783 de localități vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă, până în noiembrie

783 de localități vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă, până în noiembrie

Proiectul RO-NET privind construirea unei rețele naționale de internet în bandă largă în zonele dezavantajate, prin folosirea fondurilor structurale, a fost finalizat în peste 200 de localități, iar în alte 220 se află în fază avansată de implementare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Comunicațiilor pentru Societatea Informațională (MCSI), remis, vineri, AGERPRES.

Potrivit țintei asumate prin proiect, până în noiembrie 2016 un număr 783 de localități din zone greu accesibile vor beneficia de acoperire cu internet în bandă largă.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a prezentat vineri, 1 iulie, amplasamentele finalizate și beneficiile conectării la internet locuitorilor din localitățile Tomești și Mascurei, din județul Vaslui.

"Elevii și profesorii vor avea acces mai ușor la informație. Producătorii locali și meșteșugarii vor putea utiliza Internetul pentru afacerea lor și pot intra chiar în sistemul național de licitații publice cu produsele lor. Autoritățile locale pot comunica mai rapid cu omologii lor și pot cere susținere pentru dezvoltarea utilităților din zona, iar persoanele în vârstă vor putea ține legătura prin intermediul Internetului cu cei dragi aflați departe. Astfel, întreaga comunitate beneficiază în urma disponibilității accesului la Internet. Cu alte cuvinte, chiar dacă unii se vor întreba poate de ce am adus Internet în sate unde, de exemplu, nu există o rețea de canalizare bine pusă la punct, răspunsul este că, dacă ai Internet și îl folosești inteligent pentru comunitate, poți să dezvolți și utilitățile din zonă', a declarat Horațiu Anghelescu, secretar de stat în cadrul ministerului, în cadrul vizitei în județul Vaslui.

RO-NET este un proiect major finanțat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect și, astfel, împărțirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanțarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

'RO-NET va acoperi 783 din cele 2.268 de localități identificate ca 'zone albe'. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și zonele rurale aducând internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800 de instituții publice', informează MCSI.

Până acum s-a decontat de la CE aproximativ 22% din valoarea totală, iar stadiul fizic de realizare este de peste 25%, rezultat care s-a atins în circa două luni.

AGERPRES/(AS — autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Încă un gherțoi din Poliție a fost găbjit!