6 alimente despre care medicii spun că sunt de vină pentru căderea părului. „Ceea ce mănânci poate avea un impact uriaș”
În încercarea de a avea o alimentație sănătoasă, este important să iei în considerare indicele glicemic al alimentelor consumate. Acest sistem de clasificare evaluează impactul carbohidraților asupra nivelului de zahăr din sânge și viteza cu care se produce acest lucru. Alimentele cu un indice glicemic ridicat sunt similare zaharurilor simple, care oferă rapid energie, dar care, în cele din urmă, duc la oboseală și foame, relatează She Finds.
Alimente ultraprocesate care fac rău părului tău. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Pentru a avea un păr mai des și mai puternic, este indicat să te ferești de alimentele ultraprocesate și cu indice glicemic ridicat, care pot duce la fragilizarea firelor și la căderea părului. Mai mulți experți în dermatologie, medicină și îngrijirea pielii au identificat șase astfel de alimente care ar trebui evitate pentru cei care încearcă să aibă un păr sănătos.
Iată care sunt:
Pâinea albă
Pe măsură ce îmbătrânim, mulți dintre noi începem să ne confruntăm cu căderea și subțierea părului. Dr. Joshua Zeichner, director de cercetare la Spitalul Mount Sinai din New York, notează că exista numeroase cauze pentru care acest lucru se întâmplă. „Rărirea părului poate fi cauzată de o varietate de motive, inclusiv genetica, afecțiuni medicale subiacente, deficiențe alimentare sau chiar factori externi, cum ar fi practicile de coafare”, a afirmat el.
În timp ce Zeichner atrage atenția că o vizită la un dermatolog este esențială dacă ești îngrijorat de subțierea părului și de căderea acestuia, există totuși câteva alimente pe care le poți evita între timp și care sunt cunoscute pentru agravarea acestei probleme.
Consumul de pâine albă din când în când nu va provoca o cădere imediată a părului, dar dacă dieta este lipsită de nutrienți esențiali, cum ar fi riboflavina, biotina, acidul folic și vitamina B12 și dacă mănânci mai ales alimente procesate, acest lucru nu va face niciun favor părului tău, subliniază Krutika Nanavati, nutriționist și dietetician la Universitatea Massey.
Când vine vorba de sănătatea părului, „alimente precum pâinea albă, pastele și orezul au un indice glicemic ridicat, ceea ce poate provoca inflamații și duce la uscăciune și rupere", explică Nanavati.
Produse de patiserie
Ca și pâinea albă, produsele de patiserie conțin adesea carbohidrați rafinați , despre care dermatologii spun că „sunt lipsiți de fibre și de alți nutrienți benefici". Carbohidrații rafinați „se transformă rapid în zahăr, provocând o creștere rapidă a glucozei”.
În plus, specialiștii spun că părul „nu poate crește în mod corespunzător" dacă te confrunți cu inflamații la nivelul scalpului și dacă majoritatea caloriilor provin din „alimente sărace în nutrienți și cu mult zahăr".
Dulciuri
La fel ca și carbohidrații rafinați, zaharurile pot face ca subțierea părului și pierderea acestuia să fie mult mai gravă, spune Nanavati. Consumul multor dulciuri zaharoase „poate duce, de asemenea, la rezistența la insulină, care poate provoca inflamații", notează ea.
Dr. Heather Duckett, manager al echipei de sănătate de la Key Cellular Nutrition, împărtășește acest punct de vedere și afirmă că dulciurile pot provoca inflamații în tot corpul, inclusiv la nivelul foliculilor de păr. „Calmarea inflamației și restabilirea unei funcții celulare sănătoase este imperativă în oprirea și inversarea căderii părului", spune ea.
Dermatologii afirmă, de asemenea, că „sănătatea părului indică cât de sănătos este corpul din interior spre exterior". Dacă dieta este bogată în alimente procesate, cu zaharuri și carbohidrați rafinați, atunci „părului tău îi va fi greu să strălucească și să crească la lungimea pe care o dorești".
Carnea roșie
Un alt aliment asociat în mod obișnuit cu căderea părului, subțierea și firele fragile este carnea roșie, spune dr. Yoram Harth, dermatolog, mai ales atunci când este procesată și/sau asociată cu alimente prăjite. „Încercați să reduceți cantitatea de carne și alimente prăjite din dieta dumneavoastră", spune el, deoarece „s-a demonstrat că un consum ridicat de carne roșie și alimente prăjite crește inflamația și favorizează transformarea testosteronului în dihidrotestosteron (DHT)".
Acest hormon masculin, adaugă el, este legat de căderea androgenetică a părului. De asemenea, carnea roșie s-a dovedit că sporește riscul de boli de inimă prin creșterea colesterolului și prin blocarea arterelor.
Pește
Mercurul, care se găsește în diferite tipuri de pește și în cele ambalate/procesate, este adesea „asociat cu căderea părului" atunci când este consumat în exces, spune Harth. „Cu cât peștele este mai mare, cu atât nivelurile de mercur sunt mai ridicate", subliniază el.
Harth recomandă să încerci să „eviți sau să reduci cantitatea de pește precum macroul, peștele-spadă și tonul" din dieta ta dacă te lupți deja cu căderea sau subțierea părului. „Optați pentru pești cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi codul și somonul", recomandă el în schimb.
Chipsuri de cartofi
Specialiștii în căderea părului recomandă să nu consumi gustări procesate cu un conținut ridicat de sodiu și zahăr, cum ar fi chipsurile de cartofi, din cauza impactului negativ al acestora asupra sănătății părului. „Chipsurile sunt bogate în grăsimi, ceea ce poate duce la căderea părului și la alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă", explică Amr Salem, specialist în micropigmentarea scalpului.
„Când vine vorba de căderea părului, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să evitați alimentele bogate în zahăr și sare", continuă el, adăugând că „se știe că aceste două ingrediente cauzează mătreața și căderea părului".
Alimente care ajută la creșterea părului
Este important să îți regândești alimentația pentru un păr sănătos, spune dr. Enrizza P. Factor, dermatolog. Ea oferă o listă de alimente bogate în vitamine și nutritive pentru a le adăuga în meniul zilnic.
Aceasta recomandă consumul de ouă, fructe de pădure, spanac, pește gras, cartofi dulci, avocado, nuci, semințe, stridii, creveți și fasole.
„Concluzia", spune Factor, este că „ceea ce mănânci poate avea un impact uriaș asupra sănătății părului tău". O dietă plină de alimente cu un nivel glicemic ridicat și lipsa nutrienților potriviți, inclusiv „vitaminele A, C, D și E, zinc, vitaminele B, fier, biotină, proteine și acizi grași esențiali pot încetini creșterea părului sau chiar cauza căderea părului", spune ea.
Sursa: adevarul.ro