13 cele mai rele alimente care distrug intestinul: provoacă balonare, inflamații și îngrașă

13 cele mai rele alimente care distrug intestinul: provoacă balonare, inflamații și îngrașă

Specialiștii în nutriție atrag atenția că unele alimente vă pot afecta digestia, provocând balonare, indigestie și inflamații. Aceste alimente care distrug intestinul vă pot face, de asemenea, să vă îngrășați.

Bastoane de mozzarella pane  sunt pline cu grăsimi saturate  FOTO: Shuterstock

Bastoane de mozzarella pane sunt pline cu grăsimi saturate FOTO: Shuterstock

Publicația shefinds a consultat mai mulți medici și a făcut o listă cu cele mai grave 13 alimente care dăunează intestinului și care trebuie evitate pentru a pierde în greutate. Printre produsele care vă pot afecta intestinul sunt: cerealele cu îndulcitori artificiali, aripioarele de pui congelate și granola.

Granola

Deși granola este adesea percepută ca o alegere sănătoasă pentru micul dejun datorită ovăzului integral și conținutului de nuci, ea poate contribui de fapt la balonare și probleme intestinale pentru unele persoane. Multe granola cumpărate din magazine sunt încărcate cu zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase, care pot perturba funcția digestivă și pot duce la disconfort.

Alanna Kate Derric, specialist în nutriție, dezvăluie de ce acest mic dejun sănătos poate fi atât de greu de digerat pentru anumite persoane.

„Granulele se comercializează ca fiind opțiunea sănătoasă, bogată în fibre. Dar cele mai multe granola comerciale sunt, de asemenea, încărcate cu zaharuri adăugate și nuci și semințe greu de digerat care pot deranja serios stomacurile sensibile. Am avut mai mult decât câteva sesiuni de rostogolire dificile datorită acestei combinații!”, susține dr. Derric.

Smoothies/ sucuri

Consumul de cantități mari de zahăr sub formă lichidă poate duce la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, urmate de căderi, care pot perturba digestia și vă pot face să vă simțiți balonat sau leneș.

În plus, smoothie-urile și sucurile sunt adesea lipsite de fibrele care se găsesc în fructele și legumele integrale, care sunt esențiale pentru promovarea unei digestii sănătoase și prevenirea constipației. Prea mult dintr-un anumit aliment poate avea uneori dezavantajele sale, după cum spune dr. Derrick.

„Un alt vinovat sunt smoothie-urile sau sucurile cu multe verdețuri, cum ar fi varza kale, spanacul sau țelina”, spune specialistul.

Ovăzul de peste noapte

Un potențial vinovat în acest caz este conținutul ridicat de fibre din ovăz, care, deși este benefic pentru mulți, poate fi dificil de procesat pentru unele sisteme digestive, în special dacă este consumat în cantități mari sau dacă nu este înmuiat sau gătit corespunzător.

În plus, anumite garnituri utilizate în mod obișnuit în ovăzul de peste noapte, cum ar fi fructele uscate și nucile, pot fi greu de digerat pentru persoanele cu stomac sensibil sau cele predispuse la balonare și ar putea duce la creșterea în greutate dacă sunt consumate frecvent.

„În timp ce ovăzul în sine este grozav, înmuierea lui poate multiplica proprietățile de iritare intestinală pentru unele persoane”, spune specialistul în nutriție.

Cerealele cu îndulcitori artificiali

Îndulcitorii artificiali, adesea adăugați pentru a spori gustul fără calorii, pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale, putând duce la o compoziție nefavorabilă a microbiomului. În plus, studiile sugerează că consumul de îndulcitori artificiali ar putea interfera cu reglarea naturală a apetitului organismului, putând contribui la creșterea aportului caloric și, în consecință, la creșterea în greutate.

„Nu numai că cerealele sunt adesea sărace în fibre, bogate în zahăr și sărace în nutrienți, cerealele conțin adesea zahăr și îndulcitori artificiali și alcooli de zahăr, cum ar fi eritritolul, care pot perturba intestinul. Alcoolii din zahăr atrag apa în sistemul digestiv, provocând simptome nefavorabile precum balonare, scaune moi, gaze și crampe stomacale. De asemenea, ei pot schimba compoziția bacteriilor bune și rele din microbiom”, explică Abby Grimm, nutriționist.

Grimm mai adaugă că, având în vedere deficitul de proteine, aceste alegeri alimentare pot contribui la creșterea nereglementată a nivelului de zahăr din sânge.

Rulouri de pizza congelate

Aluatul folosit în rulourile de pizza este de obicei fabricat din făină rafinată, care nu conține fibre și nutrienți esențiali. Carbohidrații rafinați pot provoca creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge, determinând o eliberare rapidă de insulină. În timp, vârfurile frecvente de insulină pot duce la rezistență la insulină și pot favoriza depozitarea grăsimilor, în special în jurul zonei abdominale.

„Ambalate cu carbohidrați rafinați, grăsimi nesănătoase și sodiu, acestea pot provoca balonare, inflamație și pot împiedica eforturile de pierdere în greutate”, susține Johanna Angman, dietetician și nutriționist

Iaurt îndulcit

Iaurtul îndulcit cu zahăr, în ciuda imaginii sale aparent sănătoase, poate avea efecte dăunătoare asupra diferitelor aspecte ale bunăstării. Ambalate cu zaharuri adăugate, astfel de iaurturi pot contribui la balonare și disconfort digestiv, deoarece consumul excesiv de zahăr poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale și duce la inflamații.

„Multe iaurturi cumpărate din magazine au prea mult zahăr adăugat, depășind aportul zilnic recomandat. Excesul de zahăr favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale dăunătoare, ducând la inflamații, balonare și probleme de digestie. Anumite iaurturi conțin îndulcitori artificiali, despre care studiile sugerează că ar putea perturba compoziția microbiomului intestinal și contribui la creșterea în greutate”, spune Krutika Nanavati, dietetician și nutriționist

În ceea ce privește sănătatea intestinală, ea observă că „o mulțime de iaurturi aromatizate nu oferă suficiente fibre, care sunt esențiale pentru menținerea unui intestin sănătos și pentru senzația de sațietate”.

Fructele uscate

Deși fructele uscate sunt adesea considerate o gustare sănătoasă, este esențial să țineți cont de impactul lor potențial asupra balonării, sănătății intestinelor și creșterii în greutate. Uscarea fructelor le concentrează zaharurile naturale, rezultând o densitate calorică mai mare și un conținut sporit de zahăr per porție. În plus, conținutul ridicat de calorii și zahăr din fructele uscate poate contribui la creșterea în greutate dacă nu sunt consumate cu moderație.

În ceea ce privește balonarea și sănătatea intestinală, Nanavati spune:

„În timp ce fructele uscate oferă vitamine și minerale, concentrația lor mai mare de zahăr natural în comparație cu fructele proaspete poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale, cauzând balonare. Anumite fructe uscate pot conține sulfiți, care sunt conservanți care ar putea contribui potențial la dezechilibre în microbiomul intestinal și probleme digestive la persoanele sensibile”, susține Krutika Nanavati, dietetician și nutriționist

Acestea pot avea un impact și asupra creșterii în greutate, după cum spune ea: "În ciuda porții mici, fructele uscate conțin un număr surprinzător de mare de calorii datorită procesului de deshidratare. Consumul excesiv de fructe uscate poate contribui la creșterea în greutate."

Băuturile energizante

Băuturile energizante, consumate adesea pentru un impuls rapid de vigilență și energie, pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății intestinale și pot contribui la acumularea de grăsime viscerală. Încărcate cu cofeină, zahăr și aditivi artificiali, aceste băuturi foarte procesate pot perturba echilibrul delicat al bacteriilor intestinale, ducând la inflamații și probleme digestive.

Conținutul ridicat de zahăr din băuturile energizante poate crește, de asemenea, nivelul zahărului din sânge, favorizând depozitarea grăsimilor, în special a grăsimilor viscerale, atunci când sunt consumate în exces.

„Pot provoca gastrită, inflamație, motilitate intestinală crescută și diaree. Poate provoca nervozitate și crește anxietatea, ceea ce poate exacerba simptomele la persoanele cu sindromul intestinului iritabil (IBS)”, susține Lauren Harris-Pincus.

Băuturi răcoritoare zaharoase

Încărcate cu cantități mari de zaharuri adăugate, arome artificiale și conservanți, aceste băuturi procesate, cum ar fi sifonul, fac ravagii în multe feluri. Afluxul rapid de zaharuri din aceste băuturi poate crește nivelul zahărului din sânge, determinând organismul să stocheze excesul de energie sub formă de grăsimi.

În plus, lipsa fibrelor și a nutrienților din băuturile răcoritoare zaharoase exacerbează și mai mult efectele lor dăunătoare asupra sănătății intestinale, deschizând potențial calea pentru complicații de sănătate pe termen lung.

„Băuturile răcoritoare zaharoase conțin cantități excesive de zaharuri adăugate, care pot duce la un dezechilibru al bacteriilor intestinale și pot promova creșterea microbilor dăunători. Consumul de băuturi zaharoase poate declanșa o inflamație de grad scăzut în intestin, contribuind la disconfort gastrointestinal și alte probleme de sănătate. Consumul ridicat de zahăr a fost, de asemenea, legat de o scădere a diversității microbiene intestinale, care este esențială pentru un sistem digestiv sănătos”, avertizează dr. Blen Tesfu, medic dietetician.

Alcoolul

Alcoolul, o substanță consumată pe scară largă, cuprinde diverse tipuri, de la bere și vin la băuturi spirtoase precum vodca și whisky. Consumul excesiv poate duce la efecte dăunătoare asupra sănătății intestinale, poate contribui la acumularea de grăsime în jurul stomacului și la alte probleme grave de sănătate. Anumite tipuri de alcool, în special cele bogate în zahăr și calorii, cum ar fi cocktailurile dulci și vinurile îmbogățite, vă pot afecta sănătatea intestinului și pot favoriza inflamația, ducând în cele din urmă la probleme digestive și la creșterea în greutate, în special în jurul zonei abdominale.

„Consumul excesiv de alcool poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale, ducând la disbioză și la afectarea funcției intestinale.. Consumul cronic de alcool a fost asociat cu un risc crescut de boli inflamatorii intestinale (IBD) precum boala Crohn și colita ulcerativă”, spune dr. Tesfu

Bastoane de mozzarella pane

Deși batoanele de mozzarella furnizează proteine și calciu din brânză, acestea sunt în general sărace în nutrienți esențiali și fibre. Lipsa fibrelor înseamnă că acestea nu favorizează sațietatea, ceea ce duce la supraalimentare. În plus, alimentele sărace în nutrienți pot contribui la o calitate generală slabă a dietei, având un impact asupra gestionării greutății și a sănătății intestinelor.

„Acestea sunt adesea încărcate cu grăsimi saturate și ingrediente foarte procesate, care pot perturba sănătatea intestinală și pot contribui la creșterea în greutate", spune nutriționistul.

Aripioare de pui congelate

Aditivii, conservanții și lipsa de fibre din aripioarele de pui congelate pot afecta negativ microbiomul intestinal. Un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru digestia corectă, absorbția nutrienților și funcția imunitară. Perturbarea acestui echilibru poate duce la creșterea inflamației, probleme digestive și un risc mai mare de tulburări metabolice.

„Învelite în sosuri zaharoase sau sărate, acestea sunt bogate în grăsimi nesănătoase și aditivi care pot perturba echilibrul bacteriilor intestinale și adaugă calorii în exces”, spune ea.

Rulouri de primăvară congelate

Rulourile de primăvară, în special atunci când sunt prăjite, pot fi foarte calorice. Combinația dintre carbohidrații rafinați din înveliș și umpluturile bogate în grăsimi duce la un conținut caloric semnificativ per porție. Consumul excesiv de alimente bogate în calorii poate duce la creșterea în greutate în timp.

Dr. Angman afirmă că „în ciuda faptului că par sănătoase, acestea pot fi bogate în sodiu și uleiuri nesănătoase, ducând la retenție de apă, balonare și provocări în ceea ce privește pierderea în greutate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii