70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia. Zi de doliu național în R.Moldova

70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia. Zi de doliu național în R.Moldova

Sâmbătă, 6 iulie, se împlinesc 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. În R.Moldova este anunțată astăzi zi de doliu național. În dimineața zilei de sâmbătă, drapelul de stat din faţa Guvernului a fost coborât în bernă, în prezența prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştri, în memoria victimelor deportărilor staliniste. Peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau Kazahstan, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, relatează  RFI .

Și în acest an, foști deportați și rudele acestora, politicieni, istorici se vor aduna în scuarul Gării Feroviare, la un miting, la monumentul în memoria victimelor represaliilor staliniste. Și premierul Maia Sandu și membrii Cabinetului de miniștri vor participa la ora 9.00 la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste.

În cadrul evenimentului, la ora 10.00, va fi ținut un minut de reculegere în memoria tuturor celor care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste.

În 2018, Guvenul condus de democratul Pavel Filip anunța, într-un an electoral, că Executivul a aprobat un pachet social pentru foștii deportați, care include facilități suplimentare: examene medicale profilactice gratuite, reduceri de 50% la biletele de sanatoriu și perfectarea legitimațiilor de tip nou. De asemenea, s-a majorat alocația lunară, de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1000 de lei (cca 50 euro). 

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, printre cei deportaţi se aflau 10.000 bărbaţi, 14.000 de femei şi 12 mii de copii. Vizaţi de operaţiune au fost în special chiaburii, ţărani înstăriţi care trebuiau eliminaţi în contextul colectivizării forţate.

De obicei, o echipă formată din doi-trei militari înarmați și un lucrător al securității bătea la geamul casei, în plină noapte, luând prin surprindere gospodarii. ”Într-un sfert de oră să fiți gata!” era ordinul care li se dădea oamenilor cuprinși în spaimă de cele întâmplate, neînțelegând unde merg și de ce. Deseori, printre cei care veneau să ridice oamenii se găsea și ”binevoitorul sau binefăcătorul” care a denunțat familia și, astfel, ajuta NKVD-ul să depisteze ”elementele periculoase”.   



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…