19 noiembrie, Ziua Internațională a bărbaților. Cum se sărbătorește

19 noiembrie, Ziua Internațională a bărbaților. Cum se sărbătorește

În ziua de 19 noiembrie a fiecărui an, bărbații din toată lumea sunt sărbătoriți. Prin aceasă zi se urmărește sprijinirea fiecărei persoane în parte, a familiilor, a comunităţilor religioase, a organizaţiilor guvernamentale sau non-guvernamentale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţilor bărbaţilor şi băieţilor din societate, promovând necesitatea de a-i valoriza pe aceştia, sănătatea şi bunăstarea lor, potrivit www.internationalmensday.com , scrie Agerpres.

19 noiembrie, ziua internațională a bărbaților/FOTO: International Men's Day

19 noiembrie, ziua internațională a bărbaților/FOTO: International Men's Day

Încă din 1999, pentru a marca această zi, sunt organizate slujbe religioase, manifestări, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scopuri caritabile, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii.

În 1994, organizaţii din Statele Unite ale Americii, Europa şi Australia au marcat această zi în luna februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri.

După ce multe state au renunţat la celebrarea acestei zile, Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor a continuat să o marcheze prin evenimente dedicate. În 1999, Trinidad şi Tobago au aniversat această zi la data de 19 noiembrie, demersul fiind recepţionat pozitiv în ţările din zona Caraibilor.

În 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, similar celorlalte ţări, potrivit www.internationalmensday.com .

În 2024, manifestările dedicate zilei internaţionale a bărbatului sunt organizate în cadrul tematicii "Men's Health Champions", dedicată îmbunătăţirii sănătăţii bărbaţilor şi băieţilor, conform www.internationalmensday.com

Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului a fost promulgată și în România de președintele Iohannis, la 3 martie 2016, și publicată în Monitorul Oficial în 2016. Legea susține astfel eliminarea discriminării între sexe.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională.

Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat” conform www.cdep.ro .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”