16 români arestați în Italia după ce au cerut ajutor social pentru 9 mii de conaționali „fantomă”
15 milioane de euro au încasat mai mulți români, după ce au planificat o escrocherie ce urma să le aducă în total aproximativ 60 de milioane de euro, anunță Corriere della Sera .
Parchetul din Milano și Poliția de Finanțe Cremona și Novara au făcut 16 arestări sub acuzațiile de înșelăciune calificată împotriva statului, asociere infracțională și extorcare.
Românii s-au prezentat la oficiile sindicale care intermediază dosarele pentru ajutoarele sociale cu documentele a sute de români, oameni care nu au fost niciodată în Italia. Angajații au acceptat documentele, unii fiind amenințați, alții mulțumindu-se că pentru fiecare dosar procesat primeau din partea statului câte 10 euro, relatează ziarul italian.
Ancheta coordonată de procurorul Maurizio Romanelli încearcă să lămurească exact modul în care românii s-au prezentat în aceste oficii cu codurile fiscale a sute de români, afirmând pur și simplu că aceștia erau rezidenți în peninsulă în ultimii 10 ani și că aveau calificările pentru a beneficia de un anumit tip de ajutor social, denumit ”venit de cetățenie”.
În unele cazuri, funcționarii italieni erau conștienți de escrocherie și s-au prefăcut că este totul legal, pentru că au fost ademeniți de câștigul profesional imediat, constând în remunerația de 10 euro acordată lor de fiscul italian pentru fiecare practică. În alte cazuri, atunci când au refuzat dosarele, funcționarii au fost amenințați de către români.
Investigația demonstrează că structura actuală a veniturilor de urgență nu are un minim de verificări înainte de începerea acordării subvenției, cel puțin asupra existenței reale a solicitanților aparenți și asupra reședinței lor reale în Italia.
Ce este ”venitul de cetățenie”
Ajutorul social în cauză se numește „venitul de cetăţenie” (Reddito di cittadinanza, Rdc) și se adresează care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia.
Pentru a primi acest ajutor, principala condiție este să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani pentru italieni şi să fi locuit în Italia timp de cel puţin zece ani pentru străini. Alte condiții: să aibă un indicator anual al situaţiei economice pe familie inferior sumei de 9.000 de euro, să nu dispună de un patrimoniu imobiliar mai mare de 30.000 de euro anual și să aibă un patrimoniu financiar de sub 6.000 de euro.
Venitul de cetățenie va ajunge la un total de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu creşteri sau scăderi în funcţie de situaţia familiei, pe o perioadă de 18 luni.