2025, anul în care roboții humanoizi vor începe să înlocuiască oamenii. Ce se va întâmpla în sfera AI
Oamenii ar putea fi înlocuiți din ce în ce mai rapid cu roboții umanoizi la locurile de muncă, ba chiar s-ar putea ocupa și cu treburile casnice din gospodăriile oamenilor, toate începând cu 2025.
FOTO: The Sun
Acești umanoizi au un avantaj în fața roboților clasici, care se află deja în câmpul muncii, având în vedere că încap mai ușor în spațiile concepute pentru oameni.
Totuși, pentru a face față situațiilor neprevăzute, este nevoie de o îmbunătățire a inteligenței artificiale, după care funcționează umanoizii.
„Există mult optimism că modelele care funcționează la nivelul ChatGPT vor fi în curând peste noi”, declară Ed Colgate, de la Universitatea de Nord-Vest din Illinois.
În SUA și China, multe companii plănuiesc să pună în funcțiune roboții umanoizii la locurile de muncă în 2025. Primele vizate sunt fabricile de automobile, unde roboții clasici sunt folosiți demult. O companie din Californica, finanțată de OpenAI, Microsoft și Nvidia, a testat roboții umanoizi la o fabrică BMW anul acesta, și plănuiește să desfășoare mult mai mulți în 2025.
De asemenea, o altă companie, de data aceasta din Texas, și-a testat roboții umanoizi la o fabrică Mercedes-Benz, și speră să-i poată scoate pe piață până la finalul lui 2025.
Elon Musk a declarat și el că roboții Optimus, produși de Tesla, vor fi fabricați și pentru uz intern înainte de finalul lui 2025.
Locurile de muncă în depozite ar putea fi și ele înlocuite, ba chiar există deja o companie, GXO Logistics, în care roboții umanoizi lucrează. În 2025, compania din Oregon, unde au fost fabricați roboții, plănuiește să producă sute de roboți gata de muncă în 2025. Pentru anii viitori, aceștia speră să poată produce 10.000 de roboți umanoizi pe an.
În China, unde guvernul a declarat că în 2025 industria roboților umanoizi va inova, zeci de companii se întrec în a produce roboți. În Shanghai, compania Fourier a livrat deja 100 de roboți umanoizi către fabrici și institute de cercetare, iar în 2025 speră să poată livra versiuni mai bune ale roboților GR și pentru alte întrebuințări.
Până și în casele oamenilor roboții umanoizi ar putea da o mână de ajutor. Compania norvegiano-americană 1X plănuiește ca robotul lor, NEO, să poată fi capabil să organizeze și să curețe casele oamenilor începând cu 2025.
Totuși, spune Chris Atkenson, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pennsylvania, oamenii încă sunt o alternativă mai ieftină în ce privește forța de muncă, astfel că acesta nu crede că vor avea loc înlocuiri în viitorul apropiat.
Una din cele mai mari probleme înregistrate la roboții umanoizi sunt mâinile.
„Mâinile roboților sunt foarte bune la apucat lucruri, însă oamenii pot face mult mai multe cu propriile mâini - le folosim pentru a manipula diferitele lucruri în nenumărate moduri”, a explicat Colgate. „Ar fi o surpriză dacă roboții umanoizi ar putea domina la orice capitol, însă asta, de-abia în deceniul următor.”
Sursa: adevarul.ro