20 de ani de la aderarea României la NATO. Ce mesaje au transmis liderii politici
Președintele României, Klaus Iohannis, Guvernul, premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministra de Externe, Luminița Odobescu, dar și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și cel al Afacerilor Interne, Cătălin Predoi, au transmis vineri, 29 martie 2024, mesaje cu prilejul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO.
România împlinește 20 de ani de la aderarea la NATO Foto: Arhivă
„Astăzi, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianța Tratatului Atlanticului de Nord. Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, și apoi arborarea drapelului național la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care țara noastră este legată prin atașamentul ferm față de valorile care stau la baza Alianței: democrația, libertățile individuale, respectarea drepturilor omului și a statului de drept”, a precizat Klaus Iohannis, conform Administrației Prezidențiale .
Șeful statului a subliniat că NATO este cea mai importantă și puternică organizație politică și de securitate din istorie, „iar relevanța sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm.” ”În cei 20 de ani de la aderarea României, numărul crizelor internaționale de securitate s-a înmulțit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președintele a subliniat importanța aderării României la NATO, la Uniunea Europeană și a Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii. „Țara noastră a demonstrat că este un partener esențial în dezvoltarea eforturilor de descurajare și apărare ale Alianței pe Flancul Estic, inclusiv prin operaționalizarea scutului antirachetă de la Deveselu și prin întărirea, alături de aliații din NATO, a securității la Marea Neagră”, a precizat Iohannis.
Șeful statului a spus că România și-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional și euroatlantic, aducând un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace și protejarea democrației.
„Angajamentul nostru continuu, susținut și dedicat, subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea și cooperarea sunt esențiale pentru a contracara amenințările și provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent. România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianța să devină mai puternică, mai rezilientă și mai bine pregătită pentru viitor”, a conchis președintele.
Guvernul: Aderarea la NATO, un deziderat major de politică externă și securitate
„Guvernul României salută marcarea, astăzi, 29 martie 2024, a 20 de ani de la aderarea țării noastre la NATO. Pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment de însemnătate specială, prin atingerea unui deziderat major de politică externă și securitate, care a beneficiat de un sprijin larg la nivelul clasei politice și al întregii societăți românești”, a transmis , vineri, Executivul.
Guvernul precizează că depunea, la Washington a instrumentului de ratificare privind aderarea la Alianța Nord-Atlantică, la 29 martie 2004, și ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, la 2 aprilie, au fost „două momente (care n.r.) au marcat, formal și simbolic, dobândirea de către țara noastră a statutului de membru NATO și au consfințit faptul că România este parte integrantă a comunității euroatlantice”.
Executivul subliniază că în cei 20 de ani de la aderare, România și-a consolidat profilul de aliat responsabil, implicat activ în promovarea valorilor și principiilor democratice, a securității și stabilității în spațiul euroatlantic și în afara sa.
„Astăzi, mai mult ca oricând, Flancul Estic, vecinătatea estică, Marea Neagră au devenit teme de importanță centrală pe agenda aliată și România beneficiază de o prezență aliată consolidată și o postură NATO întărită de descurajare și apărare pe teritoriul național și în regiune. România a demonstrat, pe parcursul celor 20 de ani de la aderarea sa, că este un veritabil furnizor de securitate și stabilitate. Ne-am implicat activ în eforturile operaționale aliate și am promovat, în mod constant, o creștere a implicării Alianței în sprijinul partenerilor vulnerabili, în special a celor din vecinătatea estică”, a mai transmis Guvernul, subliniind că România va continua să acționeze la fel de hotărât și că ne vom implica la fel de activ în asigurarea securității euroatlantice.
Premierul Marcel Ciolacu: Vom continua să fim un actor influent în interiorul NATO
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, liderul PSD a susținut că apartenența României la NATO „reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră”.
„În cei 20 de ani de apartenență la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, România a devenit un pilon important și și-a consolidat poziția în interiorul alianței respectându-și angajamentele de securitate în zona Mării Negre. Vom continua să fim un actor influent și constructiv în interiorul NATO în vederea consolidării și dezvoltării alianței noastre în așa fel încât garanțiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea și siguranța de care au nevoie pentru dezvoltarea României!”, a transmis Marcel Ciolacu într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.
Premierul Marcel Ciolacu, prezent, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, a subliniat că „România este partener respectat și de încredere pe care NATO se bazează”.
„Astăzi se împlinesc 20 de ani de la aderarea României la NATO. Mulți au spus și atunci că așa ceva nu este posibil. Astăzi nu numai că suntem membri cu drepturi depline a celei mai puternice alianțe militare din istorie, dar suntem un partener respectat și de încredere pe care NATO se bazează în actualul context de securitate regională”, a menționat Ciolacu.
Președintele Senatului: România a arătat că este un aliat de încredere
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a precizat, vineri, că siguranţa oferită Alianţa Nord-Atlantică, cea mai mare alianţă militară defensivă din istorie, „ ne-a asigurat cadrul necesar dezvoltării”.
"Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile. Siguranţa oferită de cea mai mare alianţă militară defensivă din istorie ne-a asigurat cadrul necesar dezvoltării. Indiferent dacă vorbim despre creştere economică sau consolidarea statului de drept, aceşti ani au marcat evoluţii impresionante sub umbrela de securitate a NATO", a scris Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.
Nicolae Ciucă, general în rezervă, a afirmat că știe „cât de valoroasă este experiența acumulată de militarii noștri în teatrele de operații și în exercițiile comune”. „Aplicarea procedurilor NATO, integrarea operativă și participarea directă în misiuni de luptă au ridicat foarte mult nivelul de instruire al Armatei României - instituție pe care am avut onoarea să o conduc în calitate de Șef al Statului Major al Apărării și care astăzi ne menține în siguranță”, a adăugat Ciucă.
Preşedintele Senatului a subliniat că România, a demonstrat că este „un aliat NATO de încredere” și că drept membri ai Alianței Nord-Atlantice, „avem parte de beneficii și drepturi, dar ne cunoaștem bine și obligațiile și responsabilitățile” „Într-o perioadă tulbure, marcată de provocarea războiului de cucerire pornit de Rusia împotriva Ucrainei, înțelegem, împreună, ca națiune, cât de importantă este apartenența României la o structură occidentală de securitate”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Ministra de Externe: Succesul acesta a fost posibil și grație consensului politic
Ministra Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat că de două decenii România face parte din spațiul euro-atlantic al valorilor, securității și apărării colective, contribuie politic și militar la îndeplinirea tuturor sarcinilor care îi revin și are toate drepturile unui stat Aliat.
Luminiţa Odobescu a subliniat că alături de aderarea la UE, apartenența la NATO este „cel mai mare succes al politicii externe și diplomației românești”, la care au contribuit generații de diplomați și militari, mulțumind tuturor și felicitându-i pentru perseverență și spiritul de echipă. „Succesul acesta a fost posibil și grație consensului politic generat de susținerea covârșitoare și constantă a opiniei publice”, a menționat ministra de Externe.
Ministra Afacerilor Externe a precizat că Europa, spațiul euro-atlantic și lumea s-au schimbat profund în acești 20 de ani. „Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ne arată de doi ani ce amenințări există în vecinătatea noastră imediată și cum suntem apărați de acestea. Ca membri NATO, suntem feriți de aceste amenințări datorită propriilor eforturi, completate de sprijinul Aliat. Prezența în România a miilor de militari din multe state NATO precum SUA, Franța, Belgia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Turcia, Olanda, Germania, Marea Britanie, cu trupe terestre, misiuni de poliție aeriană sau capabilități sunt exemple concrete”, a adăugat Odobescu, afirmând că țara noastră le oferă toată susținerea „și faptul că ei se află în România este o dovadă clară a solidarității Aliate”.
Ministrul Apărării: România a primit cele mai solide garanții de securitate
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că în acești 20 de ani de la aderarea la NATO, „România a primit cele mai solide garanții de securitate, datorită apartenenței la cea mai puternică alianță politico-militară din lume, şi a devenit mai puternică şi mai vizibilă în plan euro-atlantic”.
Tîlvăr a subliniat că tot acest parcurs nu se putea realiza fără Armata României și oamenii ei devotaţi, transmițând un omagiu eroilor căzuți la datorie în teatrele de operații și exprimându-și respectul și recunoștința pentru militarii răniţi în timpul acţiunilor de luptă, pentru veteranii din teatrele de operaţii, precum și pentru personalul Ministerului Apărării Naționale care a contribuit la evoluţia țării noastre în cadrul Alianței.
„Nu în ultimul rând, transmit mulţumiri militarilor români care participă, în prezent, la misiuni, operații și exerciții sub stindard NATO și demonstrează că România nu este doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate alături de partenerii săi strategici." a mai arătat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.
Ministrul de Interne: Să combatem tendințele extremiste
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a precizat că celebrarea celor 20 de ani de la aderarea României la NATO, este un eveniment care ne readuce în atenție „garanțiile de securitate de care se bucură țara noastră cu atât mai mult într-un context geopolitic regional complicat și într-o lume a evoluțiilor din perspectiva siguranței și securității”.
Predoiu a subliniat că participarea la sistemul complex de securitate colectivă al NATO servește interesele de securitate ale României. „Țara noastră și-a asumat cu responsabilitate calitatea de stat NATO, iar militarii și polițiștii români și-au dovedit profesionalismul și patriotismul în misiuni internaționale, contribuind la consolidarea poziției țării noastre în cadrul Alianței și a stabilității, păcii și securității internaționale”, a precizat ministrul de Interne.
Cătălin Predoiu a atras atenția că „este datoria fiecărui român, să valorificăm garanțiile de securitate și stabilitate de care ne bucurăm, astfel încât sub ,,umbrela,, de securitate a NATO să creăm bunăstare și prosperitate pentru cetățenii noștri, să combatem tendințele extremiste, să apărăm libertatea și democrația”.
Sursa: adevarul.ro