3 mâncăruri românești vechi. Cum se prepară laptele de bou, tuslamaua și păsatul
Bucătăria tradițională românească este foarte bogată și diversificată. Din păcate, multe preparate gustoase s-au pierdut de-a lungul vremii sau se mai fac doar în zone restrânse.
Laptele de bou este un preparat specific din zona Maramureșului FOTOGRAFII Shutterstock
Deși pe teritoriul țării noastre se foloseau, încă de acum câteva secole, ingrediente speciale și condimente exotice (spre exemplu, în Cărticica meseriei de bucătar din 1695 sunt menționate în rețețe ghimbirul, stafidele și scorțișoara), românii au gătit mereu simplu, mai ales în gospodăriile țărănești. Se foloseau ingrediente locale, simple, dar gustoase, din care rezultau mâncăruri savuroase, pentru întreaga familie.
Următoarele rețete se numără printre mâncărurile românești vechi care trebuie încercate măcar o dată.
Lapte de bou
Ingrediente
1 litru lapte (3,5% grăsime)
600 g seminţe de dovleac crude
sare
Încălzeşti cuptorul la 160 °C şi pui seminţele de dovleac într-o tavă. Le ţii aproximativ 12-15 minute, până ce s-au rumenit bine. Le scoţi şi le laşi să se răcească complet.
Macini seminţele în blender sau într-o râşniţă până când obții o făină fină. Într-un vas antiaderent, pui laptele la fiert cu sare, după gust. Când e pe punctul de a clocoti, presari în ploaie făina de seminţe de dovleac, amestecând continuu, până ce ajungi la consistenţa dorită. Amestecul se mai îngroaşă puţin şi după răcire. La consistenţă ar trebui să fie ca o pastă mai groasă.
În Maramureş, laptele de bou se mănâncă cu mămăligă rece.
Tuslama
Ingrediente
2 kg burtă proaspătă de vită
1 kg oase de vită (cu măduvă)
2 cepe
2 morcovi
1 rădăcină mică țelină
1 păstârnac mic
300 g iaurt gras
sare
oțet alb
1 căpățână usturoi
Speli bine burta de vită, apoi o lași o oră în apă rece, în care ai pus 2-3 linguri de oțet. O clătești din nou în câteva ape, speli bine și oasele și le pui la fiert împreună, într-o oală mare cu 5-6 l de apă.
Iei spuma formată cu o paletă, apoi lași burta la fiert, sub capac, 3 ore, la foc mediu. Cureți toate legumele, le speli și le pui întregi în oală. Condimentezi cu sare și fierbi până ce burta este foarte bine pătrunsă și moale, aproximativ o oră. Strecori zeama și pui jumătate din cantitate în alt vas, la fiert, la foc mic. O lași până ce scade și se îngroașă ca o cremă (trebuie să obții 250-300 ml).
Tai burta mărunt și o pui într-un bol pe care îl ții pe baie de aburi, pentru ca burta să rămână fierbinte. Cureți usturoiul, îl zdrobești, apoi îl amesteci cu iaurtul, supa caldă și cu oțet, după gust. Torni sosul peste burtă și servești tuslamaua cu ardei iute.
Păsat cu lapte
Ingrediente
500 g păsat (porumb zdrobit)
500-600 ml lapte (3,5% grăsime)
1 lingură untură sau unt, opțional
sare
Speli bine păsatul, îl pui la fiert în apă rece și îl ții până ce este pe jumătate fiert. Îl scurgi și îl pui din nou în oală, torni laptele și presari sare, după gust. Dacă dorești, poți adăuga untură sau unt. Dacă dorești păsatul în variantă dulce, adaugi zahăr, după gust.
Continui fierberea până ce păsatul a absorbit tot lichidul. Acoperi vasul și lași la răcorit înainte de servire.
Pãsatul este spărtura de porumb care, în România, înlocuia cândva orezul. Există și azi unele mori care macină porumbul grosier, sub formă de păsat, însă, de multe ori el este folosit pentru hrana animalelor. În trecut, păsatul se punea în sarmale, în loc de orez.
Sursa: adevarul.ro