5 manipulări ale PSD/De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască

5 manipulări ale PSD/De ce nu se mai tem românii de coronavirus și nu mai poartă mască

România a înregistrat luni, 27 iulie, unul dintre cele mai mari procente al cazurilor noi de infectare cu coronavirus raportat la numărul de teste efectuate: 14%, respectiv 1.100 infectări noi la doar 7.574 de teste.

Numărul persoanelor infectate a trecut de o mie pe zi pe 22 iulie și de atunci nu a mai scăzut sub acest nivel. Dacă până acum s-au efectuat aproximativ 25.000 de teste zilnic, dintre care o treime la cerere, ceea ce justifică și creșterea numărului de cazuri identificate, procentul de luni arată o înrăutățire a situației în România.

Practic, față de ultima zi a stării de urgență, 15 mai, avem o creștere de circa șase ori a infectărilor, în condițiile în care numărul de teste a crescut de doar trei ori.

Tot atunci erau 6.011 cazuri active. După prima fază a relaxării, s-a înregistrat o scădere, până la 5.178 de cazuri active, pe 29 iunie, urmând apoi o nouă creștere, până la 6.876 de cazuri active.

În fine, pe 15 iunie erau 225 de pacienți internați la Terapie Intensivă, pentru ca pe 27 iulie să se ajungă la 335 de pacienți în stare gravă.

De ce nu reușește România să controleze răspândirea coronavirusului?

Dar mai ales, de ce nu sunt tot mai mulți români care nu mai cred în gravitatea pandemiei? De ce se răspândesc tot mai mult teoriile conspirației cu privire la SARS-COV 2, în ciuda cifrelor zilnice care arată că infecția nu „s-a vlăguit”, cum a susținut Varujan Vosganian, și a apelurilor medicilor.

O parte dintre motive le-am explicat în primul episod al acestei analize.

La relaxarea cu care tratează populația un virus extrem de contagios, care a făcut deja 2.206 de morți, a contribuit decisiv PSD, un partid a cărui politică a fost în ultimele cinci luni de un cinism crunt.

Pesediștii au urmărit doar să încurce Guvernul Orban, indiferent de consecințele pentru starea generală de sănătate, dintr-un simplu calcul electoral: cu cât cresc numărul de infectări și numărul de morți, cu atât pot arăta cu degetul spre „incapacitatea” PNL de a administra pandemia.

De fapt, au fost șase acțiuni prin care chiar PSD a contribuit decisiv la decredibilizarea măsurilor de protecție sanitară, la decredibilizarea medicilor și la creșterea numărului de infectări și de pacienți cu COVID-19 care au murit.

Iată cele 5 manipulări PSD:

1. Jocul de-a prelungirea stării de urgență și de alertă. Deși inițial PSD a votat fără prea multă reținere primul decret pentru instituirea stării de urgență, cel din 15 martie, și-a schimbat discursul când s-a pus problema prelungirii cu încă o lună a restricțiilor. Apoi, numărul de manipulări a crescut la instituirea stării de alertă și la prelungirea sa.

Pesediștii au transmis populației mesaje repetate cum că ar fi păcălită de autorități în chestiunea coronavirusului.

Pe 13 aprilie, în timpul discuțiilor pentru prelungirea stării de urgență, Marcel Ciolacu declara că nu va fi de acord cu „încă o lună pierdută pentru cetățeni și pentru economie” și cerea „măsurile corecte și necesare pentru prevenirea unui dezastru economic”.

Două zile mai târziu, PSD a votat, totuși, prelungirea, dar a cerut Curții de Conturi să verifice achizițiile publice făcute de la începutul pandemiei.

Jocul politic s-a accentuat masiv în momentul în care s-a pus problema instituirii și prelungirii stării de alertă. După 15 mai, liderii PSD au cerut cu insistență relaxarea cât mai multor dintre restricțiile de circulație, insistând fie pe tema salvării economiei, fie pe tema necesității redeschiderii bisericilor. Sau a teatrelor.

„I-am avertizat că PSD nu va vota niciuna dintre prostiile/hoțiile/șmecheriile/aberațiile cerute de ei! Fără tunuri pentru firmele de casă. Fără coafeze și chelneri cu «școala vieții». Biserici redeschise”, a transmis PSD pe contul său de Facebook.

Se insistă pe ideea că totul este o fraudă, „o hoție”, „o prostie”, „o aberație”.

„În niciun caz NU vom permite transformarea țării în lagăr medical! Guvernarea PNL a produs numai aberații! Pe bandă rulantă. Însă, cei care suferă din cauza incompetenței crase a PNL sunt românii!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Mesajul către populație era clar: Guvernul Orban vă ține în casă și vă minte, nu vă dă voie să faceți ce vreți, nu pentru a vă proteja de coronavirus, ci pentru a face bani pe seama voastră prin „hoții”.

Mai mult, PSD a îndemnat pe față la nesupunere față de măsurile de restricție impuse de autorități.

 2. Mai întâi, PSD a transmis mesajul că purtarea măștii de protecție este o limitare a libertății individuale și a unui drept fundamental. Purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu, a fost printre primii care au declarat că masca de protecție este „un căluș” sau o „botniță”.

„O să-mi dau masca jos, suntem suficient de departe unii de alții, este foarte greu să vorbim cu căluș la gură, cum ar vrea unii-alții”, a declarat Romașcanu în debutul unei conferințe de presă din 17 mai, în timp ce-și dădea masca jos.

Două zile mai târziu, același politician afirma că obligativitatea purtării măștilor în spații închise este un  abuz al guvernului.

„Vrem să evităm abuzurile. Unul dintre ele - portul măştii. Nu a fost obligatoriu în starea de urgenţă, este obligatoriu în starea de alertă.”

Dar nu a fost singurul care a îndemnat la nesupunere prin nepurtarea măștii de protecție.

Baronul de Vaslui Dumitru Buzatu și mai mulți consilieri PSD au refuzat să poarte mască la şedinţa Consiliului Județean din 21 mai.

„Vreţi să ne luăm la bătaie, ce vreţi să facem? Sunteţi într-un cadru instituţional, nu puteţi să mă obligaţi pe mine, nu puteţi! (...) Nu vreau să port mască şi autorităţile competente pot lua măsurile de rigoare”, i-a răspuns președintele Consiliului Județean Vaslui unui liberal, care îi ceruse să își acopere gura și nasul.

 3. Jocul electoral nu s-a oprit doar la masca de protecție. PSD a contestat până și banala măsură a luării temperaturii la intrarea într-un spațiu închis, așa-numita „termoscanare”.

Deputatul Cătălin Rădulescu, amendat ulterior și pentru  nepurtatea măștii, a susținut că prin „termoscanare” se atentează la intimitatea românilor, iar guvernul vrea să le fure datele.

Din nou, tema fraudei, a hoției, a abuzului.

„Eu am înţeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale, deci e fără acordul persoanei. Nu se respectă legea care îţi asigură dreptul la informaţii private", a susținut politicianul, care chipurile este și medic.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat pentru Digi24.ro că sunt „zeci de sesizări de la cetățeni, oameni politici și nu numai” privind măsurarea temperaturii la intrarea în spații închise unde există o aglomerare de oameni.

 4. Cea mai gravă manipulare folosită de PSD în lupta politică a fost cea legată de numărul de infectări raportate zilnic de către Grupul de Comunicare Stategică.

Pe fondul neîncrederii cronice a populației în autorități și în medici, anterioară pandemiei, pesediștii au săpat și mai tare la „credibilitatea coronavirusului”, declarând ba că numărul de infectări este exagerat, ba că se umflă numărul morților, ba se ascunde numărul real de morți de COVID-19.

Una dintre fake-news-urile răspândite de PSD a pornit de la campania de testări inițiată de Primăria Capitalei.

Reprezentanții partidului au scris, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a formațiunii, pe 1 iulie, că doar 4 din cele 4.600 de teste PCR efectuate pe stadion de „specialiștii” Gabrielei Firea au fost pozitive și că, în realitate și prin extrapolare, în toată România „mai puțin de 0,1% din populație a fost expusă infectării” cu coronavirus.

PSD nu a mai spus că Primăria Capitalei nu a folosit nici un fel de eșantion reprezentantiv pentru efectuarea testării, ceea ce înseamnă că rezultatele sale nu sunt relevante și, după cum însăși Primăria Capitalei a recunoscut într-un răspuns pentru Newsweek România, nu a avut nici o bază științifică.

În schimb, minciuna a fost rostogolită de toți greii partidului, de la Lia Olguța Vasilescu la Eugen Teodorovici.

Pe 25 aprilie, deputatul PSD Alexandru Băişanu a susținut că la Suceava, cel mai mare focar din perioada stării de urgență, ar fi fost zeci de morţi neraportaţi pe lista celor confirmaţi cu noul coronavirus.

„Pe o perioadă de o lună, respectiv din 23 martie până în 23 aprilie, au murit la Suceava 184 de oameni. Se ascund aceste cifre și nu este normal”, a acuzat deputatul,  în direct la Antena 3 .

Pe 14 iunie, chiar liderul interimar PSD Marcel Ciolacu a declarat că cifrele raportate zilnic privind infectările ar fi o „manipulare” a guvernului.

Întrebat despre creșterea numărului de cazuri noi, în contextul dezbaterilor privind prelungirea stării de alertă, pesedistul șef a spus: „Mă aşteptam la această manipulare şi mi-aş dori să răspund simplu dacă vom vota sau nu”, sugerând că guvernul mărește artificial cifra pentru a nu relaxa și mai tare măsurile de restricție.

 5. Cel mai mare circ l-a făcut PSD după ce carantina a fost declarată neconstituțională de către CCR.

Guvernul a redactat un proiect de lege care să acopere vidul legislativ creat și care a permis ca 1.000 de persoane bolnave de COVID-19 să se externeze din spital, la cerere.

Proiectul trimis de Cabinetul Orban către Parlament, prin care să fie introduși în carantină sau în izolare suspecții de coronavirus, a fost dezbătut două săptămâni.

Pesediștii, care dețin majoritatea în Parlament cu ALDE și Pro România, au tărăgănat adoptarea sa.

Dacă dezbaterile au fost legitime, declarațiile din jurul lor au contribuit din nou la decredibilizarea măsurilor luate de guvern.

Pesediștii au vorbit doar despre faptul că prin noua lege „izolarea este un abuz”, că li se „confiscă abuziv bunurile românilor” și că statul le ia copiii cu forța celor infectați.

Deși în Camera Deputaților, proiectul a fost schimbat și votat de către PSD-ALDE-Pro România, toată lumea, inclusiv liberalii, fiind de acord că este totuși o variantă îmbunătățită față de ce trimisese guvernul, în Senat, parlamentarii PSD-ALDE-Pro România au contestat ce au adoptat colegii lor deputați și au venit cu noi modificări.

„Eu nu vreau să mă trezesc în situația în care eu sau familia mea să fim luați de pe stradă de poliția medicală. Vreau ca copiii noștri, dacă suntem infectați, să fie luati de cineva din familie, nu de către stat”, a  justificat  baronul de Neamț Ioan Arsene de ce nu vrea să voteze legea carantinei.

„Nu putem face dintr-un stat, într-o anumită perioadă, o dictatură în care să lipsim oamenii de libertate, de drepturi. Asta nu e democraţie şi trebuie să o apărăm cu orice preţ. Sănătatea oamenilor trebuie protejată, dar nu încarcerându-i, nu luându-le drepturile, nu luându-le dreptul de a vorbi, dreptul la libertate, la mişcare, la familie până la urmă", a  afirmat  și președintele PSD Giurgiu, Niculae Bădălău.

În cele din urmă, legea carantinei și izolării a intrat în vigoare, însă cu probleme importante, după cum a remarcat APADOR-CH.

SURSA:  Newsweek România


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 De citit...

4 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

5 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare