68% din gheţarii de pe coasta Alaskăi s-au micşorat în ultimii 37  de ani

68% din gheţarii de pe coasta Alaskăi s-au micşorat în ultimii 37  de ani

Climatologii au urmărit schimbările în zona a 19 gheţari de coastă din sudul Alaskăi şi au descoperit că graniţele a 68% dintre aceştia s-au micşorat din 1984. Lucrarea a fost publicată în Journal of Glaciology, a anunţat vineri serviciul de presă al Universităţii din Washington.

Regiunile polare ale Pământului şi gheţarii de munţi au devenit deja primele „victime” ale schimbărilor climatice. Temperatura de pe teritoriul lor a devenit cu patru până la nouă grade Celsius mai mare decât în ​​secolele trecute. Acest lucru poate duce la reducerea acestor calote glaciare.

Oamenii de ştiinţă au decis să afle cum încălzirea globală a afectat starea masivelor de gheaţă situate în sudul Alaskăi. Aceşti gheţari sunt deosebit de sensibili la schimbările de temperatură datorită locaţiei lor geografice şi izolării de alte acumulări de gheaţă.

Pentru a afla, cercetătorii au analizat fotografii ale 19 gheţari de coastă localizaţi pe teritoriul Parcului Naţional Kenai Fjords. Modificări în complexul de protecţie a naturii au fost observate din 1984.

Analiza a arătat că suprafaţa a 13 gheţari din 19 a scăzut în ultimii 37 de ani. Dintre aceştia, doar doi şi-au mărit limitele. Cel mai mult au avut de suferit gheţarii Ber şi Pedersen, retrăgându-se de pe malul lacurilor învecinate cu 5 şi 3,2 kilometri şi pierzând 17,2 şi 4,3 kilometri pătraţi de suprafaţă.

„Aproape toate schimbările din zona gheţarilor din Alaska sunt asociate cu încălzirea globală. După cum presupunem, în acest caz, nu numai creşterea temperaturii aerului, ci şi creşterea ploilor de iarnă au fost de vină pentru reducerea limitelor maselor de gheaţă, ceea ce este în general în concordanţă cu ceea ce se întâmplă în alte regiuni din nord”, a declarat Taryn Black, cercetător la Universitatea Washington din Seattle (SUA), citat de serviciul de presă al universităţii.

Intensificarea în continuare a ploilor de iarnă va accelera topirea maselor de gheaţă, au concluzionat oamenii de ştiinţă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă