75% dintre cuplurile din UE nu mai procreează
Familia tradițională? E cea fără copii. În Italia, ca de altfel și în restul Uniunii Europene, regula este să nu se procreeze și acest obicei continuă să fie respectat într-un mod aproape religios. În ultimii 10 ani, între 2012 și 2022, numărul familiilor cu cel puțin un băiat sau o fată a scăzut cu 2,4%, în ciuda faptului că în aceeași perioadă numărul familiilor a crescut cu 6,9%, potrivit La Stampa , citat de Rador Radio România.
Fie că sunt căsătorite sau nu, cuplurile sunt în creștere, dar rămân așa. Rezultatul? Nicio fundă roz, nicio fundă bleu. La sfârșitul anului 2022, Eurostat, institutul european de statistică, a înregistrat în jur de 190,5 milioane de familii. Trei din patru, 75,3% dintre ei (150,1 milioane) nu au copii.
O unitate familială din zece (12,1%, aproximativ 29,3 milioane de familii) are un singur copil, iar mai puțin de o familie din zece (9,3% din totalul UE, aproximativ 18,4 milioane de familii) are doi copii. La această cifră se adaugă un timid 3% de familii numeroase (trei copii sau mai mult).
Italia nu face notă discordantă în acest scenariu. Dimpotrivă, confirmă tendinţa europeană deja consolidată de a nu naşte europeni. Din cele 26,1 milioane de familii de italieni, marea majoritate, 20,2 milioane, au pătuțuri care nu au fost niciodată umplute, 3,2 milioane de familii au un singur copil, 2,2 milioane de familii au doi copii și 440 de mii de familii au trei copii sau mai mult.
Un cadru în care Țările de Jos încearcă să iasă în evidență. Dacă regula europeană este să ai un singur copil, pe teritoriul olandez cuplurile cu doi copii sunt mai numeroase decât celelalte. O adevărată ''excepție'' în această UE a copiilor singuri la părinţi.
Tabloul a fost realizat pentru a marca Ziua Mondială a Copilului, sărbătorită anual la 20 noiembrie, cu scopul de a promova solidaritatea internațională, de a sensibiliza publicul cu privire la copiii din întreaga lume și de a îmbunătăți bunăstarea copiilor.
Numai că privind cifrele, nu opinia publică, ci clasa politică e cea care trebuie sensibilizată, deoarece populația Europei este în scădere, iar în joc este însăşi supraviețuirea europenilor.