6 copii se numără printre cele 12 persoane care au murit în naufragiul din Canalul Mânecii, unde o ambarcațiuni supraaglomerată „s-a rupt”

6 copii se numără printre cele 12 persoane care au murit în naufragiul din Canalul Mânecii, unde o ambarcațiuni supraaglomerată „s-a rupt”

O femeie însărcinată se numără printre persoanele care au murit în acest incident „îngrozitor”, iar organizațiile caritabile cer guvernului să stabilească rute sigure.

Operațiune de salvare pe Canalul Mânecii FOTO: Arhivă

Operațiune de salvare pe Canalul Mânecii FOTO: Arhivă

Șase copii și o femeie însărcinată se numără printre cele cel puțin 12 persoane care au murit după ce o ambarcațiune care transporta zeci de solicitanți de azil către Marea Britanie a fost „sfâșiată” într-una dintre cele mai grave tragedii din Canalul Mânecii de la începutul crizei ambarcațiunilor mici, potrivit theguardian.com.

Într-un test major pentru guvernul lui Keir Starmer, care se confruntă cu cereri din partea organizațiilor caritabile de a deschide rute sigure pentru cei care doresc să ajungă în Regatul Unit, autoritățile franceze au declarat că 10 dintre cei care și-au pierdut viața sunt femei și se crede că mulți sunt din Eritreea.

Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat că peste 50 de persoane au fost salvate din „teribilul naufragiu” produs marți dimineață în largul Cap Gris-Nez, dintre care două sunt în stare critică. Doar opt din cei 70 de pasageri purtau veste de salvare, potrivit oficialilor francezi.

Se crede că incidentul, în care toți cei aflați la bord au plonjat în mare, a cauzat al doilea cel mai mare număr de decese care au avut loc în timp ce oamenii încercau să ajungă în Regatul Unit de când a început criza ambarcațiunilor mici.

După ultimele decese, prim-ministrul se confruntă cu apeluri de a deschide rute legale, astfel încât potențialii refugiați să nu fie forțați să facă astfel de călătorii disperate înainte de a solicita azil în Regatul Unit. Într-o altă ordine de idei, Darmanin a solicitat negocierea unui nou tratat privind migrația între Regatul Unit și UE pentru a ușura calea solicitanților de azil.

Yvette Cooper a descris incidentul ca fiind „îngrozitor și profund tragic”, afirmând că eforturile „vitale” de a dezmembra „bandele periculoase și criminale de traficanți” și de a spori securitatea frontierelor „trebuie să continue în ritm susținut”.

Cooper a declarat că a fost în contact cu guvernul francez și a fost ținută la curent cu situația. „Inimile noastre sunt alături de cei dragi tuturor celor care și-au pierdut viața și de toți cei care au fost grav răniți”, a spus ea.

Autoritățile franceze au fost chemate la incident atunci când s-a raportat că o barcă pneumatică a avut probleme în apropiere de Le Portel, pe coasta de nord a Franței, la aproximativ 28 de mile sud-vest de Calais.

Toate persoanele aflate la bord au ajuns în apă, multe dintre ele nepurtând veste de salvare, potrivit pazei de coastă franceze. Se înțelege că naufragiul a avut loc în apele franceze, iar navele britanice de căutare și salvare sunt în așteptare.

Procurorul din Boulogne-sur-Mer, Guirec Le Bras, a declarat că cel puțin 12 persoane au murit - inclusiv șase minori. El a adăugat că cei uciși erau „în principal de origine eritreeană”, dar că oficialii „nu au detalii consolidate care să ne permită să precizăm naționalitățile exacte”.

Frédéric Cuvillier, primarul din Boulogne-sur-Mer, a declarat pentru BBC că printre victime se numără și o femeie însărcinată.

În ultima săptămână, peste 2 000 de persoane care solicitau azil au sosit în Regatul Unit pe ambarcațiuni mici. Peste 600 au sosit pe 28 august în 10 ambarcațiuni, în timp ce 351 au sosit pe 2 septembrie în șase nave.

Ultima tragedie vine după ce două persoane au murit pe 11 august și alte 50 au fost salvate în timp ce încercau să traverseze apele. La 19 iulie, o persoană a murit după ce a fost salvată din Canalul Mânecii; o altă persoană a murit cu câteva zile mai devreme , când o barcă care transporta 72 de persoane s-a dezumflat.

Organizațiile caritabile au cerut rute sigure pentru solicitanții de azil din Franța, astfel încât marea majoritate a solicitanților să nu fie nevoiți să pună piciorul într-o barcă mică. Enver Solomon, directorul executiv al Refugee Council, a declarat că numărul de decese din acest an în Canalul Mânecii a fost „șocant de mare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...