7 moduri neașteptate în care sancțiunile occidentale au afectat viața în Rusia

7 moduri neașteptate în care sancțiunile occidentale au afectat viața în Rusia

<< Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, dictate în urma invaziei din Ucraina, poate că nu au condus la colapsul economic dramatic pe care unii l-au prezis, dar au avut totuși un impact de anvergură >>, scrie Leila Latipova, pentru The Moscow Times .

<< Rusia este acum cea mai sancționată țară din lume, iar penuria de bunuri, accesul limitat la servicii și alte restricții schimbă, încet, viața de zi cu zi în moduri uneori surprinzătoare – de la rețete modificate de bomboane și viteze mai mici ale internetului până la crematorii închise și mai puține autobuze.

La nouă luni după atacul Rusiei asupra Ucrainei, am identificat șapte moduri neașteptate în care sancțiunile s-au făcut simțite, scrie Universul.net :

Schimbarea rețetelor de bomboane

Șeful unei fabrici de cofetărie din orașul Perm, din Munții Urali, a declarat, în octombrie, că fabrica, una dintre cele mai mari din regiune, a fost forțată să modifice rețetele unora dintre produsele sale, după ce sancțiunile occidentale au dus la oprirea importurilor de ingrediente-cheie.

„Există materii prime care, în mod obiectiv, nu pot fi produse în Rusia. De exemplu, boabele de cacao nu cresc aici”, a declarat Boris Șvaițer, într-un interviu acordat publicației locale de știri 59.ru. „[Obținerea] multor ingrediente a devenit problematică”.

Potrivit lui Șvaițer, pe lângă schimbarea rețetelor, fabrica a fost forțată și să caute echipamente noi, după ce furnizorii din Italia, Germania și Marea Britanie au oprit cooperarea.

Viteza lentă a internetului mobil

Viteza internetului mobil LTE din Rusia a scăzut cu o medie de 0,6 megabiți pe secundă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu publicat în martie de agenția rusă de analiză a informațiilor, TelecomDaily.

Și se așteaptă ca problemele legate de viteza internetului să se înrăutățească pe măsură ce plecarea giganților europeni din telecomunicații, inclusiv Nokia și Ericsson, îngreunează modernizarea rețelelor rusești.

Unii operatori ruși de telefonie mobilă au refolosit frecvențele utilizate pentru rețelele 3G pentru servicii celulare LTE, a informat luna trecută ziarul pro-Kremlin, Izvestia. Dar este puțin probabil ca tactica să rezolve problema pe termen lung, potrivit experților.

Crematorii cu obloanele închise

Un lăudat crematoriu din orașul Voronej, din sud-vestul Rusiei, a fost forțat să se închidă luna aceasta, după ce singura sa cameră de incinerare – produsă în Republica Cehă – s-a defectat.

Nu este clar dacă va putea fi redeschis, deoarece cuptorul defect nu poate fi înlocuit din cauza interdicției Uniunii Europene privind exportul de bunuri de înaltă tehnologie în Rusia.

Specialiștii ruși și reprezentanții furnizorului ceh de echipamente de incinerare, Tabo-CS, lucrează la repararea cuptorului, dar nu știu cât timp va dura, potrivit site-ului de știri De Facto, din Voronej.

Potrivit site-ului său web, echipamentele de incinerare Tabo-CS sunt folosite în zeci de alte orașe din Rusia, inclusiv Sankt Petersburg și Novosibirsk.

Mai puține autobuze

Operatorii locali de transport din 84 de orașe rusești au anulat până la 200 de rute de autobuz și troleibuz în acest an, potrivit cercetărilor companiei Simetra.

Unul dintre motivele schimbărilor sunt întreruperile legate de sancțiunile asupra lanțurilor de aprovizionare care, la rândul lor, au afectat producătorii de vehicule din Rusia.

De exemplu, activitata uzinei de construcții de vagoane de marfă Tikhvin, din regiunea Leningrad, a fost suspendată pentru mai mult de două luni în timpul verii, deoarece a rămas fără rulmenți cu bile , fabricați în SUA, esențiali pentru procesul de producție.

Acte de identitate

Autoritățile ruse s-au străduit cel puțin din 2013 să înlocuiască sistemul intern de pașapoarte cu o carte de identitate națională digitală, iar noi carduri de plastic trebuiau chiar să fie testate în acest an, în unele regiuni. Dar sancțiunile occidentale au forțat autoritățile să înghețe proiectul pe termen nelimitat.

Printre motivele pentru întoarcerea cu 180 de grade, este și acela că Rusia nu poate produce suficiente cipuri și suficient plastic pentru a realiza cardurile, a informat Forbes Rusia în iunie.

Clădiri goale

Numărul de spații vacante în clădirile de birouri și centrele comerciale din Rusia continuă să crească după plecarea marilor retaileri străini.

Se estimează că ponderea spațiilor libere din centrele comerciale din capitala Moscova va atinge 17% până la sfârșitul anului, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară NF Group, publicate la începutul acestei luni de cotidianul rus Kommersant.

Iar 12% dintre clădirile de birouri din Moscova vor fi goale până la sfârșitul anului, potrivit unui reprezentant al firmei de consultanță CORE.XP, citat de Kommersant.

Piloți slab pregătiți

Piloții de linii aeriene din Rusia au mai puține opțiuni de antrenament, după ce transportatorul național al Turciei, Turkish Airlines, le-a interzis piloților ruși să folosească dispozitivele sale de antrenament pentru simulare de zbor.

Se pare că interdicția a fost impusă din cauza temerii companiei Turkish Airlines de a deveni victima sancțiunilor secundare din partea Agenției pentru Siguranța Aviației a UE.

Decizia Turciei este probabil una semnificativă, având în vedere că nu toate tipurile de dispozitive de antrenament pentru simularea zborului sunt ușor disponibile în Rusia sau în statele prietenoase, potrivit experților chestionați la începutul acestui an de către The Insider.>>


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!