28 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor de către Steaua. Unul dintre „eroii“ de la Sevilla '86: „Indemnizaţii de merit, nu pensii de boală“
Din 1986 încoace, data de 7 mai a devenit una „de aur“ în calendarul fotbalului românesc. Mai ales pentru stelişti. Mulţi dintre „eroii“ de la Sevilla nu şi-au ales bine paşii, în afara dreptunghiului verde, după retragerea din activitate, printre ei şi Lucian Bălan (54 de ani). O viaţă tumultoasă, cu multe probleme.
L-am găsit la telefon, în tren, în drumul spre Braşov, cu destinaţia Cheile Grădiştei şi reunirea cu foştii colegi. „Steaua ‘86 este ceva unic. Sper să vină cât mai mulţi dintre foştii mei coechipieri. Ca să fiu sincer, mă bucur că mai ies din Baia Mare, deşi e un oraş pe care-l iubesc. E o bună oportunitate să ne mai întâlnim, să ne mai depănăm vechile amintiri. Sevilla ’86 este o sărbătoare a fotbalului românesc“, ne-a declarat cel care în urmă cu 28 de ani îi lăsa locul în teren, în minutul 73, antrenorului-jucător Anghel Iordănescu.
„Indemnizaţii de merit, nu pensii de boală“
„Cred că am făcut ceva pentru România. Aşteptăm să vedem şi dacă statul îşi respectă promisiunile pe care ni le-a făcut. În martie, anul trecut, Ministerul Sporturilor şi Academia Română ne-au promis nişte indemnizaţii de merit. Pe drum, undeva, le-au transformat în pensii de boală. Doar Duckadam şi Majearu le primesc. Nouă, celorlalţi care nu o ducem prea bine financiar din această generaţie, ne-au solicitat adeverinţe medicale! Ni s-a spus iniţial că e vorba despre indemnizaţii de merit, nu de un ajutor pentru cei care au avut probleme medicale. Am tot respectul pentru cei care câştigă medalii la Mondiale, la Jocurile Olimpice, o dată la patru ani, pentru România, şi primesc rente viagere. Toţi trebuie apreciaţi. Dar să vă mai spun ceva, şi o ştiţi şi voi: nimeni nu va mai câştiga, în România, Cupa/Liga Campionilor“, a conchis Bălan.
A încercat să se sinucidă
Fără venituri stabile, fără salariu sau vreo pensie, Lucian Bălan câştigă sub 400 de lei lunar ca observator de fotbal în liga III-a. Spune că vrea „să conducă o echipă de copii sau juniori“. În 2010 a activat la Steaua, în cadrul centrului juvenil, fiind adus de Piţurcă, dar n-a rămas prea mult în acest post.
A avut probleme cu alcoolul şi a recunoscut, în diverse interviuri, că a trecut peste două tentative de sinucidere, din cauza derapajelor. „Acum sunt bine cu sănătatea, m-am mai echlibrat psihic“, susţine Bălan, care locuieşte alături de mama sa, într-un apartament, la Baia Mare.
Pe lângă fostul mijlocaş şi alţi colegi ai acestuia din Generaţia Steaua ‘86 precum Bărbulescu, Bumbescu, Pistol sau Radu II, nu o duc strălucit financiar . La polul opus se află Iordănescu, Piţurcă sau Boloni, care n-au avut probleme de acest gen.
„I-am invitat pe toţi, vine cine vrea“
La fel ca în ultimii doi ani, Generaţia Steaua ’86 va aniversa succesul de la Sevilla cu o petrecere la Cheile Grădiştei. De organizarea evenimentului s-a ocupat Helmuth Duckadam. „I-am invitat pe toţi, dar vine cine vrea şi poate. Vin sigur Tudorel Stoica, Majearu, Bălan, Bumbescu, Bărbulescu…. Eu nu le-am cerut confirmări. E o reunire de plăcere“, ne-a declarat preşedintele de imagine al Stelei.
Gabi Balint şi Marius Lăcătuş sunt absenţi motivaţi de la Cheile Grădiştei. Ambii sunt acum antrenori, iar pe 7 mai au meci în play-off-ul de promovare din liga secundă, cu CSU Craiova, respectiv CSMS Iaşi.
Eroii de la Sevilla
Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Bălan (73 Anghel Iordănescu), Balint, Boloni, Majearu - Lăcătuş, Piţurcă (112 Radu II)
Antrenor: Emeric Ienei
Sursa: adevarul.ro