14 persoane suspecte că ar fi infectate cu Ebola, monitorizate în Serbia
În ultimele şase zile, 14 oameni au fost plasaţi sub supravegherea strictă a medicilor în Serbia. Pacienţii au simptome similare maladiei Ebola, după ce s-au întors din Africa.
Pasagerii care sosesc din aceste ţări sunt supuşi unui control medical în aeroport. Ei sunt obligaţi să ia legătura cu serviciul epidemiologic, care va urmări starea lor de sănătate.
Luni, primul pacientul infectat cu virusul mortal din Europa, un preot spaniol, a murit.În schimb, misionara americană Nancy Writebol, infectată cu virusul Ebola în Africa şi tratată cu un ser experimental, se simte bine, a declarat, marţi, fiul ei.
„Se simte bine. Vedem că starea sa fizică s-a ameliorat, ochii i s-au luminat, râde şi glumeşte puţin“, a declarat Jeremy Writebol pentru postul de televiziune american NBC, precizând că medicii care o tratează cred că mama sa se va reface complet.
Nancy Writebol, la fel ca doctorul Kent Brantly, alături de care lucra, a fost tratată cu un ser experimental, ZMap, care nu a fost testat pe oameni, dar s-a dovedit foarte eficient în cazul maimuţelor.
Starea doctorului Brantly, 33 de ani, internat la rândul său într-o unitate a Spitalului Universitar Emory, din Atlanta (statul Georgia), pare să se fi ameliorat mai repede decât cea a doamnei Writebol, în vârstă de 60 de ani.
La câteva ore după ce i-a fost administrată prima doză din acest tratament, Kent Brantly s-a ridicat din pat şi a făcut un duş, potrivit surselor din anturajul său. De altfel, atunci când a fost adus la spitalul Emory, el a coborât din ambulanţă pe picioarele sale. Nancy Writebol era culcată şi părea incapabilă să se mişte.
Soţul lui Nancy Writebol s-a întors din Liberia luni şi rămâne în carantină, verificându-se în mod regulat dacă prezintă simptome precum febră, dureri musculare, diaree şi vărsături. Perioada de incubare a virusului Ebola durează între 2 şi 21 zile.
Într-o încercare de a ţine în frâu epidemia, Canada este gata să doneze un vaccin experimental. Autorităţile de la Ottawa ar putea livra în Africa până la 1 000 de doze. Preparatul testat pe animale a fost dezvoltat în urmă cu câţiva ani, iar în şase luni ar putea fi creată o cantitate mai mare de vaccin.
Decizia Canadei vine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că medicamentele netestate pot fi oferite persoanelor infectate cu Ebola. "Experţii au fost de acord în unanimitate că, în circumstanţele unui focar de Ebola, este etic să fie oferite produse neînregistrate drept potenţiale tratamente sau ca metode de prevenire", a spus asistenta directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Marie-Paulie Kieny.
De cealaltă parte, secretarul general al ONU susţine că epidemia nu reprezintă un motiv de panică. Potrivit lui Ban Ki Moon, oamenii pot supravieţuit maladiei, dacă vor fi mobilizate resurse la nivel mondial şi vor fi luate măsuri în timp util. De la izbucnirea epidemiei în februaire, virusul a provocat decesul a peste 1 000 de oameni.
Sursa: adevarul.ro