5 resturi alimentare bune de mâncat. Nu mai arunca niciodată frunzele de la ridichi
Risipa alimentară este una dintre marile probleme din lume, iar evitarea ei înseamnă inclusiv o altă abordare în ceea ce privește gătitul anumitor alimente.
Frunzele ridichilor pot fi folosite în numeroase preparate FOTO Shutterstock
Potrivit unui raport de anul trecut, România risipește anual 2,5 milioane de tone de alimente. Acest lucru înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an.
Risipa alimentară nu presupune doar aruncarea alimentelor cumpărate în exces și neconsumate, ci și faptul că nu profităm la maximum de ingrediente și nu folosim tot ceea ce poate fi folosit din ele, în special din legume și din fructe.
Aceste așa numite resturi alimentare nu numai că se vor dovedi delicioase, după ce le-ai încercat, dar și versatile și spornice, din ele poți pregăti diverse mâncăruri: supe, salate, garnituri etc. Iată ce părți poți folosi din fructe și legume.
Tulpini de broccoli și conopidă
Majoritatea oamenilor folosesc doar buchetele de broccoli și conopidă, însă tulpinile și chiar frunzele sunt la fel de gustoase. Curățați stratul exterior de coajă, care este un pic fibroasă, apoi tăiați tulpinile bastonașe sau rondele. Pot fi mâncate ca atare, sunt o gustare crocantă și delicioasă, pot fi servite cu un sos pe bază de iaurt sau cu hummus, pot fi folosite în salate sau pot fi sotate în ulei de măsline, ca garnitură.
Frunzele și tulpinile de sfeclă roșie
Deși în prezent se consumă mai ales rădăcina, în trecut această plantă era cultivată pentru frunze. Astăzi, puține persoane le mai mănâncă, deși au gust, textură și numeroase beneficii pentru organism. Conţin fibre, calciu, fier şi vitaminele A şi K. Deoarece sunt bogate în glutamină, pot îmbunătăţi sistemul imunitar. Frunzele pot fi folosite în salate, la fel și tulpinile, care sunt crocante și au un gust ușor astringent. De asemenea, pot fi un ingredient în tocănițe, supe și ciorbe.
Frunzele de ridichi
Dacă în Europa mâncăm în special rădăcina, frunzele de ridiche sunt un ingredient des întâlnit în gastronomia din China și Coreea. Sunt o excelentă sursă de vitamina C. De asemenea, acestea conţin vitamina B6, magneziu, fosfor, fier, calciu şi vitamina A. Frunzele ridichilor conţin şi acid folic, proteine şi fibre. Totodată, ajută la detoxificarea organismului, eliminând toxinele acumulate în sezonul rece.
Frunzele pot fi ușor aspre, de aceea, dacă le folosiți crude, în salate, aveți grijă să fie foarte tinere. Însă din ele se poate face o supă-cremă foarte revigorantă, de primăvară, în care se poate adăuga un cartof, pentru textură, dar și alte verdețuri de sezon: ceapă verde, leurdă, mărar, pătrunjel. De asemenea, pot fi fierte câteva minute la abur și servite cu ulei de măsline și lămâie, ele constituie o garnitură gustoasă și sănătoasă.
Frunzele de morcovi
La fel ca în cazul ridichilor, multă lume aruncă frunzele morcovilor tineri, de primăvară. Și acestea sunt o sursă excelentă de nutrienți: conțin vitamina C, calciu și potasiu, sunt bogate în antioxidanți, care cresc imunitatea. Totodată, sunt versatile și pot fi folosite într-o varietate de preparate: supe, ciorbe, sotate, pot fi adăugate în salată, pesto sau smoothie-uri.
Coaja de pepene verde
Pepenele verde este un răsfăț în timpul verii, dar toată lumea savurează miezul dulce și răcoros și aruncă coaja. Coaja este o sursă excelentă de fibre, care ajută la digestie și este păcat să nu profităm de ea. Coaja poate fi conservată pentru anotimpul rece în două moduri: fie murată (într-o soluție cu apă, oțet și condimente), fie sub formă de dulceață.
Sursa: adevarul.ro