600 de clădiri cu destinație educațională sunt încadrate la risc seismic 2

600 de clădiri cu destinație educațională sunt încadrate la risc seismic 2

Risc Seismic

În jur de 600 de clădiri cu destinație educațională sunt încadrate la risc seismic 2, potrivit ministrului Educației, Ligia Deca. Autoritățile spun că, în acest moment, consolidarea clădirilor unităților de învățământ reprezintă prioritatea zero.

600 de școli încadrate la risc seismic 2 / Foto: Arhivă / Primăria Galați

600 de școli încadrate la risc seismic 2 / Foto: Arhivă / Primăria Galați

Întrebată de jurnaliști cu privire la existența unei liste cu școlile cu grad seismisc 2, ea a spus: „Din punct de vedere al raportărilor, noi avem listele de școli aflate în toate gradele de risc seismic, deci noi avem și lista clădirilor educaționale aflate în risc seismic 2. Ne dorim să extindem programul și către acelea, dar, evident, prima urgență este reprezentată de clădirile aflate în risc seismic I”.

Reamintim că ministrul Educației a transmis marți că la nivel național sunt 39 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I , din care doar 21 sunt în uz, față de 118 clădiri anunțate inițial de autorități.

Ligia Deca a explicat miercuri că în septembrie erau 118 clădiri, iar „cifrele pe care le avem sunt cele introduse pe baza expertizelor profesioniste realizate și ele corespund cu situația de acum .

„Asta nu înseamnă că, dacă va fi considerat necesar și vor fi făcute expertizări suplimentare, acele clădiri clasificate ca risc seismic 1 care au scop educațional și sunt în uz nu vor intra în programe de consolidare similar cu cele pe care le avem acum pe listă. Chiar domnul ministru Cseke a anunțat că astăzi, în ședința de Guvern, va prezenta în primă lectură un program de consolidare al clădirilor școlare, care va avea caracter continuu, adică nu va fi rezervat doar celor pe care le avem acum în evidență, ci va fi rezervat tuturor clădirilor care, în urma expertizării, se dovedesc că avea acest risc...Expertizările trebuie realizate de către cei care au în proprietate au în administrare clădirile. În acest caz, autoritățile publice locale. Și multe școli au deja aceste expertize, altele, pe baza legislației pe care o avem în vigoare de la finalul anului trecut, vor face această expertizare în perioada următoare”, a mai spus ministrul.

Consolidarea clădirilor unităţilor de învăţământ constituie prioritatea zero

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, a transmis miercuri că, în prezent, consolidarea clădirilor cu destinație educațională constituie prioritatea zero.

El a mai spus că MAI, prin structurile sale, acoperă o paletă largă de problematici. „Acţiunile noastre în perioada următoare se vor concentra atât pe zona de protecţie civilă, mai ales că intrăm în săptămâna dedicată protecţiei civile în perioada 25 februarie - 4 martie, iar calendarul de acţiuni vizează organizarea în teritoriu a cât mai multor activităţi de instruire şi pregătire a populaţiei, cât şi pe zona de ordine şi siguranţă publică unde avem în continuare de gestionat tematici cu greutate şi impact major în societate".

Potrivit acestuia, siguranţa şcolară reclamă o prezenţă sporită a forţelor de ordine în proximitatea unităţilor de învăţământ, dar şi intensificarea acţiunilor informativ-preventive cu rol în conştientizarea şi diminuarea riscului implicării sau expunerii elevilor la situaţii care le pot pune viaţa în pericol.

„Obiectivul comun de creştere a gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice - astfel încât procesul educaţional să se desfăşoare în condiţii optime - poate fi atins prin acţiuni în sistem integrat la nivel local, unde trebuie analizate toate situaţiile particulare pentru a putea acţiona în consecinţă".

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...