2024 a fost declarat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo. Avertismentul specialiștilor

2024 a fost declarat cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteo. Avertismentul specialiștilor

Acest an va fi cel mai cald de la începutul înregistrărilor, cu temperaturi extraordinar de ridicate, care vor persista cel puțin până în primele luni ale anului 2025, au declarat luni oamenii de știință ai Uniunii Europene.

2024 a bătut recordul de cel mai călduros an din istoria măsurătorilor FOTO Shutterstock

2024 a bătut recordul de cel mai călduros an din istoria măsurătorilor FOTO Shutterstock

Datele furnizate de Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus (C3S) al UE vin la două săptămâni după ce discuțiile climatice ale ONU au dus la un acord de 300 de miliarde de dolari pentru a aborda schimbările climatice, un pachet criticat de țările mai sărace ca fiind insuficient pentru a acoperi costurile tot mai mari ale dezastrelor climatice, potrivit Reuters .

C3S a declarat că datele din perioada ianuarie-noiembrie au confirmat că 2024 este acum, cu certitudine, cel mai cald an înregistrat vreodată și primul în care temperaturile globale medii depășesc 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste perioada preindustrială 1850-1900.

Cel mai cald an anterior a fost 2023.

Fenomenul vremii extreme a cuprins întreaga lume în 2024, incluzând secetă severă în Italia și America de Sud, inundații fatale în Nepal, Sudan și Europa , valuri de căldură în Mexic, Mali și Arabia Saudită care au ucis mii de oameni, precum și cicloane devastatoare în SUA și Filipine.

Omul, principalul vinovat

Studiile științifice au confirmat amprenta schimbărilor climatice cauzate de om asupra tuturor acestor dezastre.

Luna trecută a fost al doilea cel mai cald noiembrie înregistrat, după noiembrie 2023.

„Suntem încă într-un teritoriu aproape de temperaturile record globale, iar acest lucru este probabil să se mențină cel puțin în următoarele luni”, a declarat Julien Nicolas, cercetător climatic Copernicus, pentru Reuters.

Emisiile de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili reprezintă principala cauză a schimbărilor climatice.

Nevoia de măsuri urgente

Reducerea emisiilor la zero net – așa cum au promis multe guverne să facă în viitor – va opri agravarea încălzirii globale. Cu toate acestea, în ciuda acestor promisiuni ecologice, emisiile globale de CO2 sunt pe cale să atingă un nivel record în acest an.

Oamenii de știință monitorizează, de asemenea, posibilitatea apariției fenomenului La Niña – care implică răcirea temperaturilor de suprafață ale oceanului – în 2025.

Acest fenomen ar putea răci temporar temperaturile globale, însă nu ar opri tendința pe termen lung de încălzire cauzată de emisiile de carbon. Lumea se află în prezent în condiții neutre, după ce El Niño – opusul mai cald al La Niña – s-a încheiat la începutul acestui an.

„Deși 2025 ar putea fi puțin mai rece decât 2024, dacă se dezvoltă un eveniment La Niña, acest lucru nu înseamnă că temperaturile vor fi «sigure» sau «normale»”, a spus Friederike Otto, lector senior la Imperial College London.

„Vom continua să experimentăm temperaturi ridicate, care vor duce la valuri de căldură periculoase, secete, incendii forestiere și cicloane tropicale.”

Înregistrările C3S datează din 1940 și sunt verificate cu registrele globale de temperatură care merg până în 1850.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O fi implicat și ăsta în ascensiunea lui Călin Georgescu?

2 VIDEO Călin Georgescu s-a întâlnit cu Horațiu Potra într-un depozit din Ilfov. Au loc percheziții la locația conspirativă

3 Simona Halep a făcut publică lista celor 8 jucătoare care au votat împotriva sa

4 Foarte interesantele amănunte din Raportul SRI despre „grupările autohtone cu potenţial extremist de dreapta”...

5 Mercenarii conduși de Potra ar fi avut o listă neagră cu jurnaliști și politicieni. Planul pe care ar fi trebuit să-l urmeze