3 dosare instrumentate de DNA și nemediatizate

3 dosare instrumentate de DNA și nemediatizate

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iulie 2015, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului HARASEMIUC MIHAIL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În zilele de 13 și 14 martie 2014, inculpatul Harasemiuc Mihail a pretins de la un om de afaceri (persoană denunțătoare), suma de 200.000 euro pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se creadă că o are, prin intermediul altei persoane, asupra judecătorilor din cadrul Curții de Apel Bacău, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile societății comerciale al cărei asociat este denunțătorul. Societatea avea calitatea de petent într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Bacău, având ca obiect un litigiu privind achizițiile publice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău. 

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DRAGODAN ALEXANDRU-RĂZVAN în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și
- înșelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 27 iunie 2012, inculpatul Dragodan Alexandru-Răzvan a depus la dosarul prin care a solicitat fonduri nerambursabile în cadrul Măsurii 112 - „Instalarea tinerilor fermieri” mai multe acte și declarații false și inexacte, reușind în acest mod, să determine declararea ca eligibil a proiectului său în valoare de 40.000 de euro (177.780 lei) și să încaseze, ca urmare a solicitării primei tranșe, suma de 85.334,40 lei, reprezentând finanțare din bugetul general al Uniunii Europene.
Prin depunerea actelor și declarațiilor respective, inculpatul a reușit inducerea și menținerea în eroare a autorității contractante, determinând-o să încheie și să execute, în parte, contractul de finanțare, cauzând o pagubă în sumă de 21.333,60 lei reprezentată de fondurile alocate de la bugetul de stat al României ca și contribuție națională.

Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.), s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 106.668 lei, reprezentând finanțarea accesată fără drept de inculpat.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile, aflate în proprietatea inculpatului Dragodan Alexandru-Răzvan, până la concurența sumei de 106.668 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză. 

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților TEODOSIU FLORIN SILVIU, administrator al S.C. Delta Ecoinvest S.R.L., la data faptei și S.C. DELTA ECOINVEST S.R.L. în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2011, inculpații S.C. Delta Ecoinvest S.R.L. și Teodosiu Florin Silviu, în calitate de administrator al acestei societăți, au omis, în tot sau în parte, evidențierea, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate și au înregistrat operațiuni fictive de aprovizionare, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 12.046.773,05 lei, reprezentând T.V.A. și impozit pe profit.

Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în dosarul penal, cu suma de 11.892.056.85 lei., împotriva inculpatei S.C. Delta Ecoinvest S.R.L.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra conturilor bancare deținute de cei doi inculpați, până la concurența sumei de 12.046.773,05 lei, reprezentând prejudiciul estimat în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”