4 semnale de alarmă atunci când susțineți un interviu. Dacă procesul de aplicare este prost, probabil că locul de muncă va fi și mai prost
Chiar dacă ajungeți să acceptați un loc de muncă într-un loc cu unul sau mai multe semnale de alarmă, citirea indiciilor vă poate ajuta să nu fiți surprins când ajungeți acolo.
Interviurile pentru angajare sunt adevărate capcane pentru candidați FOTO: Arhivă
În fiecare joc, o parte a provocării constă în cunoașterea celeilalte părți. Fie că este vorba de poker, de fotbal sau de jocul de angajare, înțelegerea indicilor - semnale nespuse - ale adversarului vă poate ajuta să vă perfecționați strategia pentru a câștiga, scrie businessinsider.com.
Un fost vicepreședinte al departamentului de resurse umane al Microsoft spune că angajarea este una dintre puținele fețe externe ale unei companii, celelalte fiind vânzările și relațiile cu mass-media sau cu investitorii.
Dar angajarea este unică: Compania încearcă să te convingă să faci parte din echipă. Recrutorii și managerii de angajare nu vor doar să îi credeți, ci să vă alăturați lor. Prin urmare, ar trebui să aibă cel mai bun comportament.
Dar unele relatări pot expune problemele companiei și ar trebui să fie semnale de alarmă pentru cei care caută un loc de muncă.
Iată care sunt cele mai frecvente indicii pe care le-am văzut la angajare.
1. Haosul
Cea mai frecventă problemă la angajare este haosul: procese neclare, întâlniri ratate, confuzie în programări sau comunicare neregulată.
Candidatul vede perioade lungi de tăcere urmate de o nevoie disperată de o rezolvare imediată. Poate că există o confuzie cu privire la cine va conduce interviul sau când va avea loc acesta. Adesea, detaliile lipsesc sau se schimbă constant.
Acest tip de haos poate rezulta din mai mulți factori: Poate că firma este în agitație, poate că echipa de recrutare nu are cea mai mare prioritate, poate că toți sunt angajați cu contract sau poate că sunt pur și simplu oameni dezorganizați.
Oricare ar fi cauza, acest haos este un zvon. Dacă imaginea companiei pentru potențialii angajați nu poate nici măcar să programeze un interviu, imaginați-vă cum ar putea fi să lucrați acolo.
2. Birocrația
Un alt indicator important este birocrația, cum ar fi aplicațiile care necesită încărcarea de informații în mai multe sisteme sau mai multe etape de parcurs înainte de a primi măcar un telefon de selecție.
Procesele de angajare care implică șapte runde de interviuri sau o muncă prealabilă extinsă, cum ar fi finalizarea unor proiecte de probă, sunt adesea relicve ale unei epoci trecute - rămășițe ale unor procese care, cândva, ar fi putut avea sens.
Ele sunt un semn al unei companii care nu lucrează eficient și care nu itera constant pentru a se îmbunătăți.
Dacă nu pot să își eficientizeze procesul de angajare pentru a-l face să funcționeze atât pentru companie, cât și pentru candidați, nu putem decât să ne imaginăm birocrația din munca de zi cu zi de acolo.
3. Secretul
Unele companii sunt excesiv de vagi în ceea ce privește rolul, grupul și chiar compania. Vorbesc despre o misiune grozavă, dar nu răspund la întrebări directe despre orice, de la remunerație la organizare.
Chiar și cele mai banale lucruri, cum ar fi pentru cine vei lucra sau cum îți vor judeca munca, sunt lăsate ca fiind strict "trebuie să știi". Ei prezintă fronturi care ar face să tresară organizațiile de securitate națională.
Deseori, tratează acest nivel de secret ca pe o insignă de onoare, ca și cum ar fi un semn al importanței marii lor activități.
De multe ori, este doar îngâmfare sau bravadă. Mai rău, s-ar putea să ascundă condiții de muncă teribile în spatele ușilor închise. Compania îi ține în întuneric atât pe manageri, cât și pe angajați, dar le cere să muncească neobosit pentru obiective vagi.
Vrei să-mi dezrădăcinez viața și să-mi dedic cariera unei meserii pe care nu o înțeleg pe deplin? Nu, mulțumesc.
4. Închipuire
Acest tell al îngâmfării organizaționale este comun în lumea tehnologiei, dar se găsește și în unele firme de consultanță la nivel înalt și în alte firme "de elită".
Acestea pretind că îi angajează doar pe cei mai buni și vor să te facă să crezi că ești norocos chiar și pentru a fi luat în considerare pentru rolul lor.
Această îngâmfare duce la multe aspecte problematice la angajare. Aceste companii au adesea interviuri abuzive în care un grup de experți îi hărțuiește practic pe candidați. Ele îngrămădesc o muncă prealabilă nesfârșită pe care apoi o judecă într-un mod dur și batjocoritor. Nu permit niciodată candidatului să pună întrebări la fel de provocatoare firmei sau îi resping instantaneu pe cei care o fac.
Ceea ce este mai rău la aceste firme este că această îngâmfare poate ascunde un secret murdar al realității din spatele cortinei. Mulți angajați începători sunt supuși ani de zile la abuzuri și corvoadă, ceea ce reprezintă în sine o formă de inițiere - iar firmele se așteaptă ca aceștia să fie fericiți că se află acolo.
De multe ori, cel mai bine este să reflectați asupra propriilor sentimente atunci când susțineți un interviu. Dacă intervievatorul nu vă tratează ca pe un coleg sau cel puțin ca și cum ați fi valoros în cadrul interviului, imaginați-vă cum ar putea fi să lucrați acolo ca nou angajat.
Sursa: adevarul.ro