50 de ani de la semnarea acordului pentru încheierea războiului din Vietnam. De ce a continuat conflictul
Un reper al Războiul din Vietnam, considerat una dintre cele mai fierbinţi crize ale războiului rece, este semnarea Acordului de pace de la 27 ianuarie 1973. Conflictul nu s-a încheiat însă atunci.
În principiu, războiul din Vietnam fost purtat pentru reunificarea Vietnamului despărțit, temporar, de înfrângerea decisivă din 1954 a armatei coloniale franceze. În acest conflict, cele două mari puteri comuniste concurau și una cu cealaltă și pentru influența în Asia de sud-est. SUA încercau, în contextul acelor ani, să împiedice răspândirea comunismului în țările fragile din Asia, care, recent, deveniseră independente. Conflictele militare terestre s-au purtat, în mare parte, în Vietnamul de Sud, respectiv în Laos și Cambodgia, în zonele de graniță cu Vietnamul.
Conflictul a inclus, în câteva etape de manifestare (războiul din Indochina - 1946-1954 şi războiul din Vietnam - 1959-1975), actori din zone diferite ale globului precum Cambodgia, China, Franţa, Laos, SUA, dar şi alte state aveau să se implice, într-o pondere mai mare sau mai puţin semnificativă, conform www.history.com , citat de Agerpres.
Conflictul din Vietnam a durat până în 1975, deși cu doi ani înainte fusese semnat un Acord de pace.
Războiul din Vietnam FOTO Wikipedia
Anterior, diplomaţia eşuase şi administraţia americană a lui Richard Nixon, pe un ton de frustrare în creştere, considera că doar prin forţă putea fi determinată administraţia de la Hanoi să accepte negocierea cu Statele Unite, care era preferabilă continuării războiului.
Din 18 decembrie, forţele americane au bombardat toate ţintele militare semnificative
Nixon a dat ordin pentru începere unui atac aerian susţinut asupra regiunii Hanoi-Haiphong, iar din 18 decembrie 1972, timp de 11 zile, forţele americane au bombardat toate ţintele militare semnificative din regiunea desemnată.
Astfel, delegaţia nord-vietnameză a fost determinată să anunţe, în 26 decembrie 1972, că doreşte continuarea negocierilor şi că se poate angaja în concrete negocieri de pace începând cu luna ianuarie 1973. Pentru încă trei zile forţele americane au continuat bombardamentele, pentru ca apoi preşedintele american Nixon să oprească operaţiunea, mai scrie Agerpres.
Negocierile purtate la Paris aveau să cimenteze, într-un acord final, la 27 ianuarie 1973, înţelegerea care punea capăt unuia dintre cele mai fierbinţi conflicte ale perioadei postbelice. Tratatul a fost semnat de toate părţile implicate.
Încălcarea acordului
La 24 de ore de la intrarea în vigoare a prevederilor înţelegerii, au fost eliberaţi prizonierii americani şi a început retragerea forţelor americane.
„Acordul pentru încheierea războiului şi restaurării păcii în Vietnam” avea să fie încălcat de cele două state, Vietnamul de Sud şi Vietnamul de Nord
Ostilităţile aveau să fie repornite, iar pe parcursul a doi ani, luptele au continuat până ce forţele nord-vietnameze au cucerit Vietnamul de Sud.
Pe 30 aprilie 1975, blindate ale armatei nord-vietnameze intrau în Saigon, cucerirea capitalei sud-vietnameze fiind similară încheierii conflictului militar din Vietnam, potrivit New York Times. Din 1976, statul vietnamez are denumirea oficială Republica Socialistă Vietnam. În septembrie 1977, Vietnamul devenea stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Sursa: adevarul.ro