39 de ani de la tragedia nucleară de la Cernobîl. Peste 8 milioane de oameni au fost expuși radiațiilor

39 de ani de la tragedia nucleară de la Cernobîl. Peste 8 milioane de oameni au fost expuși radiațiilor

O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse.

Cernobîl FOTO: Shutterstock

Cernobîl FOTO: Shutterstock

Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor în urma exploziei de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986.

Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională abia în 1990. În același an, Adunarea Generală a adoptat rezoluția 45/190, solicitând 'cooperare internațională pentru a aborda și atenua consecințele de la centrala nucleară de la Cernobîl'. Acesta a fost începutul implicării Organizației Națiunilor Unite în redresarea de la Cernobîl. A fost înființat un Grup de lucru pentru a coordona cooperarea la Cernobîl.

În 1991, ONU a creat ”Chernobyl Trust Fund”.

Din 1986, familia de organizații ONU și mai multe ONG-uri importante au lansat peste 230 de proiecte diferite de cercetare și asistență în domeniile sănătății, siguranței nucleare, reabilitării, mediului, producției de alimente curate și informației, potrivit Agerpres.

În 2002, Națiunile Unite au anunțat o schimbare în strategia Cernobîl, cu un nou accent pe o abordare de dezvoltare pe termen lung.

PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) și birourile sale regionale din cele trei țări afectate au preluat conducerea în implementarea noii strategii.

Pentru a oferi sprijin programelor internaționale, naționale și publice care vizează dezvoltarea durabilă a acestor teritorii, în 2009, ONU a lansat Rețeaua Internațională de Cercetare și Informare privind Cernobîlul (ICRIN).

La 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care desemna ziua de 26 aprilie drept Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl. În rezoluția sa, Adunarea Generală a recunoscut că, la trei decenii de la dezastru, persistă consecințe grave pe termen lung, iar comunitățile și teritoriile afectate se confruntă în continuare cu nevoi conexe.

Finalizarea amplasării noii structuri de izolare peste vechiul sarcofag a reprezentat o etapă importantă atinsă în 2019, 2,2 miliarde de euro fiind furnizate de peste 45 de națiuni donatoare prin fonduri gestionate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Noua clădire de izolare a fost predată Guvernului Ucrainei pe 10 iulie 2019. Amploarea proiectului, în ceea ce privește cooperarea internațională, îl face unul dintre cele mai importante din domeniul securității nucleare.

Istoria accidentului nuclear de la Cernobîl

Accidentul de la Cernobîl din 1986 a fost rezultatul unei proiectări defectuoase a reactorului, operat de personal insuficient instruit.

Explozia cu abur și incendiile rezultate au eliberat în mediu cel puțin 5% din miezul radioactiv al reactorului, provocând depunerea de materiale radioactive în multe părți ale Europei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ O fostă judecătoare, în spatele valului de 130 de cereri la curțile de apel, de anulare a deciziei CCR privind alegerile

2 Ce spun trei avocați celebri despre controversata hotărâre a judecătorului Curții de Apel Ploiești de desființare a deciziei CCR privind anularea aleg…

3 VIDEO Klaus Iohannis, filmat când dă cu mătura în fața casei

4 VIDEO Imagini de film / Înalt general rus ucis într-un atac cu bombă la Moscova

5 Povestea Lăcrămioarei Axinte, fosta magistrată cucerită de Călin Georgescu, care i-a instruit pe români cum să ceară Turul 2 înapoi