9 alimente inflamatorii pentru micul dejun care îngrașă: „Sunt bogate în zaharuri rafinate, grăsimi nesănătoase și ingrediente procesate”
Începerea zilei cu un mic dejun sănătos este foarte importantă pentru menținerea nivelului de energie, susținerea metabolismului și pentru a ajuta la pierderea în greutate.
Alimente care trebuie evitate la micul dejun FOTO: Arhivă, Adevărul
Medicii nutriționiști susțin că micul dejun dă startul metabolismului și vă jută să ardeți calorii pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, nu toate alegerile pentru micul dejun sunt sănătoase. Unele alimente poate duce la inflamație, care nu numai că are un impact asupra sănătății generale, dar contribuie și la creșterea în greutate.
Potrivit publicației shefinds , inflamația este răspunsul natural al organismului la leziuni sau infecții, dar inflamația cronică poate duce la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv rezistența la insulină, sindromul metabolic și obezitatea.
Multe dintre alimentele obișnuite pentru micul dejun sunt bogate în zaharuri rafinate, grăsimi nesănătoase și ingrediente procesate, care pot declanșa inflamația și vă pot perturba metabolismul. Acest lucru poate duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate în timp.
Cerelele
Multe cereale sunt făcute din cereale rafinate, care nu au fibrele care se găsesc în cerealele integrale. Acești carbohidrați rafinați sunt digerați și absorbiți rapid în fluxul sanguin, ceea ce duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Această digestie rapidă determină un vârf de insulină, ceea ce poate contribui la rezistența la insulină și la inflamații în timp.
Lipsa fibrelor și conținutul ridicat de zahăr pot duce, de asemenea, la supraalimentare și la creșterea ulterioară în greutate. Dacă o cereală nu are fibre, atunci nu există nimic care să ajute la reglarea glicemiei.
Dacă doriți să luați dimineața la micul dejun cereale, căutați una care să aibă mai puțin de 10% din calorii din zahăr; ideal ar fi să nu aibă deloc zahăr adăugat. Puteți ajuta la reglarea glicemiei consumându-le cu fructe
Suc de fructe
Sucul de fructe conține o mulțime de zaharuri care intră rapid în fluxul sanguin, provocând o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Lichidele sunt digerate și absorbite mai repede decât alimentele solide, ceea ce face ca zaharurile din sucul de fructe să ajungă mai repede în fluxul sanguin decât dacă ați mânca fructe întregi. Acest lucru duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și poate provoca inflamații.
Gogoși
Gogoșile, deși sunt delicioase, au efecte dăunătoare asupra sănătății din cauza conținutului ridicat de zahăr și făină rafinată. Consumul lor în mod regulat poate duce la inflamații în organism, deoarece consumul ridicat de zahăr este asociat cu niveluri crescute de markeri inflamatori. În plus, conținutul ridicat de calorii și grăsimi din gogoși contribuie la un aport caloric excesiv, favorizând creșterea în greutate în timp.
Batoane de granola
Pline de cereale rafinate, zaharuri adăugate și adesea fructe uscate sau chipsuri de ciocolată, batoanele de granola pot ridica rapid nivelul de zahăr din sânge. Consumul constant al acestor gustări bogate în carbohidrați poate duce în timp la rezistență la insulină.
„Ele sunt bogate în zahăr adăugat și au un conținut ridicat de calorii pentru o cantitate foarte mică. Renunțați la batoanele de granola, deoarece acestea chiar nu adaugă nimic la dieta dumneavoastră. Dacă aveți nevoie de o gustare pe parcursul zilei, încercați să vă faceți propriul amestec de fructe de pădure cu nuci amestecate pentru proteine și grăsimi sănătoase, popcorn pentru fibre și cereale integrale și un fruct pentru fibre. Aceasta este combinația supremă pentru a ajuta la gestionarea glicemiei și pentru a reduce riscul de rezistență la insulină”, spune nutriționistul Michelle Saari, de la eHealth project.
Pâine albă și covrigi
Pâinea albă și covrigii sunt din cereale rafinate, cărora li s-au îndepărtat tărâțele și germenii, bogate în fibre, în timpul procesării. Absența fibrelor din pâinea albă și covrigi poate duce la dezechilibre în sănătatea intestinelor și poate contribui la rezistența la insulină, promovând inflamația.
„Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și covrigii, sunt lipsiți de fibre și pot duce la vârfuri și prăbușiri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Optarea pentru opțiuni din cereale integrale sau făină alternativă poate oferi o energie susținută și poate ajuta la pierderea în greutate”, dezvăluie Shana Abraham, antrenor personal și antrenor de nutriție.
Granola
Granola, deseori văzută ca o alegere nutritivă pentru micul dejun datorită ingredientelor sale sănătoase, cum ar fi nucile și ovăzul, poate fi de fapt dăunătoare atunci când varietățile cumpărate din magazine sunt încărcate cu zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase. Aceste ingrediente pot provoca inflamații. Densitatea calorică ridicată și zaharurile adăugate din multe mărci comerciale de granola pot contribui, de asemenea, la creșterea în greutate dacă sunt consumate în mod regulat.
Băuturi proteice
Deși proteinele sunt esențiale, unele băuturi proteice disponibile în comerț pot conține calorii și zaharuri ascunse. Consumul în exces poate duce la un surplus de calorii, împiedicând eforturile de pierdere în greutate.
Smoothie-urile
Smoothie-urile pot duce cu ușurință la un consum excesiv din cauza formei lor lichide și a ingredientelor cu conținut caloric ridicat, cum ar fi iaurtul îndulcit, fructele în exces sau zaharurile adăugate. Acest lucru poate contribui la creșterea în greutate și la inflamații dacă nu sunt consumate cu atenție. Smoothie-urile cumpărate din magazine sunt în special mari vinovați.
„Un alt infractor <sănătos> este reprezentat de smoothie-uri. În special cele făcute cu ingrediente cu conținut ridicat de calorii, cum ar fi sucurile de fructe, îndulcitori. Deși pot părea o alegere bună, aceste băuturi dense în calorii pot contribui cu ușurință la creșterea în greutate și la inflamații. Dacă nu sunt consumate cu atenție!”, susține Joanna Wen, nutriționist.
Iaurturi aromatizate
Iaurtul îndulcit, deși aparent inofensiv, poate reprezenta o provocare pentru pierderea în greutate și pentru sănătatea generală din cauza conținutului ridicat de zahăr, care oferă puțină sațietate și poate duce la pofte. Acest exces de zahăr poate contribui la multe riscuri, inclusiv la inflamații și la creșterea în greutate.
„Iaurturile aromatizate cu adaos de zaharuri sunt un element comun în multe frigidere. Excesul de zahăr din aceste iaurturi poate contribui la inflamații. De asemenea, poate duce la creșterea în greutate”, notează dieteticianul Mary Sabat.
Sursa: adevarul.ro