3 motive care înrăutățesc mahmurelile odată cu înaintarea în vârstă: „Un metabolism mai lent poate fi cauza”

3 motive care înrăutățesc mahmurelile odată cu înaintarea în vârstă: „Un metabolism mai lent poate fi cauza”

Dacă credeți că mahmurelile sunt mai severe acum că sunteți mai în vârstă, nu sunteți singuri. Mulți oameni raportează că mahmurelile lor par să se înrăutățească odată cu vârsta.

foto bărbat cu o băutură în mână, mahmur

De ce se înrăutățesc mahmurelile odată cu înaintarea în vârstă FOTO Arhivă

Există puține cercetări care să stabilească dacă acest lucru este adevărat și de ce, dar ar putea fi vorba de câteva aspecte. Acestea fiind spuse, mulți factori influențează cât de gravă este o mahmureală , inclusiv factori care nu au nimic de-a face cu vârsta, potrivit healthline.com .

Ce spun experții și cercetătorii

Cercetările privind mahmureala și îmbătrânirea sunt oarecum limitate, dar unele dintre ele oferă informații.

Organismul tău are nevoie de ceva timp pentru a metaboliza alcoolulSursă de încredere.

Când consumam alcool, ficatul nostru eliberează enzime - în special o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH) - care descompun moleculele de alcool.

ADH transformă alcoolul într-un compus toxic numit acetaldehidă, care este responsabil pentru multe simptome ale mahmurelii.

Apoi, o altă enzimă numită aldehidă dehidrogenază (ALDH) transformă acetaldehida în acetat, un compus mai puțin toxic. Organismul descompune apoi acetatul în dioxid de carbon și apă.

Pe măsură ce îmbătrânim, funcția ficatului nostru se poate schimba. Dacă ficatul produce mai puțin ALDH, aceasta poate duce la acumularea de acetaldehidă, ceea ce duce la mahmureli mai grave.

De asemenea, adulții în vârstă tind să aibă un conținut mai mic de apă în organism, ceea ce înseamnă că alcoolul devine mai concentrat în sânge, ducând la efecte mai grave.

Deshidratarea poate face ca o mahmureală să se simtă mult mai rău, ducând la dureri de cap, oboseală și amețeli.

Alte motive pentru care oamenii se pot confrunta cu mahmureli mai grave pe măsură ce îmbătrânesc includ:

  • Medicamente: Pe măsură ce îmbătrânim, este posibil să începem să luăm medicamente care ne fac mai sensibili la alcool.
  • Infrecvența: Dacă bem mai rar decât atunci când eram mai tineri, s-ar putea să percepem mahmureala ca fiind mai rea, pentru că pur și simplu nu suntem obișnuiți cu ea.
  • Condiții de sănătate: În timp, s-ar putea să dezvoltăm condiții de sănătate care pot agrava efectele mahmurelii.

Cu toate acestea, un studiu din 2021 realizat de PubMed Central a constatat de fapt că severitatea mahmurelii scade odată cu vârsta. Cu alte cuvinte, cu cât participanții erau mai în vârstă, cu atât mahmurelile lor erau mai puțin severe. Dar acest studiu a implicat un sondaj online, pe care prejudecățile respondenților îl pot afecta.

Ce factori influențează severitatea mahmurelii?

Mai mulți factori contribuie la severitatea mahmurelii, iar îmbătrânirea poate afecta unii dintre acești factori.

Factorii includ:

  • Metabolismul: După cum s-a menționat, capacitatea organismului de a metaboliza alcoolul scade odată cu vârsta. Această scădere înseamnă că alcoolul rămâne în organism mai mult timp, crescând probabilitatea unei mahmureli.
  • Funcția hepatică: Ficatul, care procesează alcoolul, poate deveni mai puțin eficient pe măsură ce înaintăm în vârstă.
  • Compoziția corporală: Multe persoane pierd masă musculară (și câștigă grăsime) pe măsură ce îmbătrânesc. Deoarece mușchii conțin mai multă apă decât grăsimea, această modificare a compoziției corporale poate duce la concentrații mai mari de alcool în sânge și la mahmureli mai grave.
  • Nivelurile de hidratare: Adulții în vârstă tind să se deshidrateze mai ușor, ceea ce poate agrava simptomele mahmurelii, cum ar fi durerile de cap, amețelile și oboseala.

Acestea fiind spuse, unii factori vă pot ajuta să evitați mahmurelile severe pe măsură ce îmbătrâniți. De exemplu, dacă rămâneți hidratat și vă cunoașteți limitele de consum de alcool, s-ar putea să vă confruntați cu mai puține mahmureli.

Astfel, deși mahmurelile se pot agrava odată cu vârsta din cauza modificărilor metabolismului, funcției hepatice, compoziției corporale și nivelului de hidratare, vă puteți reduce șansele de a suferi o mahmureală severă, indiferent de vârstă în mai multe feluri - dacă beți cu moderație, vă hidratați și vă asigurați că sunteți bine odihnit înainte de a bea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa?”

2 „Războiul din Ucraina se va termina într-un singur fel“ / Secretele lui Putin, dezvăluite de fostul său consilier economic

3 „Incursiunea în Kursk ar putea schimba totul pentru Ucraina” / Poziție dezastruoasă pentru forțele ruse: Al treilea pod din regiunea Kursk ar fi fost …

4 „Ajutooooorr!!! Vor să mă omoare!!!” / Cum au salvat polițiștii din Câmpia Turzii o femeie răpită în plină stradă

5 Dan Diaconescu a fost filmat când a făcut sex cu minore. Materialele video au fost descoperite în telefonul unui individ din anturajul fetelor