18 polițiști de la vama Stamora-Moravița, reținuți de procurorii DIICOT

18 polițiști de la vama Stamora-Moravița, reținuți de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timișoara au reținut 26 de persoane, dintre care 18 sunt polițiști de la PTF Stamora-Moravița, acuzați de corupție, contrabandă, dar și sprijinirea traficului de migranți sau a unor infractori dați în urmărire generală și care erau lăsați să treacă frontiera.

Marți, DIICOT a efectuat 41 de percheziții atât la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moravița, cât și la domiciliile unor polițiști , acuzați că primeau mită de la grupări care se ocupau, în special, cu contrabanda de țigări, dar și cu alte produse.

În acest caz se efectuează cercetări față de 80 de persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită și dare de mită.

Potrivit DIICOT, polițiștii de frontieră din PTF Stamora-Moravița, sub coordonarea șefului de punct — Gabriel Ionuț Furcea — și a șefilor de ture, s-au constituit și acționau în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracțiuni de corupție, pentru a obține beneficii materiale, care erau împărțite între polițiști, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea și combaterea faptelor specifice criminalității transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum și a contravențiilor săvârșite în zona lor de competență.

Anchetatorii susțin că activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar acțiunile de contrabandă, ci și sprijinirea traficului de migranți; favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numită "tradiție", căreia călătorii trebuiau să i se supună.

Astfel, polițiștii de frontieră protejau contrabandiști "de anvergură", care aduceau țigări în țară cu tirul , primind în schimb bani ca mită în mai multe locații din Serbia.

De asemenea, polițiștii au fost implicați și în protejarea unei grupări care aducea ceasuri de contrabandă Rolex din Serbia , obiectele de lux urmând să fie vândute pe piața neagră din Germania.

Procurorii mai arată că discuțiile dintre agenți dovedesc și un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul că polițiștii erau dispuși să gireze introducerea în țară a aproape orice în schimbul unor sume de bani, inclusiv substanțe periculoase sau interzise la deținere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme și muniție.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”