragedă și suculentă.
Dacă puiul este gata înainte de restul ingredientelor , scoateți-l, aruncând pielea și oasele, și puneți-l deoparte. Adăugați-l din nou în farfurie la sfârșitul gătitului, doar atât cât să se reîncălzească.
3: Marinarea cu suc de citrice în exces
De ce nu este bine: În acest caz, o fezandare mai lungă nu înseamnă o mâncare mai gustoasă. Atunci când o marinată conține suc de lămâie sau de portocale, acidul citric descompune carnea în timp, făcând-o moale sau făinoasă atunci când este gătită.
Data viitoare: Marinați timp de maxim două ore atunci când sunt implicate citrice. (Amintiți-vă, de asemenea, că acidul poate reacționa cu metalul, așa că păstrați la frigider în recipiente sau pungi de depozitare din plastic). În mod similar, atunci când puiul este înmuiat în lapte bătut sau marinat cu iaurt pentru prea mult timp, acidul lactic picant și enzimele îl pot prea înmuia. Așa că faceți acest lucru timp de o zi, cel mult, pentru un rezultat optim.
4: Înghesuirea bucăților în tigaie
De ce nu este bine: Când bucățile sunt atât de aglomerate încât aproape se suprapun, vor fi greu de manevrat în tigaie și nu se vor găti uniform. Fiecare bucată are nevoie de spațiu suplimentar, altfel puiul se va aburi în propriile sucuri în loc să se rumenească. Iar dacă ceea ce căutați este o piele crocantă, supraaglomerarea este, de asemenea, inamicul dumneavoastră: aveți nevoie de o căldură uniformă, care să fie doar suficient de mare pentru a face grăsimea să se topească și să caramelizeze sucurile.
Data viitoare: Aveți grijă să tamponați foarte bine puiul, mai ales dacă este vorba de piele. (Unii bucătari pun la frigider puiul cu piele neacoperit timp de câteva ore pentru a-l usca la aer, ceea ce ajută pielea să devină foarte crocantă). Folosiți o tigaie suficient de mare pentru ca bucățile să nu se atingă. Adăugați suficient ulei cât să acoperiți tigaia și încălziți-o la foc mediu până când devine strălucitoare.
Asezonați puiul pe toate părțile cu sare și piper și lăsați-l să se gătească nestingherit. Puiul se va lipi ușor la început, dar lăsați-l așa - în curând veți vedea cum începe să se producă magia aurie. Când bucățile sunt rumenite uniform pe o parte, întoarceți-le și repetați.
5: Folosirea uleiului de măsline de lux pentru puiul prăjit
De ce nu este bine: Aveți nevoie de mult ulei pentru a prăji un pui, iar dacă este extravirgin, este o mare risipă de bani. De asemenea, uleiurile extravirgin scumpe pot arde dacă se încing prea tare, lăsând un gust amar.
Data viitoare: Folosiți ulei vegetal sau ulei de măsline ușor. Va fi mult mai ușor pentru portofelul dumneavoastră, iar puiul va avea un gust minunat. Și aveți grijă la temperatură. Puii de trei până la trei kilograme și jumătate tăiați în bucăți sunt dimensiunea perfectă. Prăjiți la temperatura potrivită, cu suficient spațiu în oală, crusta devine aurită în același timp în care carnea devine suculentă și perfect gătită.
6: Prăjirea pieptului de pui la o temperatură prea ridicată
De ce nu este bine: Fierberea puiului poate face ca carnea să se înăsprească și să devină gingașă. Apoi trebuie să o fierbeți prea mult pentru a o face fragedă, iar în acest proces, își pierde sucul și devine uscată.
Data viitoare: Fierbeți puiul la foc mic și lent. Păstrați lichidul sub nivelul de fierbere și acoperiți tigaia parțial cu un capac, astfel încât să o puteți supraveghea și să mențineți căldura potrivită. Ar trebui să folosiți doar atât lichid cât să acopere carnea, iar suprafața abia trebuie să se onduleze, nu să facă bule. (Aproximativ 180 de grade F pe un termometru digital este ideal.) Pentru o aromă foarte bună, asezonați lichidul de scufundare cu legume aromate, cum ar fi morcovul tăiat felii, țelina, ceapa, un cățel de usturoi zdrobit și câteva ierburi și condimente, cum ar fi cimbru și boabe de piper. Aveți grijă să gătiți puiul doar până când centrul nu mai este roz.
7: Să nu odihnești puiul la cuptor înainte de a-l felia
De ce nu este bine: În timp ce puiul se gătește, sucul se scurge dinspre centru spre piele. Acestea au nevoie de timp pentru a se redistribui și a se depune înapoi în carne, altfel se vor bălăci pe planșa de tăiere și vor lăsa carnea uscată.
Data viitoare: Transferați puiul pe o planșetă, acoperiți-l lejer cu o folie de aluminiu pentru a-l menține cald și lăsați-l să se odihnească timp de 15 minute înainte de a-l tăia. Folosiți timpul de repaus pentru a termina de gătit niște legume sau pentru a face un sos gustos.
8: Reîncălzirea puiului prăjit de mai multe ori
De ce nu este bine: De fiecare dată când reîncălziți puiul deja gătit, îl uscați și mai mult. Dacă îl uscați prea mult, devine fibros și făinos. Ca să nu mai vorbim de aromă, care poate deveni destul de ciudată cu încălzirea repetată.
Data viitoare: Reîncălziți doar porția pe care intenționați să o mâncați, astfel încât să nu mai serviți decât o singură dată fiecare porție de resturi. Pentru cele mai bune rezultate, înfășurați bine întreaga bucată în folie de aluminiu, apoi încălziți-o în cuptorul de 350 de grade F până la o temperatură internă de 165 de grade F.
Dacă o reîncălziți în cuptorul cu microunde, tăiați puiul în bucăți de aceeași mărime, puneți-le într-un vas rezistent la microunde, acoperiți-le cu un prosop de hârtie umed și gătiți-le la intervale de 1 minut, rotindu-le de mai multe ori între ele pentru ca puiul să se încălzească uniform.
9: Prăjirea în același timp a puiului și a legumelor
De ce nu este bine: Puiul rece va scădea temperatura din tigaie, sucurile sale vor ajunge peste tot pe legume și ingredientele vor fi aburite - nu vor fi prăjite.
Data viitoare: Prăjiți mai întâi puiul până când este abia fiert (adăugând condimente precum ghimbirul, ceapa, usturoiul și sosul de soia chiar înainte de a fi gata, pentru a nu se arde), apoi scoateți-l și lăsați-l deoparte. Reîncălziți wok-ul sau tigaia până când este foarte fierbinte și continuați cu legumele și sosul. Chiar înainte de a servi, adăugați din nou puiul în tigaie și amestecați scurt doar pentru a se încălzi.
Sursa: adevarul.ro