15 spioni ruși din GRU, specializați în asasinate, au acționat în Europa folosind Franța ca bază pentru operațiuni (Le Monde)
Cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ca bază pentru operațiuni în întreaga Europă, scrie cotidianul francez Le Monde în ediția de joi, evocând o urmărire orchestrată de serviciile de contraspionaj franceze, elvețiene și britanice, relatează AFP.
Potrivit cotidianului, cei 15 ofițeri ai serviciului de informații al Armatei ruse (GRU), specializați în asasinate, au circulat pe continent începând cu 2014. Ultima prezență în Franța ar data în septembrie 2018.
Unul dintre cei 15 agenți ar fi fost identificat de Londra ca unul dintre cei trei autori ai otrăvirii cu neurotoxicul Noviciok a unui fost spion rus, Serghei Skripal, și a fiicei sale Iulia, la Salisbury, în Anglia, în martie 2018 .
Cei doi au supraviețuit dar o femeie care locuia în regiune a murit după ce a găsit un flacon care fusese folosit pentru transportarea produsului toxic. Operațiunea a provocat un incident major între Moscova și Uniunea Europeană și a determinat serviciile secrete occidentale să caute vinovații.
Dezvăluirile Le Monde vin concomitent cu acuzațiile Berlinului la adresa Moscovei că s-a aflat în spatele asasinării unui georgian în capitala germană, în august. Doi membri ai ambasadei ruse, cărora guvernul german le reproșează că nu au cooperat în această anchetă, trebuie să părăsească imediat țara.
Potrivit Le Monde, cei 15 ofițeri, care nu ar fi efectuat operațiuni pe teritoriul francez, au locuit în mai multe rânduri în mici localități precum Annemasse, Chamonix sau Evian (sud-estul Franței).
Aceștia făceau parte din unitatea 29155 a celui de-al 16-lea centru de formare specială al GRU. "Această unitate se ocupă acum de asasinate, sabotaje sau sarcinile cele mai obscure” precum recuperarea mesajelor din cutiile de scrisori folosite de spioni pentru a comunica între ei, arată sursa citată.
Nu s-a reușit confiscarea de arme sau de materiale. Nu a fost identificat niciun complice. Cei 15 ofițeri nu par să fi avut contacte cu agenții ambasadei Rusiei din Paris.
Aceștia ar fi operat, în schimb, pe lângă Marea Britanie, în Bulgaria, Crimeea, Moldova sau Muntenegru.
Aceste date au făcut serviciile secrete franceze să favorizeze ipoteza potrivit căreia departamentul Haute-Savoie, la granița cu Elveția și Italia, ar fi fost folosit ca bază pentru "ansamblul operațiunilor clandestine ale unității 29155 în Europa", potrivit unui înalt oficial al informațiilor franceze, citat de Le Monde.