35 de lucruri pe care trebuie să le știi despre băieți: ce prețuiesc cel mai mult
Pentru a-i înțelege mai bine pe bărbați, trebuie să începem prin a-i înțelege pe băieții care au fost cândva. Ideea că, din punct de vedere psihologic, femeile și bărbații diferă și se dezvoltă în moduri contrastante nu este un concept nou, fiecare fiind unic și complex. Nu este un secret că băieții sunt destul de diferiți în modul în care abordează viața încă de la început. Modul în care mințile lor funcționează și se dezvoltă este cel puțin interesant.
FOTO Shutterstock
Iată 35 de lucruri interesante pe care trebuie să le știi despre băieți:
1. Băieții învață prin experiență
În timpul anilor lor de dezvoltare, băieții sunt mai mult înclinați spre partea de cercetare, descoperire. Acest lucru înseamnă că o mare parte din lucrurile pe care le învață despre lumea din jurul lor se fac prin experiența fizică. În cazul băieților, acțiunile sunt mai valoroase decât cuvintele.
2. Dezvoltă abilități diferite față de fete
Studiile au arătat că, în special în primii cinci ani de viață, mintea băieților dezvoltă abilități motorii grosiere, abilități spațiale și gândire vizuală. În același timp, fetele își dezvoltă abilități motorii fine și abilități verbale și sociale.
3. Există un decalaj de maturitate mereu prezent între băieți și fete
Da, se pare că fetele se maturizează mult mai repede decât băieții. În medie, maturizarea mintală a băieților este mai lentă cu 12 - 24 de luni. Iar acest decalaj îi urmărește până la vârsta adultă.
4. Băieții prețuiesc loialitatea mai presus de orice
Din punct de vedere psihologic, băieții au un atașament mult mai profund față de loialitate decât fetele. Acest lucru înseamnă că, încă de la o vârstă fragedă, mintea lor se va concentra pe dovedirea loialității față de familiile și prietenii lor, indiferent de riscuri.
5. Sunt învățăcei vizuali
Folosirea artei vizualizării îi ajută pe băieți să exceleze și să reușească. Băieții pot fi influențați să se străduiască pentru ceva ce își doresc, atunci când își imaginează vizual că deja au realizat acel lucru. De exemplu, un băiat căruia i se spune că poate cânta într-o formație într-o zi, va învăța să cânte la un instrument mult mai repede.
6. Sunt mai predispuși să se încaiere
S-a constatat că băieții se implică în bătăi de 20 de ori mai mult decât fetele. Dar, asta pentru că o parte din socializarea în psihologia unui băiat se bazează pe agresivitate. Și de multe ori, cei cu care se bat vor deveni prieteni mai buni ulterior.
7. Un moment de tăcere este mult mai benefic pentru băieți
În timp ce fetele tind să aibă o capacitate înnăscută de a reflecta, indiferent de mediul în care se află, băieții au de câștigat de pe urma tăcerii și a izolării. Un moment de liniște le permite să își proceseze gândurile mult mai ușor.
8. Pentru băieți, totul se rezumă la a se integra în societate
Dacă ai urmărit vreodată băieți care petrec timpul împreună, probabil că ești deja conștient de faptul că au un puternic simț al conexiunii. Acest lucru provine din natura lor de bază orientată spre grup, făcându-i să vrea să se integreze. Se sugerează că acest lucru se datorează unor trăsături evolutive care datează de mii de ani.
9. Aprobarea este extrem de importantă
În legătură cu nevoia lor de a se integra, băieții tânjesc după aprobare. Fie că vine din partea familiei sau a colegilor. Există totuși o condiție - indiferent de forma pe care o ia aprobarea, dacă nu este sinceră, din punct de vedere psihologic, nu va însemna nimic pentru ei.
10. Băieții au o capacitate de concentrare relativ scurtă
Nu, acest lucru nu are legătură cu capacitatea de atenție. Când vine vorba de băieți, concentrarea lor se bazează mult mai mult pe timp decât fetele. Din punct de vedere psihologic, acest lucru înseamnă că, atunci când băieții sunt implicați în ceva, cel mai bine este să vorbiți cu ei despre asta în timp ce o fac.
11. Este important pentru băieți să pui întrebările potrivite
Băieții răspund mult mai bine la întrebări specifice. Un exemplu clasic este să întrebi "ce" în loc de "de ce". Acest lucru se întoarce la faptul că ei au o minte concentrată momentan. Atunci când un băiat trebuie să își amintească o anumită emoție sau reacție, folosirea cuvintelor potrivite ajută foarte mult. Mai ales în timpul anilor lor de dezvoltare, întrebarea "la ce te gândeai/ce făceai" va obține un răspuns mai bun.
12. Băieții trebuie să aibă un spațiu privat
În strânsă legătură cu faptul de a le permite băieților să stea și să proceseze în liniște, băieții tind să se descurce mai bine în propriul spațiu. Acest lucru înseamnă că băieții au nevoie de un anumit loc, cum ar fi dormitoarele lor, unde se pot simți în siguranță și singuri pentru a procesa și a face față emoțiilor.
13. Le place foarte mult să colecționeze lucruri
În ciuda evoluției de vânător-culegător a oamenilor, băieților pare să le placă foarte mult să colecționeze lucruri. Studiile au arătat că este o metodă de a-și structura lumea. Practic, faptul că văd laolaltă tot ceea ce aparține unei anumite categorii îi ajută pe băieți să înțeleagă limitele.
14. Le place să fie lăudați
A nu se confunda cu aprobarea, băieților le place, din punct de vedere psihologic, să fie lăudați pentru realizările lor, indiferent cât de mari sau mici sunt acestea. Dar, la fel ca sentimentul lor de aprobare, această laudă are mai multă semnificație atunci când este făcută în privat și are intenții sincere. Ei își vor da seama rapid de laudele false.
15. Încurajați-i să exceleze într-un mediu în care ei reușesc
Studiile au arătat că a le permite băieților să petreacă cât mai mult timp într-un mediu în care se descurcă bine sau care le face plăcere îi ajută să reușească. În mod firesc, băieții sunt atrași de aceste domenii, iar dacă sunt descurajați să urmeze anumite activități în care excelează, acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea lor mintală.
16. Sunt învățăcei pragmatici
Pur și simplu, dacă nu îi dai unui băiat un motiv solid și logic pentru a face ceva, probabil că nu o va face. Același lucru este valabil și pentru a învăța ceva nou. Dacă un băiat nu vede motivul pentru care să învețe ceva nou, nu va acorda prea multă atenție acestui lucru. De asemenea, dacă nu vede sau nu înțelege logica unei anumite acțiuni, este mai puțin probabil să o întreprindă.
17. Faceți un pas înapoi atunci când ajung la adolescență
Pentru băieți, acești ani sunt despre învățarea independenței, iar prea mult control din partea părinților strică.
18. Au nevoie să se simtă în siguranță înainte de a-și arăta emoțiile
Adesea, băieții au nevoie să fie reasigurați că a-și arăta emoțiile în preajma celor alături de care se simt în siguranță este perfect în regulă, înainte de a fi dispuși să-și deschidă sufletul.
19. Băieții au tendința de a fi genii
Studiile arată că sunt mai mulți băieți decât fete în top 1% copii geniali. Pentru că lumea este mai orientată către un mod de învățare specific băieților, mințile lor sunt mai stimulate de la o vârstă mai mică. Acest lucru duce la o rată mai mare de dezvoltare a IQ-ului, care în cele din urmă se egalizează pe măsură ce cresc.
20. Simțul lor auditiv este mai puțin sensibil decât cel al fetelor
Încă de la naștere, băieții au o sensibilitate auditivă mai mică decât fetele. Iar pe măsură ce îmbătrânesc, această sensibilitate se înrăutățește. Acest lucru se datorează faptului că bprioritate are simțul lor tactil.
21. Ajung la Urgențe mai des decât fetele
Acest lucru s-ar putea datora predispoziției lor spre activitățile fizice și modului în care învață, dar băieții își asumă mai multe riscuri de mici. Acest lucru duce la mai multe leziuni și vizite la Urgențe.
22. Băieții sunt mai amabili decât fetele, cel puțin pe plan digital
Centrul de cercetare privind hărțuirea cibernetică de la Florida Atlantic University a constatat că este mult mai puțin probabil ca băieții să se implice în actul de hărțuire cibernetică sau să răspândească zvonuri false, comparativ cu fetele.
23. Sunt mai predispuși să se îmbolnăvească
Acest lucru se reduce la destul de multe lucruri, dar băieții se pot îmbolnăvi de lucruri precum poluarea mult mai repede decât fetele. Scientific American a raportat că, deoarece băieții trec prin mult mai multe schimbări fizice în timp ce se află în uter, ei sunt mai predispuși la boli infantile.
24. Ei învață să conducă mai bine decât fetele
Când învață să conducă, băieții deprind mai repede decât fetele cele mai delicate detalii ale condusului. Și, potrivit Fundației Allstate, fetele au tendința de a conduce cu viteză, de a folosi telefonul în timp ce conduc și de a șofa într-un mod mai agresiv decât băieții.
25. Mai mulți băieți sunt diagnosticați cu autism
S-a raportat că băieții sunt de cinci ori mai predispuși să sufere de autism decât fetele. Autism Speaks, o fundație din SUA, a publicat statistici șocante care raportează că 1 din 42 de băieți se naște autist, comparativ cu 1 din 68 în cazul fetelor.
26. Băieții renunță mai ușor la lucruri
Deși băieții sunt mai puțin inhibați în a încerca lucruri noi, ei tind să renunțe la fel de ușor. Un astfel de exemplu este fumatul. Băieții au cu 80% mai multe șanse să renunțe la acest obicei după ce au început de la vârste fragede.
27. Băieții au un model evident de urmat
Modelul de rol al unui băiat, prin natura sa, este tatăl său. Din punct de vedere psihologic, băieții vor imita instinctiv acțiunile și comportamentul tatălui lor mult mai mult decât pe cel al mamei lor.
28. Băieții urăsc sâcâiala
S-a raportat că băieții reacționează mai puțin cu cât sunt mai mult cicăliți sau li se cere să facă ceva. Acest lucru are un impact și asupra comportamentului lor general și le poate afecta personalitatea.
29. Băieții cred în Moș Crăciun pentru mult timp
În medie, băieții cred în Moș Crăciun cu multă siguranță între 9 și 12 ani, în timp ce fetele tind să nu mai creadă în el după vârsta de 7 ani. Psihologii încă nu știu de ce se întâmplă acest lucru.
30. Sunt mai predispuși la sinucidere sau la idei sinucigașe
Un procent uluitor de 81% din sinuciderile din grupa de vârstă cuprinsă între 10 și 24 de ani au fost raportate ca fiind băieți/bărbați. Acest lucru se corelează cu faptul că psihologii estimează că, după vârsta de 10 ani, băieții tind să aibă mult mai multe gânduri suicidare decât fetele.
31. Îndrăgostirea, un proces de durată
Deoarece băieții se maturizează într-un ritm mai lent decât fetele, adolescenții băieți se luptă literalmente să se îndrăgostească. Și nu doar de o altă persoană, ci și de hobby-uri sau orice alt concept demn de iubire. Cu toate acestea, băieții experimentează îndrăgostirea mult mai mult decât fetele.
32. Pot fi confuzi mai ușor din cauza hormonilor
Schimbările hormonale afectează atât băieții, cât și fetele în moduri foarte diferite. Situațiile sociale și de mediu tind să provoace mult mai multă confuzie la băieți din cauza hormonilor, în timp ce fetele rămân mai concentrate în această perioadă.
33. Totul ține de aparențe
Da, băieții tind să fie mai dezordonați, dar din punct de vedere psihologic, ei se concentrează în mod înnăscut pe a arăta cât mai bine. Mai ales atunci când sunt în public sau în fața colegilor lor. Băieții vor face instinctiv cât mai multe pentru a-și spori aspectul fizic, făcând abstracție de alte lucruri precum curățenia mediului înconjurător.
34. Totul este o competiție pentru băieți
Psihologii cred că acest lucru se datorează faptului că băieții suferă de un sentiment de nesiguranță mai mare decât fetele. Astfel, totul este o șansă de a-și arăta abilitățile. Și, atunci când sunt provocați, vor face tot posibilul să demonstreze că sunt mai buni decât adversarul lor.
35. Băieților le place emoția urmăririi
Acest lucru se leagă de natura lor competitivă, dar băieții primesc un impuls psihologic de la faptul că trebuie să urmărească ceva. Acest lucru poate fi orice, de la aprobarea celorlalți, afecțiunea sau lauda părinților. De asemenea, provine din evoluție, deoarece băieții sunt vânători instinctivi, așa că fiorul urmăririi este o construcție fundamentală pentru progres.
Sursa: adevarul.ro